Suriyeye insani yardım

Suriyeye insani yardım -İki yıldır kapalı olan Nusaybin Sınır Kapısı insani yardımların ulaştırılması için karşılıklı açılarak 70 ton un, gıda ve giyim yardımı Kamışlıya ulaştırıldı -Sınır kapısı yakınlarında toplanan Suriyeliler


MARDİN (A.A) - Güneydoğuda toplanan yardımlar, Kızılay gözetiminde Suriyenin Kamışlı kentine gönderilmeye başlandı.
     Bakım ve onarım yapıldığı gerekçesiyle 8 Aralık 2011de Suriye tarafından kapatılan Nusaybin Sınır kapısı, sınırın iki tarafındaki yetkililerin izniyle 2 yıl aradan sonra insani yardımlar için açıldı.
     DTK, BDP, ÖSP, KADEP, DDKD, Azadi İnisiyatifi ve Dicle Fırat Diyalog Grubu tarafından Diyarbakır, Şırnak ve Mardin başta olmak üzere bölge illerinden toplanan 70 ton un, kuru gıda ve giyecek yardımları 4 kamyon ve 2 kamyonetle Mardinin Nusaybin ilçesine götürüldü.
     Nusaybinde toplanan yardımlarla birlikte geniş güvenlik önlemleri altında sınır kapısına götürülen yardımlar, burada Gümrükler Muhafaza personeli tarafından arandı.
     Türk Kızılayı yetkililerinin yaptığı sayımdan sonra yardım kamyonları, BDP Diyarbakır Milletvekili Emine Ayna ve Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkanın öncülüğünde oluşturulan heyetle Kamışlıya geçti.
     Bu arada, araçların geçmemesi için daha önceden tampon bölgede Suriye güvenlik güçleri tarafından açılan büyük çukurların kapatıldığı görüldü.
    
     -Yardımlar sürecek
    
     Yardımları Suriyeye geçiren heyetin başkanlığını yapan Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, Kamışlının Suriyedeki en büyük mülteci kampı olduğunu ileri sürdü.
     Kamışlının güvenli bölge olması nedeniyle Suriyenin her tarafından göç aldığını ifade eden Gökkan, Nusaybindeki kapı 8 Aralık 2011 tarihinde kapandı. Hem iktisadi anlamdaki alışveriş bitti hem oraya ciddi bir göçün olması, yerel halkı açlık sınırına gelecek bir düzeye ulaştırdı. Nusaybinde yaşayanların çoğunun akrabası Kamışlıdadır. Türkiyede yaşayan akrabalar, vicdanen ve ahlaken bu insani yardımın ambargoyla Kamışlıya gitmemiş olmasının sıkıntısını yaşıyorlar. Hem yerelin hem genelin bu konudaki çabaları olumlu sonuç verdi. Bu yardımları, ihtiyaçlar tespit edilerek daha kontrollü bir şekilde yapacağız dedi.
     İHD Doğu Güneydoğu Bölge Temsilcisi Şevket Akdemir ise, Kamışlıya gitme amaçlarının sadece insani yardımları ulaştırmak olduğunu belirterek Karşı tarafta devlet ile gruplar arasında çatışma var. Biz de bundan zarar gören insanlara insani yardımı ulaştırmak istiyoruz. İlk etapta iki kamyon içeri girdi, yardımlarımız devam edecektir şeklinde konuştu.
     Öte yandan Nusaybin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahsun Özmen, Ticaret Borsası Başkanı Necdet Aktaş ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Abdulğani Bilge de Kamışlı kentine geçerek yardımların dağıtılmasına yardımcı oldu.
    
     -Suriyeliler sevinç gösterisinde bulundu-
    
     Öte yandan yardımlar nedeniyle sınır kapısı yakınlarında toplanan halk sevinç gösterisinde bulundu. Sabahın erken saatlerinden itibaren sınır kapısının Kamışlı tarafında toplanan Suriyelilerin sevinci, yardımların Kamışlıya ulaşmasıyla arttı.
     Müzik eşliğinde eğlenen Suriyelilerin bulunduğu bölgeden zaman zaman silah sesleri de duyuldu.
    
     Muhabir: Arif Altunkaynak-İbrahim Sincar/Necdet Doğruyol
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Suriyeye insani yardım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER