Türk Dünyası Mühendislik Mimarlık ve Şehircilik

Türk Dünyası Mühendislik Mimarlık ve Şehircilik Kurultayına doğru -Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Balta: Türk ve İslam kültürüne uygun, ecdadımızın bıraktığı kişilikli ve kimlikli şehir oluşturmak için yapılan çalışmal


TRABZON (A.A) - Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Türk ve İslam kültürüne uygun, ecdadın bıraktığı kişilikli ve kimlikli şehir oluşturmak için yapılan çalışmaların yeterli olmadığını söyledi.
     Balta, Trabzonda 15-18 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek, Türk Dünyası Mühendislik Mimarlık ve Şehircilik Kurultayının tanıtımının gerçekleştirildiği, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada, dünyadaki teknolojik gelişmeler neticesinde ekonomik seviyenin de yükselmesiyle özelikle köylerden kentlere göçün arttığını belirtti.
     Göç neticesinde Türkiyede kentlerde yaşayan nüfusun yaklaşık yüzde 76ya yükseldiğini ifade eden Balta, Köylerden kentlere aşırı derecedeki göç, plansız, programsız, çarpık şehirleşme ve ekonomik seviyenin de düşük olması neticesinde, Türkiyede çarpık bir kentleşme oluştu. 2003 yılına kadar yapılan yasal düzenlemelerde çok fazla başarılı olduğumuz söylenemez dedi.
     Balta, 2003 yılından sonra TOKİ tarafından yürütülen çalışmaların hem Türkiyeye hem de dünyaya örnek olduğunu vurgulayarak, Sayın Bakanımız Erdoğan Bayraktarın o dönemde başında olduğu TOKİ, 500 bin konut yapmıştır. Bu yapılar sadece konut değil, tarihimizin derinliklerinden gelen, ecdadımızın bizlere miras olarak bıraktığı Türk İslam kültürünü de yansıtan eserlerdir. Bu konutlar insanlarımızın hizmetine sunulmuştur diye konuştu.
     Türk ve İslam kültürüne uygun, ecdadın bıraktığı kişilikli ve kimlikli şehir oluşturmak için yapılan çalışmaların yeterli olmadığına dikkati çeken Balta, şunları kaydetti:
     Bu konuyla alakalı sadece Türkiyede yapılan çalışmaları yeterli görmedik. Özelikle Türk dünyası açısından da bu birlikteliği oluşturmak için de bazı çalışmaları yapmak gerekti. Bu manada özellikle Türksoy ve Türk Dünyası Mühendis Mimarlar Birliğinin ortaklaşa yaptığı çalışmalar neticesinde, Türk dünyasında kurultaylar düzenlendi. Kazakistanda 4üncüsü Cumhurbaşkanımız başkanlığında yapılan kurultayda, bir sonraki kurultayın Türkiyede yapılmasına karar verildi. Bu karar doğrultusunda, Türk Dünyası Mühendislik Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı, 15-18 Ekim tarihleri arasında Trabzonumuzda yapılacak. Bu kurultay kapsamında, ayrıca yeni Mimar Sinanlar yetiştirelim düşüncesiyle, Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları da gerçekleştirilecek. Kurultayın Trabzonda yapılacak olmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Kurultay, kentimizin tanıtımı açısından büyük önem taşımaktadır.
    
     -Kurultayımızda Mimar Sinanın adını taşıyan olimpiyat gerçekleştireceğiz-
    
     Türk Dünyası Mühendis Mimarlar Birliği Genel Başkanı ve Türk Dünyası Mühendislik Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı Yürütme Kurulu Başkanı İlyas Demirci, 8 cumhurbaşkanının katılacağı kurultaya, 53 ülkeden katılım sağlanacağını söyledi.
     Mühendislik ve mimarlığın da diğer sivil toplum kuruluşları gibi bir camia olduğunu ifade eden Demirci, şöyle devam etti:
     Mühendis ve mimarlar şehirlere hizmet ederler. Şehirler de insan odaklı olduğu için insanlığa hizmet eder. Biz bu anlamda projelerimizi insanlığa hizmet için yaparız. Bizi bir arada tutacak en önemli karakteristik değerlerimiz, beslendiğimiz Türk İslam dünyasının mayasıdır. Bu nedenle de manevi şahsiyetleri hatırlamayı görev görüyoruz. Kurultayımızda Mimar Sinanın adını taşıyan olimpiyat gerçekleştireceğiz.
     Konuşmaların ardından, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy ve Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Balta ve Demirciye plaket sundu.
    
     Muhabir: Tuğba Yardımcı Mısır
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Türk Dünyası Mühendislik Mimarlık ve Şehircilik Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER