Tuzun zararlarını, skeçle anlattılar

Tuzun zararlarını, skeçle anlattılar -Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenen konferansta, altın gününden gelen bir kadını canlandıran 68 yaşındaki Aydan Özmen, tuzun zararlarına dikkati çekmeye çalıştı (Fotoğr


ERZURUM (A.A) - Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenen konferansta, altın gününden gelen bir kadını canlandıran 68 yaşındaki Aydan Özmen, skeçle tuzun zararlarına dikkati çekmeye çalıştı.
     Halk Sağlığı Müdürlüğünce, Erzurum Sağlık Müdürlüğü Çok Amaçlı Konferans Salonunda düzenlenen Tuz ve Hipertansiyon konulu konferansta, ev kadınlarına tuzun zararları anlatıldı.
     Kamu Hastaneler Birliği Erzurum Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Türkiyede sağlık alanında çok önemli dönüşüm programlarının uygulandığını belirterek, artık hastanın hekime ulaşmasının çok kolaylaştığını söyledi.
     Tedavi anlamında çok iyi gelişmelerin olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:
     Korucu hekimlik, yani insanların hasta olmadan önce hastalıklardan korunması hem çok daha ucuz hem de çok daha önemli. Toplumumuzun bunun farkına varması bizim için çok kıymetli. Çünkü tuzumuzu azaltarak, tansiyonumuzu normal seviyede tutabilirsek hayatımızın geri kalanını daha sağlıklı yaşarız. Onun için tuz kullanımını çok azaltmamız gerekiyor.
     Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesinden Uzman Dr. Erdem Çankaya da fazla tuz kullanımının bir çok hastalığa neden olduğunu ifade ederek, tuzun kalp hastalıkları, felç, böbrek hastalıkları, hipertansiyona ve bazı kanser türlerinin sık görülmesine neden olduğunu ifade etti.
     Hipertansiyonun bazen hiçbir belirti vermeyebildiğini anımsatan Çankaya, bağ ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, burun kanamaları, çarpıntı, terleme gibi şikayetlere de neden olabileceğini kaydetti.
     Çankaya, dünyada 1,5 milyar, Türkiyede ise 15 milyon kişinin tansiyon hastası olduğunu vurgulayarak, tansiyon hastalıklarında artık yaş ortalamasının 13-14e kadar düştüğünü söyledi.
     Konuşmaların ardından, Halk Sağlığı Müdürlüğünde görevli hemşire Süheyla Yaralı, Neslihan Kertik ile ev kadını 68 yaşındaki Aydan Özmen, skeç gösterisi yaptı.
     Altın gününden gelen bir kadını canlandıran Özmen, gittiği hastanede yiyeceklere dikkat edeceğine dair söz vermesine rağmen evine gittiğinde, doktorların, hemşirelerin de tuz kullandığını savunarak, yüksek tansiyona rağmen tuz, turşu ve hamurlu gıdalardan tüketti.
     Tansiyonu yükselmesi sonucu fenalaşan Özmen, kaldırıldığı hastanede, bundan sonra yiyeceklere dikkat ederek, bir daha fazla tuz tüketmeyeceğine dair sağlık çalışanlarına söz verdi.
    
     Muhabir: Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Tuzun zararlarını, skeçle anlattılar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER