Türk ormancılığı örnek oluyor

Türk ormancılığı örnek oluyor -Türkiyenin yanı sıra çevre ülkelerdeki yangınlara da müdahale etmeye çalışan Orman Genel Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı çalışmaların, pek çok ülkeye örnek olduğu bildirildi -Orman Genel Müdür Yardımcısı Ü


MERSİN (A.A) - Kerem Kocalar - Türkiyenin yanı sıra çevre ülkelerdeki yangınlara da müdahale etmeye çalışan Orman Genel Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı çalışmaların, pek çok ülkeye örnek olduğu bildirildi.
     Orman Genel Müdür Yardımcısı İsmail Üzmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyenin bulunduğu coğrafyada, komşu ülkelerde, Balkanlarda ve Ortadoğuda en güçlü orman söndürme ekibine sahip olduğunu belirtti.
     Bu konuda en yüksek teknolojiyi kullanan Türkiyenin, en iyi önlemi alan yapısının olduğunu da ifade eden Üzmez, şunları söyledi:
     Son 10 yılın istatistiklerine göre ormancılık konusundaki başarımızın, Akdeniz coğrafyasındaki ülkelere göre çok iyi olduğu görülebilir. Bu bağlamda yer ekiplerimizle biz komşularımıza gidiyoruz. Mesela Bulgaristan ve Yunanistana gidiyoruz. Hava ekiplerimizle daha fazla yere gidebiliyoruz. Mesela bu sene Bosna Hersek, Arnavutluk, Kıbrıs, Irak ve İsraile gittik. Geçtiğimiz günlerde İsraildeki bir otobüste 40-45 kişi yandı. Biz de Başbakanımızın talimatıyla İsraile gittik. Uçaklarımız ve helikopterlerimiz sayesinde bize komşu olmayan, hatta uzak coğrafyalara gidebiliyoruz.
     Türkiyeye komşu olmasalar bile ihtiyacı olan ülkelerin yardımına koşmaya çalıştıklarını dile getiren Üzmez, şunları kaydetti:
     Ormanlar insanlığın ortak malıdır ve insanların akciğeri olduğu için gücümüzün yettiği her ülkeye gidiyoruz. Ama yer ekiplerimizle ağırlıklı olarak komşu ülkelere gidiyoruz. Türkiye olarak birçok ülkeye yardım edebilecek konumdayız. Türk ormancılığı, sadece yangında değil, fidan yetiştirme, fidan dikme veya bunların planlanması gibi teknik konularda da bulunduğu coğrafyada lider konumdadır. Aslında bizim planlamalarımızı bizden örnek almak isteyen çok sayıda ülke var. Biz onlara planlama yapıyoruz.
     Ormanların korunması anlamında herkese sorumluluk düştüğüne dikkati çeken Üzmez, Bir orman sadece bulunduğu coğrafyayı etkilemiyor. Nasıl ki, Amazon ormanlarındaki yangın iklimi değiştirebiliyorsa ve Sibirya ormanlarının yanmasından ABD bile etkileniyorsa, ormanlar herkesin ortak malıdır. Bu anlamda herkesin ormanların korunmasına katkı sağlamaya dikkat etmesini istiyoruz diye konuştu.
    
     -Mersinde yangın sezonu-
    
     Üzmez, Mersindeki orman yangınlarında geçen yıllara göre yüzde 10-15 civarında artış olduğuna işaret ederek, bunun senenin sıcak ve kurak geçmesinden kaynaklandığını bildirdi.
     Bu yıl ilkbaharda orman arazilerinin çok yağış aldığını anlatan Üzmez, Bu durum otların çoğalmasına neden oldu. Yaz mevsimi de kurak geçince, bugüne kadar 80 yangın çıktı ve bundan 427 hektar alan kaybımız oldu dedi.
     Mersin Orman Bölge Müdürlüğü emrindeki ekibin sadece yangınla mücadelede değerlendirilmediğini, ayrıca anız veya ot yangının yanı sıra köylerdeki ev yangınlarına da müdahale ettiklerini ifade eden Üzmez, Mersin ekibinin orman yangınlarının dışındaki 525 yangına müdahale ettiğini, bu açıdan bakıldığında ormancıların kırsal alandaki insanların can ve mal kaybını önlemeye yönelik de çalışma yaptığının anlaşılacağını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Türk ormancılığı örnek oluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER