TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu:

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Yeni Anayasa ile devletin tapusu millete verilmeli, 2023 hedeflerine ulaşmak için yeni Anayasanın hazırlanması gerekli (Görüntülü-Fotoğraflı)


UŞAK (A.A) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türk ekonomisinin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için yeni anayasanın hazırlanması gerektiğini söyledi.
     Hisarcıklıoğlu, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Vergi ve İhracat Rekortmenleri Ödül Töreninde yaptığı konuşmada, yeni anayasa çalışmaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
     Türk ekonomisinin gelişmesinin önündeki en önemli engellerden birinin yeni anayasanın hazırlanmasıyla ortadan kalkacağını ileri süren Hisarcıklıoğlu, Türkiyenin 2023 hedeflerine ulaşması için yeni anayasanın bir an önce hazırlanması gerektiğini söyledi.
     Yeni anayasa ile devletin tapusu, millete geçecek diyen Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:
     Millet olmadan devlet olmaz. Tapu milletin üzerine geçmeli. Yeni Anayasa ile devletin tapusu millete geçecek. Türk ekonomisinin gelişmesi için bu çok önemli. Sistem ve devletin yeniden inşası gerekli. Parlamentodaki dört siyasi parti halka yeni anayasa için söz verdi. Partiler bir araya gelmeli ve yeni anayasayı hazırlamalı. Çünkü bize söz verdiler. Bunu niye söylüyorum. 2023te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında olmayı istiyoruz. 500 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Zenginleşmek istiyoruz. Bu, şu anlama geliyor: Her Türk vatandaşı 2023 yılında 2.5 kat daha zengin olacak. Yani kişi başına düşen mili gelirimiz 10 bin dolardan 25 bin dolara çıkacak. Biz millet olarak bunu başarabiliriz. Herkes elinden gelenin en iyisini yapmak zorunda.
    
     -30 yıl önce 2.5 milyar dolar ihracat yapıyorduk-
    
     Türk ekonomisinin geliştiğini, ancak yapısal sorunların bazılarının devam ettiğini ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiyenin 30 yıl önce sadece 2.5 milyar dolar ihracat yapan bir ülke olduğunu söyledi. 2012 yılında Türkiyenin ihracat rakamının 150 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Bugün 150 milyarlık ihracatının yüzde 92sini sanayi malları üzerine yapan Türkiye, önüne 2023 hedefini koydu. Bizim için imkansız bir şey yok dedi.
     İç piyasalarda bir daralma olduğunu, Türk ekonomisinin büyümek için üretmek zorunda olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:
     İç piyasa daralıyor. Tüm Türkiyede daralıyor. Son yedi ayda bankaların özel sektöre ve devlete verdikleri faiz oranlarında büyük farklılıklar ortaya çıktı. Bankalar özel sektöre daha yüksek faizle borç veriyor. Yani özel sektörün kredi kullanmasının önüne geçiliyor. Krediler daralıyor. Karşılıksız çıkan senetlerin sayısı yüzde yüz 22 arttı. Perakende sektörüyle ilgili yapısal reform yapılmalı. Bir an önce bu iki sorun ortadan kaldırılmalı
     Konuşmanın ardından Uşakta 2012 yılında vergi ve ihracat rekortmenlerine ödülleri verildi.
    
     Muhabir: Soner Kılınç / Senem Yazıcı
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER