TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: -30 yıl önce sadece 3 milyar dolar ihracat yapan Türkiyeden bugün 150 milyar dolar ihracat yapan bir Türkiye haline geldik -Enerjimizi birbirimizle kavgaya, dövüşe sarf etmezsek, bu ülkenin gel


AYDIN (A.A) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 30 yıl önce sadece 3 milyar dolar ihracat yapabilen Türkiyenin 150 milyar dolar ihracat yapar hale geldiğini belirterek, Enerjimizi birbirimizle kavgaya, dövüşe sarf etmezsek, bu ülkenin geleceğine harcarsak, inşallah bu ülkeyi dünyanın bir numarası haline getiririz dedi.
     Hisarcıklıoğlu, Aydın Ticaret Borsası Gıda Laboratuvarının yeni hizmet alanının açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiyenin gelişmişlik düzeyinin hızla ilerlediğini, büyük bir başarı hikayesine imza attığını anlattı.
     Türkiyenin özellikle son 30 yılda büyük bir hamle gerçekleştirdiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
     30 yıl önce sadece 3 milyar dolar ihracat yapan Türkiyeden bugün 150 milyar dolar ihracat yapan bir Türkiye haline geldik. İnsan ömründe 30 sene çok uzun olabilir ama bir milletin tarihinde 30 yıl bir an demektir. Bu müthiş bir başarı hikayesi. Allah makamını cennet etsin. Rahmetli Özal ufkumuzu açtı, bizi bizden daha iyi tanıyormuş. Müthiş bir girişimci ruhumuz olduğu ortaya çıktı. Tütünden, üzümden, fındıktan başka bir şey ihraç etmeyen Türkiyeden bugün Avrupaya ve dünyaya sanayi malı ihraç eden Türkiye haline geldik.
    
     -Evdeki eşyalardan biliyorum-
    
     Hisarcıklıoğlu, Türkiyenin 150 milyar dolarlık ihracatının yüzde 92sini sanayi mallarının oluşturduğunu belirterek, gelinen noktada Avrupada satılan her 4 beyaz eşyadan ve her 3 televizyondan birinin Türk malı olduğuna işaret etti.
     Türkiyenin ihracat başarısını eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile yaptığı konuşmadan verdiği örnekle anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
     Bundan tam bir sene önce Sayın Cumhurbaşkanımızla beraber İngilteredeydik. Yanıma eski İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw oturdu. Hemen Türkiyenin tanıtımını yapmaya başladım, sanayisini anlattım. İtalya ile Çinin arasındaki bu geniş coğrafyada en güçlü ülke ekonomik açıdan Türkiye dedim. Anlatma, anlatma biliyorum dedi. Kendisine Dışişleri Bakanlığı yaptığı dönemdeki raporlardan mı bildiğini sordum. Yok, evden biliyorum dedi. Şaşırdım, nasıl dedim. Evdeki çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, hepsi Türk malı dedi.
    
     -En büyük 10 ekonomi arasına girme hedefi-
    
     Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiyenin cumhuriyetin 100. yılının kutlanacağı 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğini hatırlatarak, belirlenen hedefin her vatandaşı ilgilendirdiğini vurguladı.
     Kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolar seviyesinde olduğunu, 2023 hedefine ulaşıldığında 25 bin dolara çıkacağına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
     Bugüne göre hepimizin 2,5 misli daha zengin olması demektir bu. Benim atalarım dünyada 3 kıtaya birden hükmetmiş. Benim atalarım başka milletin tarihinde olmayan 16 imparatorluk kurmuş. Kurduğumuz devlet sayısı 252 civarında. Bize yakışan birincilik. Enerjimizi birbirimizle kavgaya, dövüşe sarf etmezsek, bu ülkenin geleceğine harcarsak, inşallah bu ülkeyi dünyanın bir numarası haline getiririz.
    
     -Yeni anayasa çalışmaları-
    
     Yeni anayasa çalışmalarına da değinen Hisarcıklıoğlu, Türkiyenin sistemini kökten ve sıfırdan yenilemeye ihtiyacı olduğunu dile getirdi.
     Türk özel sektörü olarak binanın temelden inşa edilmesinden yana olduklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
     Bir ülkenin sisteminin yeniden inşası ancak yeni bir anayasa ile mümkün olur. Yeni anayasa konusunda 4 siyasi partimiz bize seçimlerde söz verdi, kendilerine teşekkür ediyoruz. Mecliste eşit sayıda ağırlıklı bir komisyon kurdular. Bu, bir şeyin göstergesi olacak inşallah. İlk defa sivillerin yazdığı bir anayasa olacak bu ama bizim isteğimiz şu, hepsinin uzlaşı, birliktelik içinde olması.
     Hisarcıklıoğlu, ziyaret kapsamında Aydın Kültür Evi, Aydın Tanıtım Tırı ve Kredi Garanti Fonu AŞ Aydın Şubesinin açılışını da yaptı.
     Aydın Tanıtım Tırını gezen Hisarcıklıoğlu, MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmakın zeytinyağına bandırarak ikram ettiği incirden tattı.
    
     Muhabir: Gökmen Şireci / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER