Türk doktorlar Somalide uzman hekim yetiştirecek

Türk doktorlar Somalide uzman hekim yetiştirecek -Somalinin ilk eğitim ve araştırma hastanesi, Türk doktorların çabaları ile hayata geçiyor -Somalide inşa edilen Deva Uluslararası Eğitim ve Araştırma Hastanesi, tıpta uzmanlık eği


İZMİR (A.A) - Zeynep Hoşgörür - Somaliye gönüllü olarak sağlık hizmeti sunmaya giden Türk doktorlar, hayırsever bağışlarıyla yaptırılan ülkenin ilk eğitim ve araştırma hastanesinde, Somalinin sağlık ihtiyacının kalıcı çözümü için uzman hekimler yetiştirmeye hazırlanıyor.
     Kimse Yok Mu Derneğine yapılan hayırsever bağışlar ve Nil Organizasyonun çalışmaları ile Somalinin Başkenti Mogadişuda yaptırılan, işletilmek üzere bu ülkede gönüllü sağlık hizmeti sunan Ege Uluslararası Sağlık Federasyonuna (ESAFED) devredilen Deva Uluslararası Eğitim ve Araştırma Hastanesi, açılış için gün sayıyor.
     Resmi açılışı mart ayında yapılması planlanan hastane, iç savaşın ardından ülkenin tıpta uzmanlık eğitimi verebilecek kapasitede ilk sağlık kuruluşu olması nedeniyle Somalinin yetişmiş uzman hekim ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynayacak.
     ESAFEDin davetlisi olarak İzmirde bulunan Somali Kalkınma ve Kamu Hizmetleri Bakanı Maryan Qasim, Türkiyeden ülkelerine uzanan yardım elini AA muhabirine değerlendirdi.
     Qasim, bakanlığının sorumluluk sahasında sağlık, eğitim, gençlik ve spor, çalışma hayatı, kadın ve sosyal işler konularının bulunduğunu, görevleri dolayısıyla Somali halkının sorunları ile iç içe olduğunu anlattı.
     Somali halkının, en zor zamanında Türkiyeden kendilerine uzanan yardım elini hiçbir zaman unutmayacağını ifade eden Qasim, Türkiyenin hükümet ve sivil toplum kuruluşları bazında, giyim, gıda ve sağlık alanında imdadımıza yetişti, halen de devam ediyor. Türk halkına karşı hislerim, kelimelerle ifade edemeyeceğim kadar yoğun dedi.
    
     -Türk doktorlarının çabası bizim için sürpriz olmadı-
    
     Qasim, Türkiye ile Somali arasındaki bağın yeni olmadığını, 15. yüzyıla dayanan bir geçmişe sahip olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
     Türk halkı ile Somali halkı arasındaki dostluk, 3-5 senelik değil, 15. yüzyıldan bu yana var. Biz Somalililer, Türkleri her zaman sevdik ve çocuklarımızı, Fatih Sultan Mehmet gibi büyük liderleri anlatarak büyüttük. Fatihin torunlarının hayat kurtarmak için Somaliye gelmeleri bizim için sürpriz olmadı. Fatih, Türk olarak doğmuş olsa da sadece Türklere ait değil, tüm Müslümanların tarihini simgeliyor. Fatih, sizin kralınız olduğu gibi bizim de kralımız. Biz de çocuklarımıza bunu anlatıyoruz.
    
     -Somali, küllerinden yeniden doğacak-
    
     Türkiyenin, Somaliye sağlık eğitimine yönelik yardımlarının kendisi için özel anlam ifade ettiğini dile getiren Qasim, çok sayıda Somalili doktorun, Türkiyede uzmanlık eğitimi görme fırsatı bulduğunu bildirdi.
     Qasim, yapımı devam eden Deva Uluslararası Eğitim ve Araştırma Hastanesinin de bu alanda ülkede çok önemli bir boşluğu dolduracağını belirterek, şöyle devam etti:
     Somali, 20 yıl önce yıkılmış haldeydi. Her yer yıkılmıştı. Deva Uluslararası Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Somaliye yeniden umut verecek, çünkü eğitim hastanesi yapısıyla uzmanlık eğitiminde yeni bir sayfa açacak. Somali inşallah yeniden küllerinden doğacak ve orada yeniden bir uygarlık kurulacak. Türk doktorlarla birlikte çalışarak tıp eğitimi müfredatını da düzenleyeceğiz. Somalide yıllar önce eğitim hastanesi vardı, ama yaşananların ardından bugün bir eğitim hastanemiz yok. Deva Uluslararası Eğitim ve Araştırma Hastanesi, umudun başlangıcı olacak. Türk kardeşlerimizin destekleri sayesinde, gelecekten çok ama çok umutluyum. Eğitim hastanemiz olmadığı için uzmanlık eğitimi veremiyorduk, şimdi inşallah bunu da başaracağız.
    
     -Somaliye yardım tarihi bir misyon-
    
     ESAFED Başkanı Mustafa Sarsılmaz ise Mogadişuda 6 ay önce Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağın katılımıyla yapımına başlanan hastanenin, 3 bin metrekare alanda inşa edildiğini belirtti.
     Federasyonlarının, Sağlık Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) desteğiyle Somalide sağlık hizmeti alanında çeşitli çalışmalar yürüttüğünü belirten Sarsılmaz, şunları kaydetti:
     Somalinin yer aldığı coğrafyanın, tarihi dinamiklerimiz içinde ayrı bir değeri var. Somali halkının çok sıkıntılar içinde olduğunu gördük, ağlayan ve eza çeken bir milletle karşılaştık. Gönüllü sağlık çalışanlarımız canla başla çalıştılar. Ayrıca İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Şifa Üniversitesi ile işbirliği içinde Somaliden hekim ve sağlık personeli getirerek burada yetiştirdik. Sağlık hizmetini yerinde sunmak üzere kurulan Deva Hastanesinde tıp eğitimi sunma konusunda da çalışma başlattık. Türkiye, tıp eğitiminde tecrübeli, uzman yetiştiriyoruz. Somali için uzman yetiştirme modeli hazırladık ve tıpta uzmanlık müfredatı oluşturduk. Somali hükümetince onaylandıktan sonra Deva Hastanesinde uzmanlık eğitimi vereceğiz. Somalide bulunan tıp fakültesinde şu anda 4. sınıf öğrencileri var, henüz mezun vermiş değil. Yapacağımız takviyelerle tıp öğrencilerinin eğitimine katkıda bulunacağız. Somalinin yanında olmayı tarihi bir misyon olarak görüyoruz.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Türk doktorlar Somalide uzman hekim yetiştirecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER