Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi:

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi: Hatay Dağ Ceylanı yaşam alanı yok ediliyor


HATAY (A.A) - Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi, Hatay dağ ceylanlarının (Gazella gazella) yaşam alanlarında kurulması planlanan çimento fabrikası ile yok olacağını iddia etti.
     Dernekten yapılan yazılı açıklamada, geçen yıl ceylanların yaşadığı alanda çimento fabrikası kurarak ceylanların tek yaşam alanının yok edilmesi ile ilgili yapılan girişimlerin bilirkişi raporu doğrultusunda durdurulduğunu, ancak yapılan yeni girişimlerle aynı tehdidin tekrar ortaya çıktığını belirtti.
     Açıklamada, Hatay dağ ceylanlarının Kırıkhan ilçesi İncirli köyü ile Sucu köyleri arasında 4,5 kilometre eninde ve 11 kilometre boyunda dar bir alanda Suriye sınırına sıfır noktasında yaşam mücadelesi verdiği ve sayılarının bu yıl ilk kez sayımlarla 230 bireyin yaşadığının tespit edildiği bildirildi.
     Hatay dağ ceylanlarının üreme ve yaşam alanlarının kalbine çimento fabrikası yapma girişiminin türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı kaydedildi.
     Türkiye Tabiatını Koruma Derneğin Hatay Şubesinden konuyla ilgili yapılan açıklama şunlar ifade edildi:
     Bölgede ceylanların yaşam alanı olan tepelik alanları çimento ham maddesi üretecek kalker kaynağı olarak kullanmak isteyen işletmenin daha önceki girişimi bölgenin Hatay dağ ceylanının tek yaşam alanı olduğuna dair raporla engellenmesine rağmen aynı amaçla ikinci bir girişim yapması anlamsız ve türün yok edilmesinin hedeflenmesi olarak algılandı. Türkiye memeli listesine 2010 yılında eklenen ve memeli listesinin son türü olan ceylanın dar yaşam alanındaki risklerin azaltılması için çalışan derneğimiz Türkiyenin değeri olan bu türün bölgede yapılacak bu tesisle kesinlikle yok olmaya mahkum olduğunu, bölgede çimento fabrikası yapacak tek yerin burası olmamasına rağmen ceylanların başka yaşayacak yeri olmadığından bu hatalı girişimin bir an önce tekrarlanmamak üzere durdurulması gerektiğini belirtiyoruz. Konuyla ilgili TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Valilik nezdinde yüzlerce dilekçe vererek girişim yapacağımızı ve bu bölgeye yapılacak tesisin durdurulması hususunda yasal tüm girişimleri yapmaktan geri durmayacağımızı bildiririz
     Açıklamada ayrıca, bu yanlışın engellenmesi için tüm duyarlı vatandaşları destek vermeye çağrıldı.
    
     Muhabir: Salim Taş
     Yayıncı: İsmihan Özgüven
<< Önceki Haber Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şubesi: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER