Şemdinli Davası

Şemdinli Davası -Yargıtay 9. Ceza Dairesinin bozma kararının ardından Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan dava, ileri bir tarihe ertelendi


VAN (A.A) - Yargıtay 9. Ceza Dairesinin bozma kararının ardından Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan dava, ileri bir tarihe ertelendi.
     Hakkarinin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005te Umut Kitapevinde meydana gelen patlamadan sonra tutuklanan ve 39 yıl 10 ay 27şer gün hapis cezasına çarptırılan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş hakkında verilen kararın, Yargıtay 9. Ceza Dairesince bozulmasının ardından, sanıklar yeniden hakim karşısına çıktı.
     Van 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşma öncesinde yoğun güvenlik önlemi altında adliyeye getirilen tutuklu sanıklar Kaya ve İldeniz adliyenin arka kapısından içeri alındı.
     Sanıklar Kaya, İldeniz ve Ateşin yanı sıra müştekiler Seferi Yılmaz ile Metin Korkmazın da hazır bulunduğu duruşmada, mahkeme başkanı Behçet Aşılar, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin bozma kararını okudu.
     Bunun üzerine söz alan müşteki avukatı Murat Timur, usule ve yasaya aykırı olan bozma ilamına mahkemenin direnme kararı vermesini talep etti.
     Savcı Mehmet Kuran ve sanıkların avukatı Yurdakan Yıldız da Yargıtay kararına uyulması gerektiği yönünde görüş bildirdi.
     Mahkeme heyeti ise bozma ilamına uyulup uyulmayacağı konusunun hüküm/esas karar ile değerlendirilmesine karar vererek, savcı Kurandan esas hakkındaki mütalaasını istedi.
     Esas hakkındaki mütalaasını sunan Kuran, Suç işlemek için kurulan örgüte üye olmak iddiasıyla yargılanan sanıkların beraatını talep etti.
     Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Sanıklar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve Veysel Ateşin tutuklu kaldıkları süre, kesinleşmiş mahkumiyetleri sonucu ceza infaz kurumunda başka suçlardan hükümlü bulunmaları nedeniyle kaçma şüphelerinin kalmaması sebebiyle üzerlerine atılı suç işlemek için kurulmuş örgütün üyesi olmak suçundan bihakkın tahliyelerine, sanıkların başka suçtan hükümlü olmaları nedeniyle serbest bırakılmaları mümkün olmadığından, yalnızca suç işlemek için kurulmuş örgütün üyesi olmak suçundan düzenlenen tutuklama müzekkeresinin iadesi için yazı yazılmasına karar verdi.
     Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.
    
     -Davanın geçmişi-
    
     Hakkarinin Şemdinli ilçesinde, 9 Kasım 2005te meydana gelen patlamayla ilgili Van 3. Ağır Mahkemesinde 19 Haziran 2006 tarihinde görülen duruşmada, sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateşe, Suç işlemek için kurulmuş örgütün üyesi olmak, Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla ve tasarlayarak insan öldürmeye teşebbüs etmek, Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla ve tasarlayarak insan öldürmek, Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla kasten yaralama suçlarından 39 yıl 10 ay 27şer gün hapis cezası verilmişti.
     Kararın temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 9. Ceza Dairesine gönderilen dosyanın 1 Ekim 2012de görülen temyiz duruşmasında, sanıklara adam öldürme suçundan verilen hapis cezalarını onayan daire, suç işlemek için kurulan örgüte üye olmak suçundan verilen cezaları ise bozmuştu.
    
     Muhabir: Cemal Aşan
     Yayıncı: Levent Harman

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER