Serada yetiştirilen kayısıların hasadı yapıldı

Serada yetiştirilen kayısıların hasadı yapıldı -İnönü Üniversitesi Battalgazi Meslek Yüksekokulunca yürütülen Malatya Koşullarında Örtü Altı Kayısı Yetiştiriciliği Projesi kapsamında serada yetiştirilen kayısıların hasadına başlandı


MALATYA (A.A) - İnönü Üniversitesi Battalgazi Meslek Yüksekokulunca yürütülen Malatya Koşullarında Örtü Altı Kayısı Yetiştiriciliği Projesi kapsamında serada yetiştirilen kayısıların hasadına başlandı.
     Fırat Kalkınma Ajansı tarafından maddi destek sağlanan Malatya Koşullarında Örtü Altı Kayısı Yetiştiriciliği Projesinin kapanış toplantısı, İnönü Üniversitesi Tacan Kampüsünde gerçekleştirildi.
     Ziraat Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Bayram Murat Asma, yaptığı konuşmada, Malatyanın en önemli tarımsal ürününün kayısı olduğunu hatırlattı. Kayısının Malatya ekonomisine, yılda 400 milyon dolarlık ihracattan, 100 milyon dolarlık da yurt içi tüketimden olmak üzere 500 milyon dolarlık katkısı olduğunu vurgulayan Asma, Malatya kayısısı Malatya ekonomisinin can damarını oluşturmaktadır dedi.
     Kentte bugüne kadar örtü altı yetiştiriciliği konusunda herhangi bir araştırmanın bulunmadığını ifade eden Asma, kayısıda seracılığın araştırılması dolayısıyla 2010 yılında Malatya Koşullarında Örtü Altı Kayısı Yetiştiriciliği Projesini hazırladıklarını anımsattı. Asma, geçen yıl seraları tamamladıklarını ve hemen çalışmalara başladıklarını ifade ederek, serada 7 kayısı çeşidi bulunduğunu belirtti.
     Bu yılki kış şartları dolayısıyla seradaki kayısıların da normal koşullarda yetiştirilen kayısı gibi 10-12 günlük gecikmeyle çiçek açtığını anlatan Asma, Yaptığımız araştırmanın bir yıllık sonuçlarında, sera koşullarında kayısı yetiştirildiği takdirde minimum 15-20 gün erkencilik sağlanacağını tespit ettik diye konuştu.
    
     -Serada kayısı daha ekonomik olacak-
    
     Ekonomik analizler için daha çok veriye ihtiyaçları bulunduğunu ifade eden Asma, Ancak şu anki verilere göre, serada kayısı yetiştiriciliği ekonomik olacak dedi.
     Asma, seradaki kayısıların yanında normal koşullarda da aynı çeşit kayısı yetiştirdiklerini belirterek, ancak bu kayısılar arasında olgunluk açısından 20-25 günlük fark olduğunun görüldüğünü belirtti.
     Meyvecilik Araştırma Enstitüsü tarafından tescili için 2009 yılında başvurulan sofralık Dilbay kayısı çeşidinin de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edildiğini bildiren Asma, Dilbay kayısısının Malatyanın en önemli sofralık kayısı olan Hasanbey kayısı çeşidinden 10-15 gün önce olgunlaştığını ifade etti.
     Toplantıda, seranın teknik özelliklerine ilişkin bilgiler de verildi. Toplantının ardından serada yetiştirilen kayısıların hasadına başlandı.
    
     Muhabir: Mehmet Emin Göresiye / Tuba Karahan / Emine Konuk
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Serada yetiştirilen kayısıların hasadı yapıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER