Tortumdaki HES tartışmaları

Tortumdaki HES tartışmaları -Avukat Şenol: İlçede hukuka aykırı bir şekilde 2 keşif yapıldı. Keşif sonucunda alınan raporlar birbirini tutmadığı için mahkeme 3üncü keşfe karar verdi


ERZURUM (A.A) - Tortum ilçesinde yapımı süren Hidroelektrik Santraline (HES) yönelik açılan iptal davasında 3üncü keşif yapılmasına karar verildiği bildirildi.
     Tortumdaki HES davasının avukatı Ercüment Şenol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dikmen, Ortabahçe ve Bağbaşında yapılan HES projelerinin iptali için dava açtıklarını, davaların Erzurum İdare Mahkemesi tarafından reddedildiğini söyledi.
     HES projelerinin uygulanacağı bölgede daha önce 2 keşif yapıldığını anlatan Şenol, bu 2 keşfin raporlarının birbirini tutmadığı için Danıştaya başvurduklarını, Danıştayın bu itirazı dikkate alarak HESlerin yapılacağı bölgede 3üncü keşif yapılmasına karar verdiğini söyledi.
     Şenol, şöyle devam etti:
     İlçede hukuka aykırı bir şekilde 2 keşif yapıldı. Keşif sonucunda alınan raporlar birbirini tutmadığı için mahkeme 3üncü keşfe karar verdi. Vatandaşlar keşif masraflarını yatırdılar. Para iptal edilerek birden karar çıktı. Keşif yapmadan sonuca vardı. Biz sonra Danıştaya gittik, Danıştay da bu dosyaya aydınlanmamış dedi ve HES projesinin çevreye vereceği zarar, yaban hayatı, insanların bu su yokluğunda ne yapacakları, bunun önleminin alınıp alınmadığının araştırılmasını istedi. Zaten bu hususlar araştırıldığı zaman davanın kaybedilme şansı ortadan kalkıyor.
     Geçen yıl yaklaşık 270 kişi hakkında Tortumdaki asliye ve sulh ceza mahkemelerinde davalar açıldığına dikkati çeken Şenol, Vatandaşların orada yaptığı direnç, hukuka aykırı değil. Danıştayın kararından sonra vatandaşların gösterdiği direnç hukukilik karinesine sahip oldu. Yapılan çalışmalar hukuksuz duruma düştü dedi.
     Bu süreçten sonra mahkemenin ihmal ettiği kararı vereceğine inandıklarını ifade eden Şenol, Ekim ayı sonuna kadar Danıştay tarafından işaret edilen yerlerde ve konularda keşif yapılacağını kaydetti.
    
     Muhabir: Sagip Sezginer
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Tortumdaki HES tartışmaları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER