Türkiyenin doğusu ile batısı çapraz nakille

Türkiyenin doğusu ile batısı çapraz nakille buluştu -Muşlu ve Manisalı iki diyaliz hastası, yakınlarından alınan böbreklerin çapraz nakliyle sağlığına kavuştu -Böbreğini veren Manisalı Fahriye Şahinkaya: -Eşim rahatsızlandığında b


İZMİR (A.A) - Muşlu ve Manisalı iki diyaliz hastası, yakınlarından alınan böbreklerin çapraz nakliyle sağlığına kavuştu.
     Yıllarca böbrek yetmezliği yaşayan Manisalı Rafet Şahinkaya (52), 4 yıl önce böbreklerinin iflas etmesiyle diyaliz makinesine bağımlı hale geldi. Sağlığına kavuşması için 30 yıllık hayat arkadaşı Fahriye Şahinkaya (52), bir böbreğini vermek istese de doku uyuşmazlığı nedeniyle kocasına donör olamadı.
     Kırgızistanda ticaretle uğraşan Muşlu Ferit Taşkın (32) da 9 ay önce aynı rahatsızlık nedeniyle diyaliz hastası olarak yaşamaya başladı. Sağlıklı günlerine dönebilmesi için 12 kardeşi donör olmak için aday oldu ama kardeşlerin hiçbiri de nakil için uygun çıkmadı.
     Kardeşine böbreğini vermek için İzmir Kent Hastanesine başvuran Liyadin Taşkının (38) tetkiklerinde, böbrek dokusunun nakil bekleyen Rafet Şahinkayaya, Şahinkayanın eşi Fahriye Şahinkayanın dokusunun da Ferit Taşkına uyumlu olduğu ortaya çıktı.
     Ağabey Taşkın ve Fahriye Şahinkayanın yakınları için donör olmaya karar vermesinin ardından Operatör Doktor Işık Özgü, Operatör Doktor Uğur Saraçoğlu, Uzman Doktor Serkan Yıldız ve koordinatör hemşire Havva Karadan oluşan ekip, çapraz böbrek naklini başarıyla gerçekleştirdi.
    
     -Biz bir aile olduk-
    
     Rafet Şahinkayaya bir böbreğini veren Liyadin Taşkın, 13 kardeş olduklarını ancak hiçbirinin dokusunun kardeşleri Ferite uymadığını belirterek, şunları söyledi:
     Çok çaresizlik yaşadık. Kardeşim çok genç, 2 çocuğu var, çalışması, aktif hayatta olması gerekiyordu. Çapraz nakil bizim için büyük şans oldu. Kardeşimin makinesiz, özgür yaşama şansı Manisalı Fahriye teyzeye, Rafet amcanınki de bana bağlıymış. Aynı kandan 12 kardeş, Ferite veremediğimiz böbrek, yüzlerce kilometre öteden çıktı. Annemizi babamızı kaybetmiştik, Rafet amca, Fahriye teyze annemiz ve babamız oldu. Bundan sonra da bir ömür boyu bu bağımız kopmadan sürecek.
     Eşi için Muşlu iş adamı Ferit Taşkına böbreğini bağışlayan Fahriye Şahinkaya ise evlenirken birbirlerine iyi günde, kötü günde, hastalıkta sağlıkta birlikte olacaklarının sözünü verdiklerini dile getirerek, O nedenle de eşim rahatsızlandığında bir an düşünmeden böbreğimi vermek istedim. Eşime uymadı ama bir başka insana böbreğim yaradı. Bu sayede eşim de makineden kurtuldu. Benim 2 kızım, bir oğlum vardı, şimdi Liyadin ve Ferit ile 3 oğlum oldu. Organ kardeşi ya da organ akrabası değil, artık tek bir aile olduk dedi.
    
     Muhabir: Gülcan Kaplan / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Türkiyenin doğusu ile batısı çapraz nakille Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER