Selahaddin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.

Selahaddin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Hasan Barzani: -Kuzey Iraktaki Kürt yönetimi, 1991den beri 20 yılı aşkın zamandır birçok finansal güçleri ve dışarısı ile olan ilişkileri ve başka güçlerine rağmen orada bir Kürt devleti


BURSA (A.A) - Erbil vilayetindeki Selahaddin Üniversitesinin öğretim üyesi ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzaninin yeğeni olan Prof. Dr. Aziz Hasan Barzani, Kuzey Iraktaki Kürt yönetimi, 1991den beri 20 yılı aşkın zamandır bir çok finansal güçleri ve dışarısı ile olan ilişkileri ve başka güçlerine rağmen orada bir Kürt devleti kurabilmiş değil. Fakat bu durum bizim inancımızı yitirdiğimizi göstermez dedi. Barzani, Sadece bugün Kuzey Irakta bir Kürt devletinin zamanı olmadığını düşünüyoruz. Eğer biz bunu 1991 yılından beri yapamamışsak Suriyedeki Kürtlerin bunu yapması mümkün değil. Bu gerçekçi bir durum değil ifadesini kullandı.
     Prof. Dr. Barzani, Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen Dördüncü Uluslararası İlişkiler Konferansına katılmak için geldiği Mete Cengiz Kültür Merkezinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Obamanın yeniden ABD başkanı seçilmesi ile uluslararası dengelerde çok fazla bir değişiklik yaşanacağını düşünmediğini belirten Barzani, özellikle Suriye konusunda komşu devletlerin tutumunun değişmesi halinde ABDnin de Suriye tutumunda değişiklik yaşanabileceğini söyledi.
     Rusyanın, Mitt Romneyin başa gelmesi konusunda korkunun olduğunu, ancak bunun gerçekleşmemesi ile yeni dönemde ABD-Rusya ilişkilerinin daha ileri boyutlara taşınacağını ifade eden Iraklı akademisyen, şunları dile getirdi:
     Obamanın tekrar başa gelmesi ile Rusyada bir rahatlama olmuş olabilir. ABD ile Rusya arasında daha fazla yakınlaşma görebiliriz. Suriye hususunda da Erbil ile Ankara arasında devam eden bir işbirlikleri mevcut. Bölgesel duruma siyasi açıdan bakacak olursak örneğin Suriye meselesinde, Barzani ile Ankara arasında nasıl işbirliği yapabiliriz, ne yapmamamız gerekiyor gibi görüşmeler yapıldığını söyleyebiliriz.
    
     -Barzaninin her söylediği PKK üzerinde etkilidir diyemeyiz-
    
     Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzaninin, PKK terör örgütüne yaptığı silah bırakma çağrılarını da değerlendiren yeğen Barzani, şunları ifade etti:
     PKK konusuna gelecek olursak, Mesud Barzaninin, örgütün silah bırakması yönünde bir çözüm aradığı ve bazı isteklerde bulunduğunu biliyoruz. Bu şu anlama gelmesin ki, Barzaninin PKK üzerinde büyük bir etkisi var. Bu etkinin de kendine göre bazı sınırları var. Barzaninin her söylediği PKK üzerinde etkilidir diyemeyiz. Bu sürecin bu şekilde devam ettiğini görüyoruz.
     Suriyede yaşanan iç savaştan dolayı kuzey kesimlerde bir Kürt devleti kurulabilmesi ihtimalinin bulunmadığını belirten Prof. Dr. Barzani, şöyle devam etti:
     Şu an medyada yapılan bazı yorumlara göre Suriyede Kürt bölgesine bir devletin kurulma ihtimaline yönelik bazı durumlar var. Bunun da Türkiyeye yönelik tehlike olduğuna ilişkin yorumlar söz konusu. Fakat bu, gerçeği yansıtmıyor. Böyle bir durumun söz konusu olduğunu düşünmüyorum. Bunun sadece medya söylentilerinden ibaret olduğunu düşünüyorum.
     Kuzey Iraktaki Kürt yönetimi, 1991 yılından beri 20 yılı aşkın zamandır bir çok finansal güçleri ve dışarısı ile olan ilişkileri ve başka güçlerine rağmen orada bir Kürt devleti kurabilmiş değil. Fakat bu durum, bizim inancımızı yitirdiğimizi göstermez. Sadece bugün Kuzey Irakta bir Kürt devletinin zamanı olmadığını düşünüyoruz. Eğer biz bunu 1991 yılından beri yapamamışsak Suriyedeki Kürtlerin bunu yapması mümkün değil. Bu, gerçekçi bir durum değil.
    
     Muhabir: Metin Aktaş
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Selahaddin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER