Saruhan Kalesinin turizme kazandırılması isteği

Saruhan Kalesinin turizme kazandırılması isteği -Bayburt kent merkezine 35 kilometre uzaklıktaki Saruhan köyünde bulunan ancak hangi döneme ait olduğu bilinmeyen kalenin, restore edilmesi isteniyor


BAYBURT (A.A) - Abdulkadir Nişancı - Bayburt kent merkezine 35 kilometre uzaklıktaki Saruhan köyünde bulunan Saruhan Kalesinin restore edilerek turizme kazandırılması isteniyor.
     Saruhan Köyü Muhtarı Osman Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyleri sınırları içinde bulunan tarihi kaleyi, köy halkı olarak korumaya çalıştıklarını belirtti.
     Hangi döneme ait olduğu bilinmeyen ancak çok eski olan kalenin onarılması için yetkililerden yardım istediklerini ifade eden Şimşek, Köylüler olarak ne kadar korumaya çalıştıysak da yıkıldı dedi.
     Kale için en büyük sorunun ulaşım olduğunu dile getiren Şimşek, Yol olmadığından kaleye çıkılamıyor. Gelen ziyaretçiler oluyor ancak yol olmadığından kaleye çıkamadan geri dönüyorlar. Yetkililerden kalemizin onarılıp turizme kazandırılması için destek bekliyoruz diye konuştu.
     Köy sakinlerinden Feyzullah Topal ise Saruhan Kalesinin geçmişten günümüze ulaşan bir miras olduğunu kaydederek, Kalemizin tarihi şu ana kadar herhangi bir akademik çalışma yapılmadığı için tam olarak bilinmemektedir. Yetkililer ilgilenmediği sürece bu kale yok olup gitmeye mahkumdur. Çünkü duvarları her gün daha çok aşınmakta ve yıkılmakta. Yetkililerimizden hiç olmazsa buraya bir yol yapıp küçük bir tadilattan geçirmesini istiyoruz dedi.
    
     -Kültür ve Turizm Müdürü Akbulut-
    
     İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut ise Bayburt tarihin çok derin kökleri olduğunu belirterek, Bu tarihi derinlik içinde Bayburtun kaleleri çok önemli bir yere sahiptir. Bunlar arasında elbette ki Saruhan Kalesi çok önemli yer tutmaktadır. Saruhan Kalesinden günümüze ulaşmış kalıntılar, surlar mevcuttur. Ancak Saruhan Kalesinin kitabesi olmadığından kesin olarak şu döneme veya şu devlete aittir diye bir şey söyleyemiyoruz diye konuştu.
     İlin tarihi, kültürel değerlerini turizme kazandırmanın, ilin turizmine büyük bir ivme kazandıracağını ifade eden Akbulut, Bunlardan bir tanesi de Saruhan Kalesidir. Gönlümüz bu kalenin röleve ve restorasyon projelerini yapıp onarımını gerçekleştirdikten sonra da turizme kazandırmak istiyor. Ama bu tabi zaman ve bütçe istiyor dedi.
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: J.Jale Durgun
<< Önceki Haber Saruhan Kalesinin turizme kazandırılması isteği Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER