Samsun Valisi Aksoy:

Samsun Valisi Aksoy: -6306 sayılı kanun Türkiyenin modern kentlere sahip olması için önemli bir başlangıç oluşturuyor -Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz: -Samsunda 60 bin bina bir afette büyük zarar görür (F


SAMSUN (A.A) - Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, 6306 sayılı kanun Türkiyenin modern kentlere sahip olması için önemli bir başlangıç oluşturuyor dedi.
     Samsun İl Özel İdaresi toplantı salonun da yapılan, 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun uygulaması ile ilgili bilgilendirme toplantısına Vali Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Vargün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Riskli Yapılar Daire Başkanı Hikmet Haspolatlı ve çok sayıda davetli katıldı.
     Aksoy, burada yaptığı konuşmada, 6306 sayılı yasayla riskli alanların değişim ve dönüşüme tabi tutulması için hukuki anlamda önemli bir alt yapı oluşturduğunu belirtti.
     Benzer düzenlemelerin 6306 sayılı yasa öncesinde de belediye kanunlarında bulunduğunu ifade eden Aksoy, şunları söyledi:
     O kanunlardaki yetkilere dayanılarak yapılacak çalışmalarda bazı sorunlarla karşılaşılabiliyordu. Bu yasa, bu tip sorunları da ortandan kaldıracak. Yasa farklı bir modeli ortaya koyarak bu tür alanların dönüşüme tabi tutulmasını ön görüyor. Türkiye 90lı ve 2000li yıllarda depremler yaşadı ve bu depremlerde çok sayıda vatandaşını kaybetti. O dönemin mevzuatına ve standartlarına göre yapılmış olsa bile anlaşıldı ki deprem etkili oluyor ve bu standartlardaki yapılar ayakta kalamayabiliyor. 6306 sayılı kanun Türkiyenin modern kentlere sahip olması için önemli bir başlangıç oluşturuyor.
     Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da Samsunda yaklaşık 60 bin konutun bir afette büyük zarar görebileceğini vurgulayarak, Bu konutların iyileştirilmesi ve insanların oturdukları binaların çağdaş bir insanın oturabileceği hale getirilebilmesiyle ilgili olay benim maalesef bugüne kadar halledemediğim bir şeydi. Bir yerel yönetici olarak buna gücüm yetmedi. Ancak Allah imkan verirse bunları da önümüzdeki günlerde yapmayı düşünüyoruz diye düşündüğüm şeydi ifadelerini kullandı.
     Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Vargün ise 1990 yılından bu yana meydana gelen sel, heyelan ve deprem gibi doğal afetler sonucunda 20 bin vatandaşın hayatını kaybettiğini vurgulayarak, Bu doğal afetlerde 55 bin vatandaşımızın yaralandı, bir milyon vatandaşımızın evsiz kaldı, maddi hasar 17 buçuk milyar dolar seviyelerinde oldu. Ülke kaynaklarının afetlerle heba olmaması için, afet olmadan afet bölgelerinde gereken önlemlerin alınmasının gerekliliği gibi nedenler, bozulan kent dokularının yeniden tasarlanmasını zorunlu hale getirmiştir diye konuştu.
     Toplantı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Riskli Yapılar Daire Başkanı Hikmet Haspolatlının sunumuyla sona erdi.
    
     Muhabir: Anıl Kuru
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Samsun Valisi Aksoy: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER