Üç kişi çapraz böbrek nakli ile

Üç kişi çapraz böbrek nakli ile sağlığına kavuştu -Antalyada üç aile arasında yapılan çapraz böbrek nakliyle üç kişi yaşama tutundu -Prof. Dr. Demirbaş: -3lü çapraz nakilden sonra şimdi hazırlıklarımız 4lü, 5li, 6lı çap


ANTALYA (A.A) - Hatice Özdemir-Sefa Karacan - Konya, Mersin ve Denizlide yaşayan üç aile arasında yapılan çapraz böbrek nakli ile üç kişi yaşama tutundu.
     Böbrek rahatsızlığı nedeniyle Medical Park Antalya Hastanesine gelen ve Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaşın gönüllü çapraz nakil önerisine olumlu yanıt veren Yıldırım, Akdoğan ve Karatut aileleri birbirlerine hayat verdi.
     Konyada 8 yıldır diyalize giren böbrek hastası Nazif Akdoğan (51) ile eşi Latife Akdoğan, Denizlide 10 yıldır böbrek hastası olan Türkan Karatut (43) ile eşi Necdet Karatut ve Mersinde 3 yaşındayken böbrek rahatsızlığıyla tanışan Özlem Yıldırım (16) ile babası Embiya Yıldırım, 20 gün önce Prof. Dr. Demirbaş başkanlığındaki ekip tarafından aynı anda ameliyata alındı.
     Latife Akdoğan, 16 yaşındaki Özlem Yıldırıma, Embiya Yıldırım 43 yaşındaki Türkan Karatuta, Necdet Karatut da Nazif Akdoğana böbreğini bağışladı.
    
     -İstediğim gibi koşup, oynayamadım-
    
     3 yaşında böbrek rahatsızlığıyla tanışan ve 13 yıldır diyalize bağlı olarak hayata tutunmaya çalışan Özlem Yıldırımın yüzünü hiç tanımadığı Latife Akdoğan güldürdü. Diyalize girmek zorunda kaldığı için eğitimine de ara veren Özlem Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstediğim gibi koşup, oynayamadım. Her koşmak istediğimde böbreğim beni uyardı, izin vermedi dedi.
     Şimdi ise çok mutlu olduğunu dile getiren Yıldırım, öncelikle eğitim hayatına kaldığı yerden devam edeceğini, hemşire olabilmek için çok çalışacağını belirtti. Memleketi Mersine dönünce arkadaşlarıyla doya doya oyun oynayacağını kaydeden Yıldırım, kendisine böbreğini veren Latife Akdoğana da teşekkür etti.
    
     -13 yıldır kızının tedavisiyle uğraşıyor-
    
     Özlem Yıldırımın babası Embiya Yıldırım da aynı operasyonda Türkan Karatuta hayat verdi. 13 yıldır kızının tedavisiyle uğraştıklarını anlatan Yıldırım, kendisinin kızına böbreğini verme kararı aldığını ancak uyum sorunu yaşandığını belirtti.
     Çapraz nakil için internetten müracaatta bulunduğunu bildiren Yıldırım, Medical Park Antalya Hastanesinden çağrıldıklarını ve kızını hayata döndürebilmek için böbrek bağışını hiç düşünmeden kabul ettiğini söyledi.
     Diğer ailelerle bağlarını koparmayı düşünmediklerini ifade eden baba Yıldırım, Ben başkasına bir parçamı verdim ama kızım da başkasının parçasını taşıyor. Önemli olan bugün buradaki üç hastanın da hayatta olması diye konuştu.
    
     -Özlemin babası bana hayat verdi, eşim de başkasına-
    
     Özlem Yıldırımın babasından aldığı böbrekle yaşama tutunan 43 yaşındaki Türkan Karatut da 10 yıldır böbrek rahatsızlığı yaşadığını kaydetti. Çapraz nakil yöntemiyle böbrek bağışlanacağını hiç düşünmediğini anlatan Karatut, Bu yöntemi burada öğrendik. Doktor önerdi, eşim kabul etti. Özlemin babası bana hayat verdi, eşim de bir başkasının hayatını kurtardı. Şu anda artık hepimiz bir aileyiz dedi.
     Türkan Karatutun eşi Necdet Karatut da eşini yeniden hayata kazandırabilmek için gözünü kırpmadan böbreğini bağışladığını anlattı.
    
     -Umutlarımızın tükendiği anda...
    
     51 yaşındaki Nazif Akdoğanın imdadına da Türkan Karatutun eşi Necdet Karatut yetişti. 8 yıldır diyalize girdiğini anlatan Nazif Akdoğan, eşinin kendisine böbrek bağışında bulunmak istediğini ancak dokuların uyuşmaması nedeniyle naklin gerçekleşmediğini belirtti. Çapraz naklin de kendileri için sürpriz olduğunu kaydeden Akdoğan, Umutlarımızın tükendiği anda bu yöntem ortaya çıktı. Eşim böbreğini 16 yaşındaki Özleme verdi. Hiç tanımadığım Necdet Karatut da böbreğini bana verdi. Şimdi üçümüz de iyiyiz. Çok mutluyum diye konuştu.
    
     -Bir operasyonla 3 hastamızı hayata döndürdük-
    
     Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Alper Demirbaş, ameliyatların başarılı geçtiğini, hastaların da vericilerin de sağlıklarının iyi olduğunu bildirdi.
     Türkiyede 60 bin civarında diyaliz hastasının böbrek nakli beklediğini, 18 bin kişinin de kadavradan nakil bekleyenlerin listesinde yer aldığını anlatan Demirbaş, Yaşayan bağışçılardan nakil yapıyoruz, ancak alıcı ile vericinin kan grubunun uyuşması gerekiyor. Bazen kan grubu olsa da bağışık sistemleri uyuşmadığı zaman yine nakil gerçekleşmiyor. Bu durumlarda da bir verici, bir başka alıcıya yani çaprazlama yöntemiyle nakilleri gerçekleştiriyoruz dedi.
    
     -3 yılda 58 çapraz nakil-
    
     Bunun büyük bir açılım olduğunu ifade eden Demirbaş, son 3 yılda 58 çapraz nakil gerçekleştirdiklerini bildirdi.
     Çapraz nakillerde yakın yaş grupları, kan uyumları ve böbreğin kalitesinin önemli olduğunu kaydeden Demirbaş, Bu hastalarımızda vericilerin böbreklerindeki çalışma oranları birbirlerine çok yakındı, yaşları da birbirlerine yakın olunca çapraz nakili gerçekleştirdik. Bir operasyonla 3 hastamızı hayata döndürdük diye konuştu.
     Böbrek hastası olanlara ve ailesinde kan grubu uyan verici bulunmayanlara çapraz nakil yöntemini önerdiklerini dile getiren Demirbaş, bu yöntemin giderek yaygınlaşmaya başladığını söyledi.
     Ameliyatın yaklaşık 5 saat sürdüğünü kaydeden Demirbaş, alıcıların da vericilerin de sağlık durumlarının iyi olduğunu belirtti.
    
     -Sırada 6lı çapraz nakiller var-
    
     Hastanede 3lü çapraz nakli gerçekleştirdiklerini bildiren Demirbaş, 3lü çapraz nakilden sonra şimdi hazırlıklarımız 4lü, 5li, 6lı çapraz nakillere doğru gidiyor. Gerekli altyapıya ve iyi bir ekibe sahibiz dedi.
     (HÖ-SFA-GÜÇ-TNC-RİN)
<< Önceki Haber Üç kişi çapraz böbrek nakli ile Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER