Suriye için ajanlık iddiası

Suriye için ajanlık iddiası -Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme suçundan haklarında dava açılan biri Suriyeli iki zanlı, 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor


ADANA (A.A) - Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme suçundan haklarında dava açılan biri Suriyeli iki zanlı 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
     Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanık Sbahı Hamdo ile sanıkların avukatları katıldı. Duruşmada tutuksuz yargılanan sanık M.A. yer almadı.
     Sanık Sbahı Hamdonun daha önceki savunmalarını tekrar ettiği duruşma ertelendi.
    
     -İddianame-
    
     Hatayda 16 Ekim 2011 tarihinde düzenlenen operasyonda gözaltına alınan iki zanlı hakkında Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianamede sanık Sbahı Hamdonun birçok defa Hataya geldiği, Suriyeden gelen sığınmacıların yerleştiği kampların, Hatay il merkezinde bulunan ve halkın yoğun kullandığı köprü, cadde ve meydan gibi yerlerin Yayladağı ilçesindeki askeri lojmanların ve bu lojmanlara hakim noktadaki binaların görüntülerini kayda aldığı belirtiliyor.
     İddianamede kendisini kamplarda farklı bir isimle tanıtarak burada kalanlarla ilgili bilgileri alan şüpheli M.Anın, bu bilgileri Suriyeli sanık Sbahı Hamdo ile paylaştığı, bir kısım göçmenlerin Suriyeye götürülmek üzere planlarının yapıldığı ifade ediliyor.
     Suriyeli sanığın üzerinden göçmenlerin isimlerinin yazılı olduğu notların ele geçirildiğinin yer aldığı iddianamede, sanıkların kamplarda kalan sığınmacıları örgütleyerek kampları ziyaret edecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğana karşı fiili saldırı içerecek telkinlerde bulundukları yer alıyor.
     Suriyeli sanık Sbahı Hamdonun daha önce yaptığı savunmada Suriyede diş doktoru olduğunu, sığınmacıların kaldığı kampa bir yakınını ziyaret etmeye geldiğini, sığınmacıların yerleştiği kampları, il merkezinin içerisinden geçen Ata köprüsünün kolonlarını görüntülemekte herhangi bir kastının olmadığını söylediği de iddianamede bulunuyor.
     İddianamede yer alan gizli tanığın beyanında ise geçen yıl ağustos ayında Suriye ordusunun Lazkiye şehrini ateş altına alması nedeniyle Suriyeyi terk ederek Yayladağı sınır kapısına geldiğini, şüpheli Sbahi Hamdoyu Suriyedeki Muarretulnuğman bölgesinde doktorluk yapması nedeniyle tanıdığını, bu kişinin bölgede Beşşar Esed taraftarı olarak bilindiğini, muhalif görüş sahiplerini Suriyenin siyasi polisine bildirdiğini, kendisini de cep telefonuyla arayarak Suriyeye gelmesini, geldiği takdirde hakkında herhangi bir soruşturma yapılmayacağını ancak bunun karşılığında Hatayda göçmen kampında bulunan 300 kişiyi beraberinde getirmesini istediği ifadelerine yer veriliyor.
    
     -Başbakana taş atana bin dolar-
    
     Ayrıca gizli tanık ifadesinde Suriyeli sanığın kendisinden kampta bulunup Suriyede etkili olan isimleri tespit etmesini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanı Suriyeden gelen kişileri kamplarda ziyaretinin kendisi için önemli olduğunu, Başbakanın kamplara gelmeden bir gün önce kendisini haberdar etmesini ve bu durumda kendisinin de kampa geleceğini belirterek, kampta kalan 15 kişiyi organize ederek Başbakana taş atmasını, bunun karşılığında kişi başı bin dolar vereceğini beyan ettiği yer alıyor.
     Sanıklardan Sbahı Hamdonun Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin eden kimseye 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası verilir hükmünü içeren TCKnın 328/1. maddesi ile 53 ve 63. maddeleri, diğer sanık M.Anın da TCKnın 328/1, 53, 58, ve 63. maddeleri uyarınca cezalandırılması talep ediliyor.
    
     Muhabir: Emrah Yorulmaz/İsa Sansar
     Yayıncı: Osman Kurt
<< Önceki Haber Suriye için ajanlık iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER