TCG Uluçalireis Denizaltısının periskobu Çanakkalede sergileniyor

TCG Uluçalireis Denizaltısının periskobu Çanakkalede sergileniyor -Türk donanmasına uzun yıllar hizmet veren TCG Uluçalireis Denizaltısının 12 metre yüksekliğindeki periskobu, Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığına ait müzenin bahçesine


ÇANAKKALE (A.A) - Türk donanmasına uzun yıllar hizmet veren TCG Uluçalireis Denizaltısının 12 metre yüksekliğindeki periskobu, Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığına ait müzenin bahçesinde sergileniyor.
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, İstanbuldaki Rahmi M. Koç Müzesinde sergilenen TCG Uluçalireis Denizaltısının periskobu, yaklaşık 1 ay önce Çanakkaleye getirildi. Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığının bahçesindeki boş bir alana monte edilen periskopla Çanakkale Boğazı, Ege ve Marmara denizleri girişinden itibaren gözlemlenebiliyor.
     Denizi sevdirmek, tanıtmak ve yaygınlaştırmak adına gerçekleştirilen proje kapsamında halka hizmet veren periskop, 1,5/6 büyütme oranıyla uzak mesafeleri yakınlaştırabiliyor. Koolmorgen firması tarafından üretilen, Type 2B modeli periskobun bulunduğu alanın çevresinde, yakın bir zamanda müze yetkilileri tarafından peyzaj çalışması başlatılacak. Ayrıca buraya tanıtıcı bilgilerin yazılı olduğu levha yerleştirilecek.
     Çanakkale Boğazından geçen gemilerin direk başı yüksekliğine göre hedef uzaklığını da belirleme yetisine sahip olan periskoba, Türkiyenin dört bir yanından müzeyi gezmeye gelen ziyaretçiler de ilgi gösteriyor.
    
     -TCG Uluçalireis Denizaltısı-
    
     Denizaltı, 1944 yılında Portsmouth Tersanesinde TENCH sınıfı USS THORNBACK (SS-418) adıyla 93 metre uzunluğunda 2 bin 400 ton olarak inşa edildi. Uzun yıllar Türk donanmasına hizmet veren denizaltı, 1946 yılında aktif görevden alınıp yedek filoya katılana kadar, 2. Dünya Savaşı süresince Japonyaya karşı görev aldı. 1950lerin başında en üst Gruppy tadilatı görerek 1953te tekrar hizmete girdi.
     USS THORNBACK, 2 Temmuz 1971de Deniz Kuvvetleri Komutanlığına katıldı ve TCG Uluçalireis adı ile S-338 borda numarası verildi. Denizaltı, Rahmi M. Koç Müzesine 2001 yılında devredilmesinden önce 30 yıl kadar Türkiyeye değerli hizmetlerde bulundu.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber TCG Uluçalireis Denizaltısının periskobu Çanakkalede... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER