Somuncu Baba inanç turizmini canlandıracak

Somuncu Baba inanç turizmini canlandıracak -Aksarayda Somuncu Babanın türbesinin yanına, içinde cami, müze, lokanta, fırın ve iş yerlerinin bulunduğu külliyenin yaptırılmasıyla bölgenin inanç turizmi açısından öneminin artması bek


AKSARAY (A.A) - Ersin Altınsoy - Somuncu Baba olarak bilinen ünlü alim ve mutasavvıf Şeyh Hamid-i Veli Aksarayinin türbesinin yanına yaptırılan ve içinde müze, cami, fırın, lokanta, dükkanlar ve konferans salonları bulunan külliyenin açılmasıyla bölgenin inanç turizmi açısından önemi artacak.
     Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Somuncu Babanın Aksaray, Kayseri ve Bursa gibi farklı şehirlerde bulunduğunu, ilim çalışmaları yapmak için Şam, Tebriz ve Erdebile de gittiğini söyledi.
     Ünlü alimin Bursa Ulu Camiinin açılışında okuduğu hutbe ile ilminin açığa çıkması üzerine Aksaraya gelerek hayatının geri kalan bölümünü burada geçirdiğini ifade eden Palta, Aksarayda vefat eden Somuncu Babanın türbesinin de Ervah Kabristanlığında bulunduğunu kaydetti.
     Somuncu Baba, Mevlana, Hacı Bayram-ı Veli ve Yunus Emre gibi gönül insanlarının Anadolunun çalkantı içinde olduğu dönemlerde toplumun iyileştirilmesi, güzelleştirilmesi ve sevginin hakim olması için çok büyük emekler verdiğini ve bunda da muvaffak olduklarını vurgulayan Palta, Mevlananın felsefesine nasıl bütün insanlığın ihtiyacı varsa, Somuncu Babanın felsefesine de bütün insanlığın ihtiyacı var. Anadolunun manevi önderlerini iyi anlamamız, Anadoluyu Anadolu yapan bu gönül insanlarının felsefesini çok iyi anlatmamız lazım diye konuştu.
     Somuncu Babanın anlaşılması ve tanıtılması için çalışmalar yaptıklarını anlatan Palta, bu amaçla gerçekleştirdikleri uluslararası organizasyona yurt içinden ve dışından 40ın üzerinde ilim adamının katıldığını ifade etti.
    
     -Müzede Somuncu Babanın yaşamı canlandırılıyor-
    
     Sempozyumdaki bildirilerin kitap haline getirildiğini ve Somuncu Babanın türbesinin yanına bir külliye inşa ettiklerini belirten Palta, şöyle devam etti:
     Somuncu Baba ismini verdiğimiz külliyenin inşaatı büyük ölçüde tamamlandı. Külliyenin içinde konferans salonu, cami, müze, fırın, iş yerleri ve lokanta yer alıyor. Bu kapsamda Somucu Baba Türbesinin restorasyonunu da bitirmek üzereyiz. Külliye açıldığında ziyarete gelenler müzeyi gezerken kulaklıkla Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 farklı dilde Somuncu Babanın hayatını, felsefesini ve şiirlerini dinleyebilecek. Müzede manken ve maketlerle Somuncu Babanın yaşamı canlandırılıyor. Ünlü alimle ilgili kitap ve CD gibi yayınlar buradan temin edilebilecek. İş yerlerinde Somuncu Babaya ve Aksaraya has hediyelik eşyalar satılacak. Yöre mutfağının en seçkin örneklerinin tadılabileceği lokantalar olacak. Fırında, ismi Somuncu Baba ile özdeşleşen özel bir ekmek üretilecek. Konferans salonlarında eğitim çalışmaları ve sempozyumlar düzenlenecek. Dolayısıyla bu mekanda ismi efsanelere karışmış ünlü alim Somuncu Baba her yönüyle anlatılacak.
    
     -İnanç turizmi açısından bölgenin önemi artacak-
    
     Ervah Kabristanlığındaki Somuncu Baba Türbesinin her zaman dolup taşan bir yer olduğunu dile getiren Palta, özellikle mübarek günlerde on binlerce insanın kabristanı ziyarete geldiğini kaydetti.
     Palta, Aksaraya yolu düşen herkesin bu kutsal mekana uğramadan şehirden ayrılmadığını vurgulayarak, Bundan sonra inşallah yurt dışından da gelecekler. Tüm bu çalışmalarımız tamamlandığında inanç turizmi açısından bu bölgenin önemi artacak, büyük bir canlanma olacak dedi.
     Somuncu Babanın ünlü mutasavvıf Hacı Bayram-ı Velinin de hocası olduğuna dikkati çeken Palta, Somuncu Baba; Hacı Bayram-ı Velinin, Hacı Bayram-ı Veli; Akşemseddinin, Akşemseddin de Fatih Sultan Mehmedin hocası. Bu açıdan baktığımızda İstanbulu fetheden ruh Somuncu Babaya, yani Aksaraya dayanmaktadır. Biz bu anlamda da Somuncu Babayı çok önemli bir tarihi şahsiyet olarak değerlendiriyoruz diye konuştu.
    
     -Somuncu Baba kimdir--
    
     Somuncu Baba asıl adıyla Şeyh Hamid Hamidüddin-i Veli (1331-1412) Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid döneminde yaşamış ve Bayramiyye Tarikatı kurucusu Hacı Bayram-ı Velinin de mürşidi olan büyük bir mutasavvıf.
     Eğitimini Erdebilde tamamladıktan sonra irşad vazifesi için Anadoluya dönüp, Bursaya yerleşti. Bursada çilehanesinin yanında yaptırdığı ekmek fırınında somun pişirip çarşı pazar dolaşarak Somunlar, Müminler! nidasıyla insanlara ekmek dağıttı. Bu sebeple Şeyh Hamid-i Veli, Somuncu Baba ve Ekmekçi Koca olarak da bilinir.
     Bursa Ulu Camiinin açılış hutbesini okuyup, hutbede Fatiha Suresini yedi farklı şekilde yorumladı. Manevi kişiliği ve bilgelik yönü ortaya çıkan Şeyh Hamid-i Veli, şöhretten korktuğu için talebeleriyle birlikte Bursadan ayrılarak Aksaraya geldi. Aksarayda Hacı Bayram-ı Veliyi dünyaya ve ahirete ait ilimlerde eğitip yetiştirerek, irşad vazifesi için Ankarada görevlendirdi.
     Şeyh Hamid-i Veli 1412de Aksarayda ebedi aleme göç etti. Kabri, Aksarayda, şimdiki Ervah Kabristanlığında yer alıyor.
     Somuncu Babanın en bilinen şiirinin bir bölümü şöyle:
    
     Diriyiz daim, ölmeyiz
     Karanlıkta da kalmayız
     Çürüyüp toprak olmayız
     Bize leylü nehar olmaz
    
     Bizim gülşendeki güller
     Dururlar taze solmazlar
     Hazan olup dökülmezler
     Zemistan ü bahar olmaz
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Somuncu Baba inanç turizmini canlandıracak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER