Sinemanın Taçsız Kralının hatırası, satıştan vazgeçirdi

Sinemanın Taçsız Kralının hatırası, satıştan vazgeçirdi -Türk sinemasının unutulmaz oyuncuları arasında yer alan, oynadığı filmlerle sinema tarihine adını Taçsız Kral olarak yazdıran Ayhan Işıkın ölmeden önce satın aldığı 1977 model


ÇANAKKALE (A.A) - Burak Akay - Türk sinemasının unutulmaz oyuncuları arasında yer alan, oynadığı yaklaşık 200 filmdeki rolleriyle sinema tarihine adını Taçsız Kral olarak yazdıran Ayhan Işıkın ölmeden önce satın aldığı 1977 model Buick marka otomobilinin yeni sahibi turizmci Kaan İzmir, kralın hatırası ağır basınca otomobili satmaktan vazgeçti.
     Çanakkalede yaşayan Kaan İzmir, klasik otomobillere duyduğu ilgi nedeniyle Ayhan Işıkın 1977de yurt dışından satın aldığı ve Türkiyeye getirdiği otomobili, 3 yıl önce İstanbullu bir iş adamının satılığa çıkardığını görmesi üzerine, sahibiyle irtibata geçerek otomobili 20 bin dolara satın aldı.
     Yurt dışında eğitim almak için 6600 motor ve 406 beygir gücündeki aracı satışa çıkaran İzmir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ayhan Işıkın filmini her izlediğinde gidip arabaya bindiğini, ancak bir süre sonra bu durumun duygusallığa dönüştüğünü söyledi.
     Her gün yaklaşık 10-15 telefon aldıklarını, bunun bazılarının sadece arabayı görüp dokunmak ve Işıkın hatırasını hissetmek için gelen telefonlar olduğunu anlatan İzmir, Aracı satmak için internette ilanım vardı. Ancak gün içinde o kadar çok telefon aldım ki... Bunlardan bazıları sadece arabaya dokunmak için gelen telefonlardı. Çünkü bu modelden Türkiyede hem sınırlı sayıda var hem de Türk sinemasının önemli bir isminin daha önce kullandığı bir otomobil dedi.
     Geçtiğimiz günlerde bir televizyon kanalında Ayhan Işıkın bir filmine rastladığını ifade eden İzmir, şöyle devam etti:
     Filmi izlerken birden arabanın yanına gittim. Ve o an dedim ki, artık seni satmayacağım. İlk sahibinin hatırasını yaşatacağım. Hemen aracı yol üzerindeki park yerinden turizm işletmemizin bahçe bölümündeki diğer araçlarımın yanına çektim. Görenler de merak etti, sordu. Satıştan vazgeçtiğimi söyledim onlara da.
     Işıkın Buick marka otomobiliyle birlikte aralarında Jaguar, Jeep Willys ve Volkswagen gibi markaların da bulunduğu toplam 6 adet olan araç sayısını önümüzdeki günlerde arttırarak koleksiyon oluşturmayı düşündüğünü kaydeden İzmir, Bu otomobil benim hayatıma bir şeyler kattı. Onu çok önemsiyorum. Cüssesi kadar hatırası da benim için artık çok değerli. Bununla birlikte araç sayımı arttırmayı hedefliyorum. Belki böyle değerli bir klasik daha bulabilirim diye konuştu.
     İzmir, ayrıca orijinallığını koruyan otomobilin 4 camının da elektronik olduğunu, koltuklarının elektronik ayarlanabildiğini, direksiyonunun hidrolik, vitesinin otomatik olduğunu belirtti.
    
     -Ayhan Işık-
    
     1929 yılında İzmirde doğan Ayhan Işık, 1953te Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümünden mezun oldu. Sinemaya geçmeden önce grafiker olarak çalışan oyuncu, çeşitli dergilere kapak resimleri yaptı. Grafikerlikten sinemaya 1951de Yıldız Dergisi ve İstanbul Filmin açtığı yarışmayı kazanarak geçiş yapan Işık, aynı yıl Yavuz Sultan Selim ve Yeniçeri Hasan filmiyle ilk kez beyaz perdede yer aldı.
     Kanun Namına adlı ikinci filmiyle oyunculuktaki yeteneğini kanıtlayarak üne kavuşan Işık, 1959 yılında ABDye gitti ve sinema konusunda inceleme yaptı. Işık, Türkiyeye döndükten sonra yeni filmler çevirerek ününü sürdürdü. 1972de film yıldızlarının sahneye çıkma modasına uyarak, Klasik Türk Müziği dalında solistlik yaptı.
     Oyunculuğunun yanı sıra yapımcılık yapmaya da başlayan Işık, bir süre sonra oyuncu ve yönetmen olarak Örgüt filmini çekti ve bu arada bazı reklam filmlerinde rol aldı. Türk sinemasının en büyük oyuncuları arasında gösterilen Ayhan Işık, ikinci filminden sonra fiziği ve yeteneğiyle dikkatleri çekerek, ölene kadar oynadığı bütün filmlerde hep başrol oyuncusu olarak yer aldı.
     Kral unvanını alan Işık, ününü en uzun süre koruyan ilk oyuncu oldu. Işık, 1954te Türk Film Festivalinde, 1962de Ses, 1965te Artist ve daha birçok yayın organının düzenlediği yarışmalarda en başarılı erkek oyuncu seçildi.
     Ayhan Işık, 1979da beyin kanaması sonucu hayata veda etti.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER