Türk Dünyası Belediyeler Birliği Değerlendirme Toplantısı

Türk Dünyası Belediyeler Birliği Değerlendirme Toplantısı -AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Türel: -Yerel kalkınma modelinin yasal düzenlemesinin yapılması belediyelerimizin çok ciddi ekonomik gücünü de artırmıştır. Belediyelerimiz


ANKARA (A.A) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, Yerel kalkınma modelinin yasal düzenlemesinin yapılması belediyelerimizin çok ciddi ekonomik gücünü de artırmıştır. Belediyelerimize bütçeden ayrılan pay yüzde 3 civarında yükselmiştir dedi.
     Keçiören Belediyesinin ev sahipliğinde Kızılcahamam Asya Termal Otelde gerçekleştirilen Türk Dünyası Belediyeler Birliği Değerlendirme Toplantısında konuşan Türel, Türk Dünyası Beldiyeler Birliğinin, kurucu başkan Erol Kayanın önderliğinde 10 Türk belediyesinin kuruluşu ile bir çalışma ortamına girdiğini, bugün 258 ülkeden binin üzerinde katılımcısı ile dev bir ülke haline geldiğini söyledi.
     Türel, bu uluslararası işbirliğinin böylesine güzel bir şekilde ilerlemesinin, Türkiyenin özellikle dış politikada ortaya koyduğu performans ile paralel olduğunu belirterek, bu birlik çatısı içerisinde beraberliği önemseyen belediyeleri kutlayarak, bundan sonraki çalışmalarında başarılar diledi.
     Türel, Türkiyede hükümetin bir taraftan, TİKA bir taraftan iş adamları bir taraftan kardeşlik bağlarını her geçen gün biraz daha sıklaştırdığını ifade ederek, Dünyada barışın, kardeşliğin her yerde tesis edilmesi, her yerde insanlığın refahının yükselmesi, Sayın Başbakanımızın özel ilgisi ile Somaliden Arakana Gazzeden, Pakistana kadar,insanlık dramının yaşandığı her yere koşturmaya, insanların derdine kim ve hangi niyetle olursa olsun çare bulmaya çalışıyor dedi.
     Bundan 7-8 sene önce Türkiyenin 1 milyar dolar insani yardım edecek olmasına kimsenin inanmadığını anlatan Türel, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Ama bugünlerde ülkemizde Suriyeli kardeşlerimizin sayısı 185 bini bulmuştur, bu kardeşlerimizin Türkiyede misafir edilmesi ile ilgili bütün imkanlar Tüürkiyenin kendi öz kaynakları tarafından karşılanmaktadır ve bu kamplara 176 milyon dolar harcama yapılmaktadır. TİKA 2002 yılında 12 ülkede kalkınma işbirliği konusunda çalışmalar yapıyordu bugün 33 ülkede ofisi bulunmakta ve 100 ülkede faaliyet göstermektedir. Dış kalkınmada yardımlarımız senede ortalama 1 milyar doları bulmaktaydı. Bu 2012de 2 milyar 365 milyon dolara ulaşmıştır. Bu desteklerin içerisinde Afganistandan Karabağa kadar birçok okul hastane, köprü inşaatı ve tarihi eser inşaatı gibi çok sayıda restorasyon çalışması da bulunmaktadır.
     Başta Türk dünyası olmak üzere hükümetimiz birçok ülkeden öğrencilere de burs imkanlarını artırmıştır, geçen yıl 45 bin başvuru alınmıştı ancak bunların yüzde 10u karşılanabilmiştir. Günümüzde kalkınma ve yerel yönetimlerin güçlenmesi, belediyelerin yani yerel yönetimlerin geliştirilmesi ile mümkündür. Bu sebeple yerel yönetim hizmetleri, yönetim modellerini sürekli olarak geliştirmemiz ve modernize etmemiz kaçınılmaz bir zorunluluktur. Türkiye yerel yönetimlerin geliştirilmesi konusunda aslında biraz geç kalmış. Yerel kalkınma modelinin yasal düzenlemesinin yapılması belediyelerimizin çok ciddi ekonomik gücünü de artırmıştır. Belediyelerimize bütçeden ayrılan pay yüzde 3 civarında yükselmiştir. Böylece belediyelerimize 8 milyar dolara yakın yeni bir ek mali imkan tanınmıştır. Şimdi bu imkanlarla belediyelerimizin yurt dışı imkanları daha da gelişecektir.
     Türkiyenin son 10 yılda ulaşımdan atık yönetimine kadar belediyecilikte çağ atladığını dile getiren Türel, şehircilikte geçmişte İstanbul ve Ankara dışında birçok belediyenin de başarılı hizmetlere imza attıklarını, bunların içerisinde Kocaeli, Gaziantep, Konya, Kayseri ve Samsun belediyelerinin yapmış olduğu çalışmaların, sadece Türkiye de değil dünyada da takip edilebilir durumda olduğunu vurguladı.
     İyi belediyecilik sadece tabii siyasete bağlı değil, elbette Türkiyede AK Parti belediyecilik tanımı siyaset hayatına girmiştir diyen Türel, ancak, bu konuda belediyelerin ortaya koymuş olduğu başarı örnekleriyle de iftihar ettiklerini söyledi.
     Türel, Türkiyede nadirde olsa muhalefet belediye başkanlarının başarılı olduğunu ifade etmemiz gerekirse o zaman belediyede başarının siyasetle bir paralellik arz etmediğinin en iyi göstergesidir dedi.
     Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Naci Koru ise soğuk savaşın bitmesi ile beraber 1991 yılında jeopolitik bir değişim yaşandığını, dünyada bu değişim sayesinde Sovyetler Birliğinin dağılması, Orta Asyada, Kafkaslarda ve Balkanlarda yeni devletlerin, bağımsızlıkların ortaya çıkmasının ardından, özgürlük kavramının çök önemli hale geldiğini söyledi.
     2001 yılında yeni bir değişim ve dönüşüm yaşandığını anlatan Koru, şöyle konuştu:
     Son yıllarda yaşadığımız yeni bir dönüşüm var. 2000li yılların sonunda Avrupada mali krizle başlayan 2010 yılının sonunda Arap baharı olarak bilinen bizim de bulunduğumuz coğrafyada doğu Akdeniz havzasında çıkan gelişmeler... Biz bu dönüşüme nasıl cevap verdik- 1990lı yıllar soğuk savaşın bitmesi ve özgürlüklerin, yeni bağımsız devletlerin kurulması ile beraber Türkiye maalesef kendi ekonomik krizi ve terörle mücadelesi ile baş başaydı. Dünya özgürlüğü konuşurken biz kendi içimizde güvenlik alanındaki dış politikayla karşı karşıyaydık.
     Bizim önceliğimiz ekonomik gelişme ve siyasi istikrarı sağlamak değil, güvenliği tesis etmekti. Ülkede bunu kayıp yıllar olarak da aslında değerlendirmemiz mümkün. Türkiye dış politikasında çok önemli bir unsur da yeni coğrafyalara açılıyor, bu bizim için çok önem taşıyor. Hem siyasi olarak hem de ekonomik olarak biz bu dönem içerisinde hem yeni elçilikler açtık hem de Afrikadaki bu ülkelerle ticaret ilişkilerimizi geliştirdik.
     Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise 10 yıldır yerel yönetimdeki tecrübelerini, kültür coğrafyasına taşıyarak üç kıtaya ulaştıklarını söyledi.
     Karaosmanoğlu, Uluslararası alanda ve devletlerarası ilişkileri, yerel yönetimler alanına taşımaya gayret göstererek bir nevi lobi, altyapı faaliyeti yapıyoruz, Orta Asya, Rusya, Kafkaslar, Balkanlar, Afrikada 25 ülke ve bine yakın üyemizle yaptığımız bilgi ve tecrübe paylaşım programları ile tam bir uluslararası yerel yönetim okulu haline gelmiş bulunmaktayız. 2008den 2012 sonuna kadar TİKA işbirliği içerisinde birliğimiz uluslararası yerel yönetimler eğitim ve araştırma merkezi projesi bünyesinde 14 uluslararası ve birçok ulusal eğitim programı düzenlemiştir dedi.
     İki gün sürecek olan toplantıya AK Parti Ankara Milletvekili Dışişleri Komisyonu üyesi ve İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği Türk Grubu (İSİPAB) Başkanı Emrullah İşler, İstanbul Milletvekili ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenterler Asamblesi (KEİPA) Türk Grubu Başkanı Dr. İsmail Safi, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, TBB Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Eş Başkanı ve Azerbaycan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı Belediyelerle İş Merkezi Başkanı Mehdi Selimzade katıldı.
    
     Muhabir: Mustafa Öztürk
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Türk Dünyası Belediyeler Birliği Değerlendirme Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER