Samsunda kuş halkalama kursu

Samsunda kuş halkalama kursu -Türkiyede ilk kez düzenlenen kursla, Kızılırmak Deltasında kuş halkalama temel eğitimi veriliyor -OMÜ Ornitolojik Araştırmalar Merkezi görevlisi Dr. Yavuz: -Bu kurs, Türkiyedeki kuş varlığın


SAMSUN (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce Kızılırmak Deltasında Kuş Halkalama Temel Eğitim Kursu düzenlendi.
     Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitolojik Araştırmalar Merkezince Türkiyenin önemli sulak alanlarından olan Kızılırmak Deltasındaki halkalama istasyonunda başlatılan kursa Erzurum, Ankara, İstanbul ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve çeşitli üniversitelerden 28 kişinin katıldığı belirtildi.
     OMÜ Ornitolojik Araştırmalar Merkezi görevlisi Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ulusal Kuş Halkalama Programı kapsamında deltadaki kuş halkalama çalışmalarının devam ettiğini, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce deltada Kuş Halkalama Temel Eğitim Kursu düzenlendiğini söyledi.
     Yavuz, kursun 4 gün süreceğini ve kurs sonunda katılımcılara sertifika verileceğini belirterek, Böyle bir kurs ilk kez düzenleniyor ve OMÜ Ornitolojik Araştırmalar Merkezinin desteğiyle gerçekleştiriliyor. Bu kurs, Türkiyedeki kuş varlığının bilinmesi ve geleceği için önem taşıyor. Kursiyerlere kuş göçleri, halkalama çalışmaları, kuşlarda ilk yardım eğitimi, kuş yakalama eğitimi gibi ornitolojik eğitimler verilecek. Kursta ik gün teorik, iki gün de sahada uygulama çalışması eğitimi yapılacak dedi.
    
     -Türkiyede 465 kuş türü bulunuyor-
    
     Türkiyede 465 kuş türü bulunduğunu açıklayan Yavuz, her yıl Avrupada 3,8 milyon kuş halkalandığını ve dünyada da bugüne kadar 70 milyon kuşa halka takıldığının tahmin edildiğini kaydetti.
     Dr. Yavuz, Türkiyenin kuş varlığının bilinmesi ve kuş envanterinin oluşturulması için, düzenlenen kursun büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
     Kuşlar yakalandıktan sonra özel pensler yardımıyla ayaklarına halka takılır. Türlerin ayak kalınlıklarına uygun olarak farklı çaplarda halkalar kullanılır ve dünya çapında da bu halkalar standarttır. Halkalar genellikle alüminyum ya da magnezyum-alüminyum alaşımıdır. Bu nedenle çok hafiftirler ve kuşların normal davranışlarında bir değişiklik oluşturmazlar. Halka takıldıktan sonra özel rehber kitaplar yardımıyla kuş üzerinde çeşitli incelemeler ve ölçümler yapılır. Kuşun türü, yaşı, cinsiyeti belirlenir. Kanat uzunluğu, ağırlığı, yağ ve kas miktarı gibi çeşitli ölçümler yapılır ve sonuçlar standart kayıt formlarına kaydedilir. Daha sonra bilgisayar ortamına aktararak istatistiksel değerlendirmeler yapmak mümkündür. Halkalanan ve ölçümleri yapılan kuşlar ise tekrar özgürlüklerine kavuşurlar.
     Her halka üzerinde ayrı bir kod numarası ve her ülke için standart bir adres yazılı olduğuna değinen Yavuz, Kod numarası bireylerin tanınması, adresleri ise tekrar yakalanan ya da ölü bulunan, halkalı bir kuşun hangi ülkede halkalandığının anlaşılabilmesi için önemlidir. Bu adres sayesinde, kuş ölü bulunduysa halkası ya da tekrar yakalandıysa kuş ile ilgili bilgiler ilk halkalandığı ülkedeki merkeze ulaştırılabilir. Kurs süresince kursiyerlere bu eğitimleri vereceğiz ifadelerini kullandı.
    
     -Türkiye önemli konaklama ve üreme merkezi-
    
     Yavuz, Türkiyede bugüne kadar düzenli ve kapsamlı halkalama çalışmaları gerçekleştirildiğini, özellikle Kızılırmak ve Göksu deltalarında halkalama çalışmaları yürütüldüğünü ve yurt dışından araştırmacıların da bu çalışmalara katıldığını belirterek, şunları kaydetti:
     Çalışmalar sonucu elde edilen veriler sayesinde, kuş türlerinin habitat çevrelerini ortaya çıkarmak, göç yolları üzerinde konakladıkları dinlenme ve beslenme alanlarını öğrenerek korumada öncelikli bölgeleri belirlemek ve türlerin farklı göç stratejilerini ortaya çıkararak, türlere göre farklı koruma önlemleri geliştirmek de mümkün olmaktadır. Kuşların göç yolları paleatrik bölge, yani Avrupa, Asya ve Kuzey Afrikayı içine alan bölgedir. Bu bölge içinde de Türkiye önemli konaklama ve üreme merkezidir. Bu nedenle bakanlığın başlattığı bu çalışma kuşların bilinmesi ve tanınması açısından ayrı bir öneme sahip.
    
     Muhabir: Mehmet Kumcağız
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Samsunda kuş halkalama kursu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER