Türkiye

Türkiye-Moğalistan Ekonomi Forumu -Moğolistanın ilk Cumhurbaşkanı Ochirbat: -Bir atasözümüz var; bin kere duymaktansa bir kere gör diye. Türk iş adamlarına, memleketimizi görmelerini tavsiye ediyorum -BTSO Başkan Yardımcı


BURSA (A.A) - Moğolistanın ilk Cumhurbaşkanı Punsalmaa Ochirbat, Bir atasözümüz var; bin kere duymaktansa bir kere gör diye. Türk iş adamlarına memleketimizi görmelerini tavsiye ediyorum dedi
     Bursa Valiliğinin himayesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) destekleriyle organize edilen 6. Moğollar Kongresi için Bursaya gelen Moğolistan heyeti, Bursa Ticaret ve Sanayi Odasında (BTSO) düzenlenen Türkiye-Moğolistan Ekonomik Forumuna katıldı.
     Moğolistanın ilk Cumhurbaşkanı Punsalmaa Ochirbat, forumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Moğolistan arasında madencilik ve enerji alanlarında işbirliği yapılabileceğini belirtti.
     İnşaat ve inşaat malzemeleri, turizm ve tekstil alanlarında da ortak çalışmalar yapılabileceğini ifade eden Ochirbat, güneş ve rüzgar enerjisi konusunda Türkiyenin teknoloji anlamında Moğolistandan daha ileri seviyede olduğunu, bundan yararlanmak istediklerini bildirdi.
     Orhun Anıtları, iki ülke arasındaki kardeşliğimizin simgesidir diyen Ochirbat, turizm alanında da Türkiyeden destek beklediklerini vurguladı.
     Moğolistanda, yaklaşık 20 milyon keçi bulunduğunu kaydeden Ochirbat, şöyle konuştu:
     Bursa, tekstil kenti. Moğolistanda özellikle keçi tiftiğinden yapılan ürünlerle alakalı, Bursa ile birlikte üretim yapıp, dünya genelinde başarılı olabiliriz. Sadece keçi tiftiği değil, aynı zamanda Güney Asyada keçi eti de pahalı. Bu bölgeye de ortak keçi eti satabiliriz. Çocuk mamalarının çoğu keçi sütünden yapılıyor. Keçi sütünden mama üretimi yapabiliriz. Yeni Zelandada keçi sütünden yapılan mamalar oldukça pahalı. Dünyaya satıyorlar. Biz neden yapmayalım- Keçi derisi, en sağlam, yırtılmaz deridir. Deri üretiminde Türkiye ve İtalya önde gelen ülkeler. Bu konuda neden işbirliği yapmayalım- Sadece keçiyi ele aldığımızda bile 4-5 ürünle dünyaya açılamaz mıyız- Moğolistanda 20 milyon keçi var. Bunu üretime geçirdiğimiz zaman hayvanları otlatacak arsa sorunu ortaya çıkacaktır. Hayvanları çiftlikte yetiştirme gündeme gelecektir. Moğolistanda geleneksel otlak alanlarda yapılan hayvan yetiştiriciliğini modern çiftliklere taşıyabiliriz. Bir atasözümüz var; bin kere duymaktansa bir kere gör diye. Türk iş adamlarına memleketimizi görmelerini tavsiye ediyorum.
    
     -Cengizhanı unutmayınız, yapabilirsiniz-
    
     BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Hazır da bugün dünya devi ülkelerde üretilen tüm ürünlerin Türk mühendisleri, iş adamları ve işçileri tarafından üretilebildiğini belirtti.
     Türkiyenin ekonomik büyüklük bakımından dünyanın 16ıncı ekonomisi olduğuna işaret eden Hazır, Türkiye çok yakın bir zamanda 10uncu sıraya yükselecektir. Yeniden keşif peşinden koşmaya gerek yok. Moğolistan, Türkiyenin bu deneyimlerinden faydalanabilir. Bir zamanlar dünyaya kafa tutan Cengizhanı unutmayınız, yapabilirsiniz. Bunu birlikte daha hızlı yapabiliriz diye konuştu.
     Hazır, Moğolistanın yatırımcıyı, bilim insanını ülkesine hızlı bir şekilde çekebilmesi için uluslararası hukuk anlamında dünya standartlarına ulaşması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
     Uluslararası hukuk yatırımcının, bilim adamının, yabacı sermayenin olmazsa olmaz kuralıdır. Uluslararası hukuka göre yönetilen ülkelerde yabancı yatırımcı çok daha rahat zemin bulacaktır. Moğolistan bazı ürünleri işleyip de satarsa daha çok katma değer elde edecektir. Turizm konusunda yılda 30 milyon turist çeken, sanayisi dünya standartlarına ulaşmış, örnek bir ülke, Türkiye var. Bundan istifade etmelisiniz. Dünyada kutuplardan ekvatora kadar hangi ülkeye giderseniz gidin, mutlaka elinde çantayla dolaşan bir Türk iş adamına ulaşırsınız. Birlikte çok şey yapabileceğimize inanıyorum. Köklerimizin sağlam, ama ilişkilerimizin zayıf olduğunu görüyorum. Bu tür ziyaretlerin ilişkimizin daha da kuvvetlenmesi için faydalı olacağına inanıyorum.
     Foruma, Bursa Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdullah Karadağ ile Moğol ve Türk iş adamları katıldı.
    
     -2 aylık bebeğiyle forumu izledi-
    
     Bu arada, Moğol uyruklu G. Serjmyadag, forumu 2 aylık bebeğiyle takip etti. Moğolistanın 5 büyük şirketinden birinin İstanbul temsilcisi olduğunu belirten Serjmyadag, zaman zaman bebeğini emzirmek veya altını değiştirmek için forumun düzenlendiği salondan çıktı.
     Serjmyadag, 3 yıldır Türkiyede olduğunu ve İstanbulda restoran işleten Davut Baskın ile evli olduğunu belirterek, 2 aylık bebeğim Timuçini bırakamadım. Bu toplantıyı da takip etmem gerekiyordu. Bir oğlum daha var Tolga, o babasıyla İstanbulda kaldı dedi.
    
     Muhabir: Vedat Yücebaş / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Hamdi Ateş

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER