Türkiyenin ilk kapı müzesi İskilipte kurulacak

Türkiyenin ilk kapı müzesi İskilipte kurulacak -Çorumun ahşap evleri, asırlık çeşmeleri ve tarihi yapılarıyla ünlü İskilip ilçesinde, Türkiyenin ilk kapı müzesi kurulacak -İskilip Belediye Başkanı Sezer: Proje faaliyetl


ÇORUM (A.A) - Gazi Nogay - İsmail Çimen - Çorumun ahşap evleri, asırlık çeşmeleri ve tarihi yapılarıyla ünlü İskilip ilçesinde, Türkiyenin ilk kapı müzesi kurulacak.
     İskilip Belediye Başkanı Numan Sezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle yaklaşık iki yıl önce ilçedeki tarihi yapılara yönelik restorasyon çalışmalarına başladıklarını belirterek, çalışmalar kapsamında tarihi niteliği olan konak, ev ve arastaların restore edildiğini söyledi.
     Restorasyon çalışmaları için belediye bünyesinde bir ekip oluşturduklarını ve bu ekibin Kastamonu Üniversitesinde restorasyon alanında eğitim aldığını dile getiren Sezer, daha sonra da belediye bünyesinde restorasyon atölyesi kurduklarını ifade etti.
     İlk olarak 200 yıldan fazla geçmişe sahip ayakkabıcılar, semerciler ve bakırcılar arastasının restorasyonuna başladıklarını dile getiren Sezer, çalışmaların devam ettiğini belirtti.
     İlçenin bilinen merkezlerinden Temenna bölgesinde bulunan iki konağın restore edilerek Çatalkara Kültür ve Sanat Evi ile Yazmalı Konak adı altında hizmet açtıklarını anlatan Sezer, şöyle devam etti:
     Yine bu bölgede bulunan bir konağımızı daha restore ediyoruz. Bu konağımızı da Etnografya Müzesi olarak kullanmayı düşünüyoruz. Belediye olarak satın aldığımız çeşitli bölgelerdeki eski yapıların da restorasyonunu gerçekleştireceğiz. Restorasyon atölyemiz bu anlamda çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Buralarda da İskilipli Alimler Müzesi ile eskiden gelen sanatçılarımıza ait ürünlerin sergileneceği yapıları kurma niyetindeyiz.
    
     -Türkiyede ilk kapı müzesini biz kuracağız-
    
     İskilipte birçok tarihi konak ve yapı bulunduğunu ve birçoğunda yaşamın sürdürüldüğüne dikkati çeken Belediye Başkanı Sezer, bu tür yapılara ait kapıların tarihi niteliğe sahip olduğunu söyledi.
     İlçedeki tarihi vasfı olan tüm kapıları numaralandırdıklarını anlatan Sezer, Türkiyede ilk kez kapı müzesini biz kuracağız. Gelen ziyaretçiler proje kapsamında oldukça büyük bir kapıdan içeri girerek ilçeye ilk adımlarını atmış olacak. Proje kapsamında İskilipte tarihi vasfı olan kapıların hepsini numaralandırıyoruz. Hazırladığımız gezi haritasındaki güzergaha göre gelen ziyaretçilerimize şehir turu attıracağız. Bunun yanı sıra restorasyonu yapılan mekanları gezdirmiş olacağız diye konuştu.
     Tarihi İskilip Kalesi içerisinde yer alan yapıları da belediye olarak satın aldıklarını ifade eden Sezer, kalenin de restore edilerek turizme kazandırılacağını söyledi.
    
     -Turist sayısı 10 kat arttı-
    
     İlçeye gelen turist sayısında eskiye göre 10 kat artış olduğunu vurgulayan Sezer, konaklama imkanlarının artmasıyla beraber ziyaretçi sayısının daha da artacağının altını çizdi.
     Türkiyede Beypazarı ve Safranbolu gibi ilçelerin model olduğunu dile getiren Sezer, şunları kaydetti:
     Proje faaliyetlerimizin tamamlanmasıyla önümüzdeki 10 yıllık süreçte Beypazarı ve Safranboluyu geçeceğimize inanıyorum. Ancak şunu da belirtmeliyim ki biz sadece tarihi ve kültürel yapılarımızla sınırlı kalmıyoruz. İlçemizde, İskilipli Atıf Hoca ve çeşitli alimlerin mezarları, Şeyh Yavsinin de bir camisi var. Buralara da akın akın ziyaretçiler geliyor. Hem tarih, kültür ve sanat hem de dini turizm için ilçemize ziyaretçiler geliyor.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Türkiyenin ilk kapı müzesi İskilipte kurulacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER