Tuvalet görevlisinin okuma azmi

Tuvalet görevlisinin okuma azmi -Samsunun Kavak ilçesinde otogar tuvaletinde çalışan ve okuma yazma bilmeyen işitme engelli kişiye, iş yerini terk edemediği için Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından tuvalet önündeki odada okuma yazma k


SAMSUN (A.A) - Mustafa Günay - İlyas Gün - Kavak ilçesindeki otogar tuvaletinde çalışan ve okuma yazma bilmeyen işitme engelli kişiye, iş yerini terk edemediği için Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından tuvalet önündeki odada okuma yazma kursu veriliyor.
     AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 32 yaşındaki işitme engelli Nuri Uzunoğlu, kulağına işitme cihazı alındıktan sonra yüzde 30 oranında duymaya başladı. Bir yıl önce evlenen ve evini geçindirmek için otogar tuvaletinde kendisine iş bulan Uzunoğlu, engeli nedeniyle öğrenemediği okuma yazmanın eksikliğini hissetmeye başladı.
     Kavak Halk Eğitim Merkezine müracaat eden Uzunoğlu, iş yerini terk edemediği için okuma yazma kurslarına katılamayacağını belirterek, iş yerinde bulunan küçük odasında eğitim almayı talep etti. Merkez yetkilileri de okuma yazma seferberliği çerçevesinde ilçede okuma yazma bilmeyen kalmaması için bu talebi geri çevirmedi.
     Halk Eğitim Merkezi Müdürü Halit Kamçı, AA muhabirine, okuma yazma seferberliği kapsamında ilçede okuma yazma bilmeyen kalmaması için çalıştıklarını söyledi.
     İlçede okuma ve yazma bilmeyenleri tek tek tarayarak belirlediklerini vurgulayan Kamçı, şöyle devam etti:
     Nuri Uzunoğlu okur yazar olarak gözükmekteydi ancak yaptığımız taramada ve kendi müracaatında onun okur yazar olmadığını tespit ettik. Vatandaşımızı eğitim alması için merkezimize davet ettik. Fakat işini bırakıp merkezimize gelemeyeceğini söyleyince, okuma yazma alanında uzman ve engelli eğitimi almış bir öğretmenimizi Uzunoğlunun iş yerinde eğitim vermesi için görevlendirdik. Öğretmenimiz hem okuma yazma öğretmekte hem de bu vatandaşımızın hayati becerilerini geliştirmesine ve topluma uyum sağlamasına yardımcı olmakta. Kursumuz 120 saat, kurs sonunda belge vereceğiz.
    
     -Böyle bir eğitim ilk kez veriliyor-
    
     Böyle bir eğitimin ilk kez verildiğini belirten Kamçı, Evine öğretmen kabul etmeyen bazı engellilere ve yaşlılara pencere önünde eğitim verdik ama ilk defa tuvalette eğitim veriyoruz. Halk Eğitim Merkezi olarak vatandaşımızın okur yazar olması için ne gerekiyorsa yapıyoruz dedi.
     Nuri Uzunoğlunun hem konuşma hem de duyma konusunda problem yaşadığını ifade eden kurs öğretmeni Kamil Aydın ise, Nuri arkadaşımızın duyma ile ilgili büyük problemi vardı. Kursa başlamadan önce işitme cihazı aldı. Biraz duyma oranı arttı. Biraz konuşmakta problem yaşıyor. Tam olarak kelimeleri söyleyemiyor. Eğitimimiz 1,5 aydır devam ediyor. Nuri artık rakamları ve harfleri tanıyor. Toplama ve çıkarma yapabiliyor diye konuştu.
     Nuri Uzunoğlu ise okuldan çocukken kaçtığı için okuma yazma öğrenemediğini anlattı.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Tuvalet görevlisinin okuma azmi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER