TÜİKin Güvenlik birimine gelen veya getirilen

TÜİKin Güvenlik birimine gelen veya getirilen çocuklar raporu -Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin: Rapor, Türkiyede suça sürüklenen çocuk gerçeği, sosyal, kültürel, ekonomik ve toplumsal nedenlerin göz ardı edildiğinin belgesid


EDİRNE (A.A) - Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 81 ilde yaptığı, Güvenlik birimine gelen veya getirilen çocuklar raporuna ilişkin, Rapor, Türkiyede suça sürüklenen çocuk gerçeği, sosyal, kültürel, ekonomik ve toplumsal nedenlerin göz ardı edildiğinin belgesidir dedi.
     Şirin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜİK tarafından Güvenlik birimine gelen veya getirilen çocuklar konulu rapor hazırlandığını hatırlatarak, söz konusu raporun Türkiyenin çocuk karnesinin boyutlarını ortaya koyması açısından son derece önemli olduğunu kaydetti.
     TÜİKin 81 ilde yaptığı araştırmaya göre 2008-2011 yılları arasında kaybolan çocuk sayısının 27 bini geçtiğini ifade eden Şirin, bu çocuklardan yalnızca 5 bin 974ünün bulunduğunu anlattı.
     Şirin, Türkiyede sağlık, eğitim, hukuk başta olmak üzere tüm güç koşullardaki çocuk bilgilerinin ortaya çıkmadıkça Türkiyenin çocuk gerçeğinin kavranamayacağını belirterek, her çocuk sorununun, aynı zamanda bir aile sorunu olduğunu vurguladı.
     Şirin, 27 bin kayıptan 5 bininin bulunmasında ilgili bütün kurumların payının olduğunu dile getirerek, Rapor, Türkiyede suça sürüklenen çocuk gerçeği, sosyal, kültürel, ekonomik ve toplumsal nedenlerin göz ardı edildiğinin belgesidir. Ekonomik büyümeye rağmen sosyo-kültürel program uygulanamamıştır. Aileye yönelik önleyici, koruyucu sosyal politikalar geliştirilememiştir şeklinde konuştu.
    
     -Suça itilen çocuk sayısında artış var
    
     Raporun bir an önce tedbirlerin alınmasına yönelik bir çağrı niteliği taşıdığına vurgu yapan Şirin, söz konusu raporun suça sürüklenen çocuklarla ilgili önleyici, koruyucu ve iyileştirici tedbirlerin alınması, politika ve stratejilerin hazırlanması ve uygun modellerin hayata geçirilmesi için de bir mesaj olduğunu bildirdi.
     Şirin, Türkiyenin çocuk sorunlarını, sonuçları üzerinden değil, nedenleri üzerinden anlamaya yönelik çalışma başlaması gerektiğini anlatarak, Hükümet kuruluşları, yerel yönetimler, uzman sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde ve toplumun bütün kesimlerinin etkin katılımıyla Türkiye Çocuk Acil Eylem Planı hazırlanmalı ve hayata geçirilmelidir ifadesini kullandı.
     Şirin, son 10 yılda suça sürüklenen çocuk sayısında artış olduğunun ortaya koyması bakımından bu raporun önemli olduğunu bildirdi.
    
     Muhabir: Salih Baran
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber TÜİKin Güvenlik birimine gelen veya getirilen Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER