Tarihi Fidan Handa yenileme

Tarihi Fidan Handa yenileme -Merkez Osmangazi Belediyesi, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesindeki Fidan Handa yenileme çalışması yapacak


BURSA (A.A) - Merkez Osmangazi Belediyesi, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesinde bulunan Fidan Handa, yenileme çalışması yapacak.
     Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Fidan Handa esnaf ve han yönetimiyle bir araya geldi. Dündar, burada yaptığı konuşmada, belediye olarak tarihi ve kültürel mirasa sahip çıktıklarını, bu kapsamda Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesinde birçok eseri restore ederek ayağa kaldırdıklarını anımsattı.
     Dündar, halen devam eden çalışmaların, çarşının cazibesini daha da artırmasına katkı sağlayacağını vurgulayarak, bundan sonra da bölgedeki eserleri yenileyerek kente kazandırmaya devam edeceklerini bildirdi.
     Bu yapının da tarihi bölgenin en önemli eserlerinden biri olduğuna dikkati çeken Dündar, Fidan Han ile ilgili hem esnafın hem de han yönetiminin talepleri olduğunu belirtti.
     Fidan Hanın ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında ellerinden gelen çabayı göstereceklerini ifade eden Dündar, Fidan Hanın restorasyonu, ikinci bir kapının açılması, diğer ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında çalışıyoruz. Burada esnafımızın da bize destek olması gerekiyor. El birliğiyle Fidan Hanın cazibesini hak ettiği noktaya taşıyacağız dedi.
     Fidan Han Derneği Başkanı Şükrü Avcı da Bursanın en güzel hanlarından biri olan bu yapının yeniden ayağa kaldırılması için esnaf olarak her türlü fedakarlığa hazır olduklarını belirtti.
     Osmangazi Belediyesinin, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesinde sürdürdüğü çalışmaların bölgeyi yeniden eski şaşaalı günlerine kavuşturduğunu ifade eden Avcı, Fidan Hanın da yakın bir gelecekte belediyenin desteğiyle yapılacak restorasyonla yeniden eski ihtişamlı günlerine kavuşacağını vurguladı.
    
     -Fidan Han-
    
     Sadrazam Mehmet Ağanın oğlu İbrahim Paşa tarafından XV. yüzyılda yaptırılan Fidan Han, iki avludan oluşuyor. Eskiden ahırlar ve diğer yan bölümlerin bulunduğu kısımda, bugün dükkanların yer aldığı hanın girişi güneydeki çarşıdan sağlanıyor. İç avlusu 46x42 metre ölçüsünde kareye yakın dikdörtgen planlı olup, iki katlı revakların ayakları ve kemer yüzleri tuğla ve moloz taşla işlenen hanın, ortasında bir havuz ve mescit yer alıyor. Birinci avlu üzerindeki hanın altta 48, üstte 50 olmak üzere 98 odası bulunuyor. Alt kattaki odalar ve revaklar tonozlarla, üst katta revaklar kubbeli, odalar ise tonozla örtülü olan hanın, çarşı tarafındaki alt kat odaları dışında kalan odalar birer pencereyle aydınlatılıyor.
     Uzun Çarşının kuzeyinde, Koza Hanının karşısında konumlanan tarihi han, 1561, 1603, 1656, 1760 yıllarında onarımlar gördü ve birçok değişiklikler yapıldı.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Tarihi Fidan Handa yenileme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER