Soğan üretiminin yüzde 21i Polatlıdan

Soğan üretiminin yüzde 21i Polatlıdan -Türkiyedeki 1,5 milyon ton soğanın 350 bin tonunun üretildiği Polatlıda, çiftçilerin birlik kurması isteniyor -Polatlı Ziraat Odası Başkanı Köseoğlu: -Soğan üreticileri birliği ile tek ses


ANKARA (A.A) - Türkiyedeki 1,5 milyon ton soğanın 350 bin tonunun üretildiği Polatlıda, çiftçilerin birlik kurması isteniyor.
     Polatlı Ziraat Odası başkanı Zekai Köseoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göreve geldikleri günden bu yana soğan üreticileri birliğini kurmak için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
     Birlik kurabilmemiz için ilçede üretilen soğanın yüzde 5ini kurucu ortaklarının üretmesi gerektiğini, buna göre 150 kişiyle birliğin kurulmasının mümkün olabileceğini belirten Köseoğlu, Polatlı çiftçisinin soğan üretiminde Türkiye piyasasında haklı yerini koruyabilmesi ve rekabet edebilmesi için Polatlı Soğan Üreticileri Birliğinin kurulması, çiftçimiz için de Polatlı için de hayırlı olacaktır. Üretici birliği kurulması ile çiftçimizin hakları savunulacağı gibi hep birlikte tek ses olacaklardır dedi.
     Polatlılı soğan üreticilerinin birlik kurmaya yanaşmadığını, aidat toplamak için birlik oluşturulacağını, kendi ürünlerini kendilerinin satmak istediğini söylediklerini anlatan Köseoğlu, şöyle konuştu:
     Polatlı Türkiyedeki soğan üretiminin gerçekleştiği üç bölge içerisinde 2. sıradadır. Ancak Türkiye sıralamasında 2. olmamıza rağmen soğan üreticimizin, çiftçimizin ve soğan tarlalarında çalışan işçilerin haklarını ve hukuklarını müdafaa edecek ve savunacak ürün değerlendirmesinde, pazarlamasında yardımcı olacak birliğimiz mevcut değildir. Bu, bölgemiz için çok büyük bir eksikliktir. Bir toplumda yaşıyorsak bana ne demek gibi bir lüksümüz yoktur. Bu birliği ilçemizin 82 köyüyle birlikte oluşturmak istiyoruz.İlçemizde bulunan 82 köyde kurucu ortaklar arasında yer alsın birlik beraberlik içerisinde Soğan Üreticileri Birliğimizi oluşturalım.
    
     -Yıllık ortalama 350 bin ton soğan üretimi-
    
     Polatlının iklim şartlarının kaliteli soğan üretimini sağladığını ilçede yıllık ortalama 350 bin ton soğan üretimiyle 1,5 milyon ton civarındaki Türkiye üretiminin yüzde 21ini karşıladığını vurgulayan Köseoğlu, Yıllık olarak ortalama 350 bin ton civarında olan üretimimiz genelde yurt içinde tüketildiği gibi ihracatın uygun olduğu yıllarda yurt dışına da yapılmaktadır. Arap ülkeleri, balkan ülkeleri ve Rusyaya soğan gönderilmiştir dedi.
     Köseoğlu, AB standardı ve Gıda Güvenliği çerçevesinde artık üretim yapmanın çok özverili ve itinalı olmayı gerektirdiğini dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:
     Öyle ki üretilen ürünlerde aranılan standardın amacı soğanların hazırlandıktan ve paketlendikten sonra istenilen kalite koşullarını taşıması gerekmektedir. Soğanların sınıflandırılması, ambalajlaması, sunum, işaretlemesi, tanımlaması, ürünün zirai ilaç kalıntısı taşıyıp taşımaması gibi bir sürü alanda analizi yapılması gerekmektedir.
    
     Muhabir: Ali Tuna
     Yayıncı: Şükran Yücel
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
     ANKARA (AA) - 12.02.2013 - Ali Tuna - Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, Türkiyedeki soğanın yüzde 21nin Polatlıda üretildiğini, daha etkili üretim için Polatlı Soğan Üreticileri Birliğinin kurulması gerektiğini söyledi.
     Zekai Köseoğlunun AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yeni yasalarla hallerin yüzde yirmisi üretici birliklerine ayrılmış ve tahsis edilmiş durumdadır. Göreve geldiğimiz günden bugüne Polatlımızda soğan üreticileri birliği kurmak için çalışmalarımızı yürütüyoruz. 2 yıldır soğan üreticileri birliğini kurmak için uğraşıyorum. Birlik kurabilmemiz için ilçede üretilen soğanın yüzde 5ini kurucu ortaklarının üretmesi gerekmektedir. Bu da Polatlımızda 15 bin ton soğan demektir. Üreticilerimiz Çiftçi Kayıt Sistemi beyanlarında 10 dönüm 20 dönüm soğan ektiklerini beyan ediyorlar, on dönümden var saysak 150 kişiyle bu birliği kurabiliriz. Polatlı çiftçisinin soğan üretiminde Türkiye piyasasında haklı yerini koruyabilmesi ve rekabet edebilmesi için Polatlı da Soğan Üreticileri Birliği kurulması çiftçimiz içinde Polatlı içinde hayırlı olacaktır. Üretici Birliği kurulması ile çiftçimizin hakları savunulacağı gibi hep birlikte tek ses olacaklardır. dedi.
    
     -Polatlı Türkiyedeki soğan üretiminin gerçekleştiği üç bölge içerisinde 2nci sıradadır-
    
     Polatlılı soğan üreticilerinin birlik kurmaya yanaşmadığını, aidat toplamak için birlik oluşturulacağını, kendi ürünlerini kendilerinin satmak istediğini söylediklerini anlatan Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu, Polatlı Türkiye deki soğan üretiminin gerçekleştiği üç bölge içerisinde 2-inci sıradadır. Ancak Türkiye sıralamasında 2-inci sırada olmamıza rağmen soğan üreticimizin, çiftçimizin ve soğan tarlalarında çalışan işçilerin haklarını ve hukukları müdafaa edecek ve savunacak ürün değerlendirmesinde ve pazarlamasında yardımcı olacak Soğan Üreticileri Birliğimiz Polatlımızda mevcut değildir. Bu durumda bölgemiz için çok büyük bir eksikliktir- Bir düşünürün güzel bir sözü var: bana ne denilen yerde bir dava bir memleket çöker diyor, bizim için denilen yerde bir dava bir memleket yükselir diyor. Bir toplumda yaşıyorsak bana ne demek gibi bir lüksümüz yoktur. Bu birliği ilçemizin 82 köyüyle birlikte bu birliği oluşturmak istiyoruz. İlçemizde bulunan 82 köyde kurucu ortaklar arasında yer alsın birlik beraberlik içerisinde Soğan Üreticileri Birliğimizi oluşturalım diye konuştu.
    
     -Yıllık ortalama 350 bin ton soğan üretimi-
    
     Polatlının iklim şartlarının kaliteli soğan üretimini sağladığını ilçede yıllık ortalama 350 bin ton soğan üretimiyle 1,5 milyon ton civarındaki Türkiye üretiminin yüzde 21sini karşıladığını anlatan Köseoğlu şunları söyledi: Yıllık olarak ortalama 350.000 ton civarında olan üretimimiz genelde yurt içinde tüketildiği gibi ihracatın uygun olduğu yıllarda yurt dışına da yapılmaktadır. Arap ülkeleri, balkan ülkeleri ve Rusyaya soğan gönderilmiştir.
     2005 yılında ilçemizde 55 bin dekar alanda 275 bin ton soğan üretildi. 2006 yılında 60 bin dekarda 300 bin ton, 2007de 60 bin dekar alanda 310 bin ton, 2008de 63 bin dekar alanda 315 bin ton, 2009da 63 bin 5 yüz dekar alanda 317 bin 5 yüz ton, 2010da 70 bin dekar alandan 350 bin ton, 2011 yılında ise 80 bin dekar alandan 400 bin ton kuru soğan üretilmiştir.
    
     -Soğanların birçok alanda analizi yapılıyor-
    
     AB standardı ve Gıda Güvenliği çerçevesinde artık üretim yapmak çok özverili ve itinalı olmayı gerektirmektedir. Öyle ki üretilen ürünlerde aranılan standardın amacı soğanların hazırlandıktan ve paketlendikten sonra istenilen kalite koşullarını taşıması gerekmektedir. Soğanların sınıflandırılması, ambalajlaması, sunum, işaretlemesi, tanımlaması, ürünün zirai ilaç kalıntısı taşıyıp taşımaması vb. bir sürü alanda analizi yapılması gerekmektedir.
     Üretimde aranılan tüm bu koşullardan sonra Polatlı çiftçisinin soğan üretiminde
     Türkiye piyasasında haklı yerini koruyabilmesi ve rekabet edebilmesi için Polatlı da Soğan Üreticileri Birliği kurulması çiftçimiz içinde Polatlı içinde hayırlı olacaktır. Üretici Birliği kurulması ile çiftçimizin hakları savunulacağı gibi hep birlikte tek ses olacaklardır
<< Önceki Haber Soğan üretiminin yüzde 21i Polatlıdan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER