SPK Başkanı Ertaş:

SPK Başkanı Ertaş: -"Türkiye son 10 yılda dünya ortalamasının üzerinde büyümesine rağmen, sermaye piyasalarındaki büyüme arzu edilen düzeyde olmadı" -"Türkiyede kamu kendini borçtan arındırıyor fakat firmalar sermaye piyasalarını yete


ERZURUM (A.A) - Eda Topcu - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, Türkiyenin son 10 yılda dünya ortalamasının üstünde büyüdüğünü belirterek, buna rağmen sermaye piyasalarındaki büyümenin arzu edilen seviyede olmadığını söyledi.
     Yarın yapılacak "SPK Erzurum Kurul Toplantısı" kapsamında Erzurumda bulunan SPK Başkanı, Erzurum Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde "Türkiyede Sermaye Piyasaları" konulu konferansta öğrencilere, dünyada ve Türkiyede son 10 yılda sermaye piyasalarında yaşanan değişim ve dönüşümü anlattı.
     Kendisinin de Erzurum Üniversitesinde 2 yıl eğitim aldığını hatırlatan Ertaş, Türkiyenin son 10 yılda dünya ortalamasının üzerinde büyüdüğünü ancak sermaye piyasalarındaki büyümenin arzu edilen düzeyde olmadığını, bunun için de 2012 yılının son gününde yürürlüğe giren yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile birlikte 2013 yılı başından itibaren sermaye piyasalarını yeniden yapılandırdıklarını dile getirdi.
     Gelişimi engelleyen faktörler hakkında da katılımcıları bilgilendiren Ertaş, ülke ekonomisinin sağlıklı olma göstergelerinden birinin ülkenin büyüme oranı olduğunu işaret ederek, bunun yanı sıra büyümenin istikrarlı olması gerektiğini kaydetti.
     Türkiyede son 10 yılda yaşanan olumlu göstergeleri öğrencilerle paylaşan Ertaş, Merkez Bankasının faiz indiriminin sağlayacağı yarardan da bahsetti.
     Türkiyenin global krizde etkilenmeme nedenlerinden birinin, borçluluk oranının azaltılması olduğunu belirten Ertaş, "Türkiyede kamu kendini borçtan arındırıyor fakat firmalar sermaye piyasalarını yeterince kullanmıyor" ifadelerini kullandı.
     SPK Başkanı Ertaş öğrencilere, SPKnın iç yapısı ve işlevleri konusunda da bilgiler vererek, "Sermaye piyasaları kaydında şu an 598 tane şirket var, bunların 408i borsada işlem görüyor. Bu 408 şirketin ekonomik büyüklüğü geçen haftasonu itibariyle 337 milyar dolar..." dedi.
     SPKnın temel misyonunun yatırımcıların güvenle yatırım yapacakları bir ortamı tesis etmek ve şirketlere alternatif finansman kaynakları sunmak olduğuna dikkat çeken Ertaş, katılımcıları sermaye piyasalarını daha yakından izlemeye davet etti.
     Vahdettin Ertaş, öğrencileri SPKda insan kaynakları işleyişi ve kurumdaki iş fırsatları hakkında da bilgilendirerek, kurumdaki kariyer yolu hakkında detaylar verdi.
     İstanbulun finans merkezi olması yolunda da değerlendirmelerde bulunan Ertaş, "İstanbul 2023 yılına kadar dünyanın 10 önemli finans merkezinden biri olacak. Sadece bizim değil, hükümetimizin hedefi de bu... Bunu başarmak için ortaya koyulan hedef 2023 ama bu daha önce mümkün olacak sanırım" diye konuştu.
     Konferans sonunda SPK Başkanı Ertaşa, Erzurum Üniversitesine başladığı ve bitirdiği yıllardaki fotoğrafları hediye edildi.
    
     Yayıncı: Ali Bayaslan
<< Önceki Haber SPK Başkanı Ertaş: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER