TSE yurt dışındaki pazarlara açılıyor

TSE yurt dışındaki pazarlara açılıyor -TSE Başkanı Şentürk: -Türk mallarının rekabet gücünü artırmak için dünyaya açılma çalışmalarımız var. 28 ülkedeki ofis sayısını 70e çıkaracağız -İslam dünyası diye nitelendirdiğimiz Orta As


İZMİR (A.A) - Ali Rıza Karasu - Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Türk mallarının rekabet gücünü artırmak için dünyaya açılma çalışmalarımız var. 28 ülkedeki ofis sayısını 70e çıkaracağız dedi.
     Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk iş adamlarının daha fazla ihracat yapmak için ülke ülke dolaştığı ortamda TSEnin de çağın gereklerini dikkate alarak yapılanma süreci başlattığını ifade etti.
     Standartlara hakim olan ülkenin küresel ekonomiye de hakim olacağını vurgulayan Şentürk, Türk mallarının rekabet gücünü artırmak için 28 ülkede ofis açtıklarını kaydetti.
     İlk yurt dışı ofislerini Çinin Şangay şehrinde açtıklarını hatırlatan Şentürk, Almanya, Çin, Fransa, İtalya, Rusya, Kanada, Hindistan başta olmak üzere Türkiyenin yoğun ticaret yaptığı ülkelerde ofis açmaya başladık. Türk mallarının rekabet gücünü artırmak için dünyaya açılma çalışmalarımız var. 28 ülkede açtığımız ofis sayısını 70e çıkaracağız. 2014 yılı sonuna kadar bu hedefimizi gerçekleştireceğiz dedi.
     Şentürk, küresel pazarlara açılma kararı aldıklarında kurum içinden çok ciddi dirençle karşılaştıklarını ifade ederek, Ofis açtığımız ülkelerde belgelendirme işlemini Türkiyeden gönderdiğimiz personel yerine yerli kuruluşlarla yapıyoruz. Buradan personel gönderirsek maliyetini kaldıramayız. Onlar bizim adımıza ofis açıyorlar. Bunu yaparken kurumdaki arkadaşlardan çok ciddi dirençle karşılaştık. Böyle yaparsanız ben nasıl Çine gideceğim diye eleştiri aldık diye konuştu.
    
     -İslam dünyasında yapılanma başlatıyoruz-
    
     İslam ülkelerinin bulunduğu coğrafyada yoğun bir yapılanma süreci başlattıklarını belirten Şentürk, belgelendirme ve gözetim hizmeti vermeye başladıkları Mısırda laboratuvar yatırımları için girişimlerde bulunduklarını söyledi. Şentürk, şöyle konuştu:
     İslam dünyası diye nitelendirdiğimiz Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika coğrafyası ülkelerinde laboratuvar, belgelendirme ve gözetim hizmetleri vermeye hazırlanıyoruz. Belgelendirme ve gözetim hizmeti verdiğimiz ülkeler var. Mısır ve Suudi Arabistanda bunları veriyoruz. Şimdi Yemen ve Ummana giriyoruz. Cezayir, Tunus, Libyada çalışmalar başlattık. Belgelendirme ve gözetim hizmeti vermeye başladığımız ülkelerde laboratuvar hizmeti için de yatırım imkanlarını arıyoruz.
     İslam coğrafyasındaki ülkelerin standardizasyon ve belgelendirme pazarı büyüklüğünün yılda ortalama 20 milyar dolar olduğunu anlatan Şentürk, TSEnin Türkiyenin sınırları içinde kaldığı dönemlerde bu pazarlara Avrupalı firmaların yerleştiğini kaydetti. Bu ülkelerde yoğun olarak bulunan İsviçre merkezli SGSnin yıllık cirosunun 6 milyar dolar olduğunu ifade eden Şentürk, hedeflerinin İslam dünyasındaki pazardan önemli pay almak olduğunu dile getirdi.
    
     -Her yıl 1,5 milyar doların üzerindeki parayı yurt dışına gönderiyor-
    
     Türkiyede yeterli yatırım yapılmadığı için Türk firmalarının standardizasyon ve belgelendirme adı altında yurt dışına her yıl oluk oluk para akıttığını kaydeden Şentürk, Dünya standardizasyon ve belgelendirme pazarı büyüklüğü yıllık 200 milyar dolar. 2 milyar dolarlık Türkiye pazarında tekel zannedilen TSE, 110 milyon dolarla yüzde 5 pay alıyor. Türkiyede faaliyet gösteren yerli belgelendirme kuruluşlarının hepsini toplasanız TSE kadar pazardan pay alamıyor. Aradaki para ABdeki belgelendirme kuruluşlarına ödeniyor. Türkiye her yıl 1,5 milyar doların üzerindeki parayı belgelendirmeden dolayı yurt dışına gönderiyor. Karşılığında bir A4 kağıt alınıyor diye konuştu.
     Hulusi Şentürk, yurt dışından alınan belgelerin Türkiyede verilebileceğini, bugüne kadar verilmemesinin sebebinin zafiyet olduğunu vurguladı. Yetersiz laboratuvar altyapısı sebebiyle birçok testin Türkiyede yapılamadığını, bu nedenle yatırım hamlesi başlattıklarını bildiren Şentürk, Bu yıl 300 milyon dolarlık bir altyapı yatırımı yapıyoruz. Bu tutar, TSEnin kurulduğu tarihten bu yana yapmış olduğu tüm laboratuvar yatırımların daha büyük. 2-3 yıl sonra çok spesifik konular hariç Türkiyede yapılamayan hiçbir test hizmeti kalmayacak. Sadece bu yıl belgelendirmeye başladığımız yeni hizmet sahası 20yi geçti diye konuştu.
    
     -Yerelden serbest mühendislerle çalışmaya başladık-
    
     Şentürk, iş dünyasından gelen Uzmanlarınız şehir dışından geliyor, yol ve konaklama gibi masraflarını biz karşılıyoruz eleştirileri dikkate alarak yerelden serbest mühendislerden hizmet alma uygulamasına geçtiklerini söyledi.
     Yerelden denetim hizmeti almak için şu ana kadar 850 serbest mühendisle anlaşma imzaladıklarını ifade eden Şentürk, Hedefimiz 10 bin kişi. Bu rakama ulaştığımızda Türkiyenin hangi ilinde kim bizden hizmet istiyorsa o ildeki mühendisi yönlendireceğiz. Firmalarımız otel, uçak gibi masraflardan kurtulmuş olacak dedi.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber TSE yurt dışındaki pazarlara açılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER