Türkiye

Türkiye-Tacikistan Ticaret ve Yatırım Forumu (1) -Başbakan Yardımcısı Bozdağ: -Türkiye ekonomisi hala ayaklarını sağlam basarak yol almaya devam ediyor. Türkiye yükselen bir ekonomi olarak 2010da yüzde 9,2 ve 2011de yüzde 8,5 büyü


KONYA (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye ekonomisi hala ayaklarını sağlam basarak yol almaya devam ediyor. Türkiye yükselen bir ekonomi olarak 2010da yüzde 9,2 ve 2011de yüzde 8,5 büyüme hızıyla Avrupada en hızlı büyüyen ülke oldu dedi.
     Bozdağ, bir otelde, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen, Türkiye-Tacikistan Ticaret ve Yatırım Forumunda, Türkiye ile Tacikistanın derin tarihi ve kültürel bağlara sahip iki dost ve kardeş ülke olduğunu söyledi.
     Bu bağların dünyaya ortak açıdan bakmak adına önemli bir zemin oluşturduğunu ifade eden Bozdağ, Derin bağlar ülkeler arasındaki ilişkileri emin adımlarla parlak bir geleceğe doğru ilerletme ve çok daha güzel yarınlara yaklaştırma konusunda bizleri cesaretlendirmektedir. Bu azim ve cesareti şu anda salonu dolduran Türk ve Tacikistanlı iş adamalarında görüyorum. Yeni fırsatları değerlendirmek ve yeni yatırımlar yapmak için sabırsızlanıyorlar ifadelerini kullandı.
     Dünya ekonomisinin 2008den başlayarak çok ağır bir deprem geçirdiğini belirten Bozdağ, bunun artçı şoklarının hala hissedilmekte olduğunu vurguladı.
     Türkiyenin ise bu dönemde yere gayet sağlam bastığına dikkati çeken Bozdağ, şunları kaydetti:
     Türkiye ekonomisi hala ayaklarını sağlam basarak yol almaya devam ediyor. Türkiye yükselen bir ekonomi olarak 2010da yüzde 9,2 ve 2011de yüzde 8,5 büyüme hızıyla Avrupada en hızlı büyüyen ülke oldu. Üyesi olduğumuz dünyanın en gelişmiş 20 ülkesi G-20 içinde Çin ve Arjantinden sonra üçüncü en hızlı büyüyen ülke olmuştur. 2012 yılında bir miktar yavaşladı ama yine de bu yıl Avrupanın en hızlı büyüyen ikinci ülkesi olacağız. Ülkemiz ekonomideki büyümeye paralel olarak son yıllarda yabancı yatırımlar konusunda da çok önemli mesafe katetti. 2003 yılından bu yana ülkemize 120 milyar dolar yabancı yatırım geldi. Sadece 2011 yılında 15,9 milyar dolar yabancı yatırıma ev sahipliği yaptık. 2011 yılında Türkiye, cumhuriyet tarihinde 135 milyar dolar ile ihracat rekoru kırdı. 2012 yılında bunun 150 milyar doları aşacağını ve yeni bir rekor olacağını düşünüyoruz. Bu rakamın 2002 yılında 35 milyar dolar olduğunu düşünürsek geçen 10 yıl içinde yaşanan gelişmeyi, değişmeyi, büyümeyi ve başarıyı daha iyi değerlendirme imkanı buluruz.
     Bu yılın ilk 10 ayında Türkiye ihracatının yüzde 13,4 artışla 126,3 milyar dolara ulaştığını dile getiren Bozdağ, önlerine bir hedef koyduklarını, bu hedefin de Türkiyenin 2023 yılında dünyanın 10. büyük ekonomisi olacağını bildirdi.
    
     -Türkiye büyük düşünüyor, büyük adımlar atıyor-
    
     Bu hedef iş dünyasının yılda 500 milyar dolar ihracat gerçekleştirmesidir. Bu hedef milli gelirin 2 trilyon doları aşmasıdır. Kişi başı milli gelirin 25 bin doları aşmasıdır. Türkiye büyük düşünüyor, büyük adımlar atıyor diyen Bozdağ, sözlerine şöyle devam etti:
     İnşallah bu büyük hedefleri de yakın zamanda gerçekleştirecektir. Tacikistan ile olan ilişkilere büyük önem vermekteyiz. Buradan bakınca Tacikistan ile Türkiye arasında alınacak çok mesafelerin olduğunu, bugün bulunulan noktanın Türkiye ile Tacikistan arasındaki dostluğa uygun bir durum olmadığını görüyoruz. Onun için yeni adımlar atmak, aramızdaki hacmi geliştirmek, her alanda iş birliğini çoğaltmak ve bu noktada beraber hareket etmek zorundayız. Biz her alanda işbirliğine hazırız. 2001 yılında yaklaşık 30 milyon dolar olan ticaretimiz 10 yılda 17 kata çıkarak 2011 yılında yaklaşık 500 milyon dolar seviyesine ulaştı. Bu rakam bugüne kadar iki ülkenin tarihindeki en yüksek rakam. Bir rekor. 2011de Tacikistana ihracatımız 172 milyon dolar iken yüzde 20 artış sağlanmış oldu. Tacikistandan ithalat ise 324 milyon dolar olarak gerçekleşti ve yüzde 24 artış söz konusu. Bu yılın ilk 10 ayında ticaret hacmimiz ise şimdiden 477,5 milyon dolardır. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15lik bir artışa tekabül ettiği gibi yeni bir rekorun da habercisidir. Yine bu dönemde Tacikistana ihracatımız 184 milyon dolar iken yüzde 37 oranında bir artışla 293 milyon dolara çıktı. Rakamlar ikili ticaretin hangi seviyeye geldiği bakımından çok anlamlı ama yeterli değil. Ben aradaki ticaret hacminin 1,5-2,5 milyar dolar, hatta daha fazla rakamlarla telaffuz edilmesinin iki ülkeye ve iki ülkenin iş adamlarına daha da yakıştığını düşünüyorum.
     Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) Tacikistanın katılım paketini onaylayarak bu ülkenin resmen DTÖ üyesi olması yönünde önemli bir adım attığını, gelişmenin memnuniyet verici olduğunu aktaran Bozdağ, ilişkileri kalıcı kılan en önemli unsurlarından birinin de kalıcı yatırımlar olduğuna dikkati çekti.
     Bozdağ, Türkiyeden Tacikistana 13 milyon dolar civarında yatırım yapıldığını görüyoruz. Bu rakam bizim için çok az. Fakat her geçen gün firmalarımızın Tacikistanda daha fazla yatırım yapmak için yeni fırsatlar kolladığına şahit oluyoruz. İş adamlarımızın bazı sıkıntıları var. Vizelerin öncelikli kaldırılması birinci talebimiz. Bu noktaya yakın alaka ve hassasiyet göstereceğinize inandığımı ifade etmek istiyorum. Bu forum, ticari ve ekonomik ilişkilere derinlik kazandıracağını, her iki ülkenin ekonomik menfaati temelinde olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum diye konuştu.
     (Sürecek)
    
     Muhabir: Mümin Altaş / Metin Bolat
     Yayıncı: Ahmet Kayır

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER