Sivas Belediyesinden soba ve şofben zehirlenmesi

Sivas Belediyesinden soba ve şofben zehirlenmesi uyarısı


SİVAS (A.A) - Sivas Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, havaların soğumasıyla soba, baca ve şofbenlerin yanlış kullanımından kaynaklanan zehirlenmelerin arttığına dikkat çekerek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.
     Sivas Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben ve baca zehirlenmelerinin özellikle kış aylarında alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığı belirtildi.
     Karbonmonoksitin renksiz, tatsız, kokusuz ve yanıcı zehirli bir gaz olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     Vücuda solunum yoluyla girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Hava gazı, kömür gibi ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.
     Karbonmonoksit zehirlenmesinin mutlaka hastanede tedavi edilmesi gereken bir durum olduğu belirtilen açıklamada, Olası bir zehirlenmede kişinin olay mahallinden uzaklaştırılması, temiz havaya çıkarılmasının sağlanması, hastanın sıcak tutulması, acil sağlık hizmetlerinin kullanılması, ambulans gelene kadar solunumu engelleyebilecek ağız ve burundaki kusmuk, balgam gibi maddelerin temizlenmesi, hastanın battaniye ile sarılarak vücut ısısının korunması ve en yakın sağlık kurumuna başvurulması gerekmektedir ifadeleri kullanıldı.
    
     Muhabir: Seyit Ahmet Eksik
     Yayıncı: Önder Felek
<< Önceki Haber Sivas Belediyesinden soba ve şofben zehirlenmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER