Suyun geleceği NEÜde tartışıldı

Suyun geleceği NEÜde tartışıldı


NEVŞEHİR (A.A) - Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Kamu Yönetimi Bölüm Başkanlığı tarafından Su Kaynaklarının Yönetimi, Politikalar ve Sorunlar: Küreselden Yerele konulu panel düzenlendi.
     İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen panele, Vali Abdurrahman Savaş, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, NEÜ Rektör Yardımcısı Pof. Dr. Çetin Pekacar, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevki Özgener İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Leyla Kahraman, belediye başkanları, bazı kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, farklı üniversitelerden akademisyenler ve idari personelin yanı sıra öğrenciler katıldı.
     NEÜ Rektörlüğü ile birlikte Nevşehir Valiliği, Nevşehir Belediyesi, Nevşehir Ziraat Odası Başkanlığı desteğiyle İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanlığı tarafından organize edilen ve Nevşehirin su sorununun da ele alındığı panelde konuşan Vali Savaş, dünyada çevreyle ilgili düzenlenen konferansların çoğunda suyun ele alındığını belirtti.
     Savaş, Sahip olduğu zenginlik nedeniyle su, çevrenin vazgeçilmez bir kaynağıdır. Elektrik üretimi başta olmak üzere ekonomik alanda, sanayi alanında, tarım alanında önemli olduğu kadar insan hayatının sürdürülebilirliği ve gündelik yaşam için de büyük önem arz etmektedir şeklinde konuştu.
     Nevşehir Üniversitesinin suya dikkat çekmesinin oldukça memnuniyet verici olduğunu kaydeden Başkan Ünver de, şöyle devam etti:
     Su hakkında söylenecek çok şey var. Nevşehir Belediyesi olarak biz, ilimizin uzun yıllar su ihtiyacını karşılayacak çalışmalarda bulunduk. Nevşehir Üniversitesinin böyle önemli bir panel düzenleyerek suya dikkat çekmesi oldukça memnuniyet verici. İnşallah panel sonunda ortaya çıkacak eserler bizlere yol gösterecek.
     Pekacar da, su olmazsa, hayatın olmayacağını, bu bakımdan bu tür çalışmaları ve toplantıları Nevşehir Üniversitesi olarak önemsediklerini ifade etti.
     Doğal çevrenin korumasının önemine değinerek bunun en temel haklardan biri olduğunu anlatan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevki Özgener ise, Özellikle su kaynaklarının yönetimi denince sadece aklımıza nehirlere set çekmek, barajlar kurmak gelmesin. Çünkü bazı nehirlere gem vurmak demek bazı şehirleri, bazı hayatları tahrip etmek demektir. Ayrıca suyun tasarruflu ve dengeli bir şekilde kullanılması, günlük yaşamımızda yönetilmesi gereken en önemli kaynaklarından bir tanesi olması gerektiği kanısındayım dedi.
     Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Leyla Kahraman ise günümüzdeki petrol savaşlarının yerini su savaşlarının almaması için geç kalmadan su kaynaklarının yönetiminde akılcı ve sürdürülebilir politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
     Kahraman, Su, bireylerin en temel gereksinimi olma, başlıca ekonomik faaliyetlere kaynaklık etme özelliği ile ulusların devamlılığı için yaşamsal bir kaynaktır. Dünya nüfusunun artması, küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, suyun yeryüzündeki dağılımı ve kullanım şekli, su ile ilgili çok ciddi sıkıntıların oluşmasına neden olmuştur. Gelecekte su savaşlarının yaşanmaması, günümüzdeki petrol savaşlarının yerini su savaşlarının almaması için geç kalmadan su kaynaklarının yönetiminde akılcı ve sürdürülebilir politikalar hayata geçirilmelidir diye konuştu.
     Yapılan konuşmaların ardından oturumun başkanlığını da yapan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım Tarımsal Su Yönetimi, DSİ eski yöneticisi ve İnşaat Mühendisi Su Politikaları Uzmanı Dursun Yıldız İklim Düzensizliği, Su Yönetimi ve Gıda Güvenliği İlişkisi, İnönü Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mihriban Şengül Türkiyenin Su Politikası ve Köylülerin Öfkesi, Nevşehir Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Duyar Ortadoğuda İsrailin Su Politikası, Celal Bayar Üniversitesi Salihli Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uluç Çağatay Bilgi Çağında Nasıl Bir Su Yönetimi konularında bilgi verdi.
     NEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Leyla Kahramanın oturum başkanlığını yaptığı ikinci oturumunda ise Jeoloji Mühendisi Kamu Yönetimi Uzmanı Bekir Ödemiş Kentlerde Su Talebi ve Kullanımı, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya Nevşehir Merkez İçmesuyu Mevcut Durumu ve Proje Çalışmaları, DSİ 12. Bölge Müdürlüğü Planlama Şube Müdürü Ünal Yüceer Nevşehir İli Su ve Toprak Kaynakları, Nevşehir Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüsniye Akıllı Tarımsal Su Yönetimi ve Sorunlar: Nevşehir Örneği ve Nevşehir Ziraat Odası Başkanlığı Yönetim Kurulundan Hüseyin Güçlü Küresel İklim Değişikliği ile Birlikte Nevşehir Tarımında Su ve Suyun Önemi konularında bilgi verdi.
    
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber Suyun geleceği NEÜde tartışıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER