TSE Başkanı Şentürk:

TSE Başkanı Şentürk: Bir yandan standartlara göre üretim yapmaya çalışırken bir yandan da standartları değiştirmek için uğraşmamız gerekiyor


RİZE (A.A) - Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Bir yandan standartlara göre üretim yapmaya çalışırken bir yandan da standartları değiştirmek için uğraşmamız gerekiyor dedi.
     Şentürk, TSE Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Bozdemir, Deney ve Kalibrasyon Merkezi Başkanı Mehmet Hüsrev ve TSE Trabzon Müdürü Eşref Çakıroğlu ile ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ve Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Başkanı Ömer Ofluoğlunu ziyaret etti.
     Daha sonra RTSO Toplantı Salonunda iş adamı ve firma temsilcilerine yönelik bilgilendirme toplantısına katılan Şentürk, standardizasyonun olmadığı bir dünyada yaşanamayacağı gibi böyle bir dünyanın hayal bile edilemeyeceğini belirterek, Herhangi bir şey, herhangi bir ürün hayal ettiğinizde, belli ölçülerde hayal edeceksiniz. Çünkü standart hayatın parçası haline geldi. Küresel ekonomi dediğimiz devasa pazarda artık standartsız işlem yapılamaz hale geldi diye konuştu.
     Bir yandan standartlara göre üretim yapmaya çalışırken bir yandan da standartları değiştirmek için uğraşılması gerektiğini ifade eden Şentürk, şunları söyledi:
     Standardizasyon ekonominin kurallarını belirleme olayıdır. Bu kurallar çok sık değiştiriliyor. Bir ülke gücü eline geçirmişse kendi avantajına dönük olan, kendi üretimini, kendi geliştirmiş olduğu teknolojiyi standart haline getiriyor. Biz belirlenmiş kurallara göre ticaret yapıyoruz. Bizim standart belirlemek için komite toplantılarına katılmamız, oradaki tartışmalara müdahil olmamız gerekiyor. Orada kendi görüşlerimizi savunmamız, kendi görüşlerimizin standart haline gelmesi için çalışmamız gerekiyor. Onu başaramıyorsak da bizim aleyhimize olan hükümlerin standarda girmesini önlemek için uğraşmamız gerekiyor. Bunu yapabilmemiz için öncelikle iş dünyamızın Avrupa standart komitelerine ve uluslararası standardizasyon komitelerine katılım göstermesi lazım. Aylardır oda oda dolaşarak buna dikkat çekmeye çalışıyorum. Gelin standartların belirlenmesinde etkin olmak için gayret gösterelim.
     Şentürk, dünyanın artık tek bir ürünün, tek bir ülkede ve tek bir işletmede üretildiği sistemden hızla uzaklaştığına dikkati çekerek, İşletmeler artık ürünün belli parçalarını üretiyor. İşte bu sistem de bizi standartlar olmadan olmaz haline getiriyor. Dolayısıyla standartsız bir dünyayı düşünemeyeceğimiz gibi standartsız bir ekonomiyi de düşünemeyiz dedi.
     Bir ürün alındığında üzerinde çeşitli işaretler görüleceğini dile getiren Şentürk, şunları kaydetti:
     Bu, o ürünün belli standartları karşılama kabiliyetinin olup olmadığını gösteren işaretlerdir. Örneğin CE işareti görürsünüz. CEnin Avrupa Birliğinin kalitesiyle hiçbir alakası yoktur. Türkiye böyle kandırılıyor. CE, Avrupa kalite belgesi zannediliyor ama CE bir güvenlik belgesidir. O ürünün güvenlik standartlarına uyduğunu gösterir. Türkiyede enteresandır, yabancı firmalar ürünleri pazarlarken üzerindeki CE işaretini Avrupa kalite işareti olarak yutturmayı başarmıştır. Açık söylemek gerekirse 2 sene öncesine kadar, TSE Başkanı olmadan önce ben de CEyi Avrupa kalite belgesi olarak biliyordum.
     Konuşmanın ardından Şentürk ve Ofluoğlu birbirlerine çeşitli hediyeler verdi.
    
     Muhabir: Zekeriya Sarıhan / Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber TSE Başkanı Şentürk: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER