Uluslararası Güneş Elektriği Kongre ve Sergisi

Uluslararası Güneş Elektriği Kongre ve Sergisi -ODTÜ Güneş Araştırma Merkezi Prof. Dr. Raşit Turan: -Fosil yakıtlara alternatif olarak güneş enerjisini büyük bir potansiyel olarak görüyoruz. Türkiyede güneş enerjisi potansiyeli düny


ANTALYA (A.A) - 2. Uluslararası Güneş Elektriği Kongre ve Sergisi (SolarTR-2) Antalyada başladı.
     Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulusal Fotovoltaik Teknoloji Platformu (UFTP), Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Güneş Araştırma Merkezi, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezinin iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Güneş Elektriği Kongre ve Sergisi Antalya Dedeman Otelde başladı.
     Kongreye, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İngiltere, Fransa, İsrail, İtalya, Japonya, Mısır, İran, Belçika, İsviçre, Filistinden 40, Türkiyeden 60 konuşmacı katıldı.
     Kongre açılışında konuşan ODTÜ Güneş Araştırma Merkezi Müdürü ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Raşit Turan, fosil yakıtların kullanımının başta çevre kirliliği olmak üzere bir çok açıdan sakıncalar içerdiğini söyledi.
     Türkiyenin fosil yakıtlarda yurt dışına bağımlı olduğuna dikkati çeken Turan, Fosil yakıtlara alternatif olarak güneş enerjisini büyük bir potansiyel olarak görüyoruz. Türkiyede güneş enerjisi potansiyeli dünyadaki bir çok ülkeden çok daha iyi durumda. Bu tür sistemleri kullanan Avrupa ülkelerine göre daha iyi durumdayız. Güneşten sağlanacak elektrik enerjisinin fiyatı, şu anda evlerde ödediğimiz rakamlardan daha ucuz dedi.
     Prof. Dr. Turan, Türkiyenin güneş enerjisi uygulamalarında zayıf kaldığına işaret ederek, bu sistemlerin kullanılmasında bir çok idari, yasal ve teknik engeller bulunduğunu kaydetti.
     Vatandaşların evlerinin, fabrikalarının çatısına bu sistemi kurmak istediklerini anlatan Raşit Turan, Güneş enerjisinden elektrik elde etmenin yolları ileri teknoloji ürünü olan güneş hücrelerinin üretilmesinden geçiyor. Bunu Türkiyede yapabilecek gerekli potansiyelimiz ve insan gücümüz var. ODTÜ merkezinde güneş enerjisi sistemlerinin teknolojilerini üretiyoruz. Bunları sanayicilere ve diğer eğitim alan öğrencilere aktarıyoruz. Yeter ki engeller kaldırılsın diye konuştu.
     Turan, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Doğal gaz, kömür gibi kaynaklar sürekli enerji sağlayan sistemlerdir. Fakat güneş enerjisi değişken bir enerji sistemidir. Gündüz başka, yazın başka, kışın başka oluyor, bunun oluşturduğu bir korku var. Özellikle dağıtım şirketleri bununla uğraşmak istemiyorlar. Halbuki bütün dünya akıllı şebeke sistemine doğru yol almakta. Bizim de bu tür sistemleri uygulayarak çeşitli, çoklu enerji kaynakları kullanımına yönelmemiz gerekiyor. Güneş enerjisi de orada yerini alması gerekiyor.
    
     -Güneş enerjili üç romantik proje-
    
     Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da Türkiyede Antalyanın güneş enerjisinde öncü şehir olması için çalışılmalar yaptıklarını söyledi.
     Antalyada güneş enerjisinin farkındalığını artırmaya çalıştıklarını anlatan Akaydın, 3,5 yılda güneş enerjili üç romantik proje geliştirdik. Güneş Ev projesi birçok ödül aldı. Kent Parkının aydınlatılması güneş enerjisiyle yapılıyor. Akıllı otobüs durakları ise güneş enerjisiyle yazın soğuyor, kışın ısınıyor dedi.
     Akaydın, iki ay önce elektrikle çalışan makam aracı aldıklarını, güneş enerjisi ile çalışan elektrikli motosikletlerden oluşan bir proje geliştirileceğini ve yine bir caddenin aydınlatmasının güneş enerjisi ile yapılacağını kaydetti.
     Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiyede güneş enerjisi alanında yatırım olmadığına işaret ederek Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretiminde kullanılması imkanını veren kanunun, ticaret ve sanayi sektörlerinin temel ihtiyacı olan elektriği güneş enerjisinden sağlayarak, ülkemize ekonomik ve çevresel avantajlar sağlayacağını biliyoruz diye konuştu.
     Kongre, 9 Kasımda sona erecek.
    
     Muhabir: Şamil Kahveci / Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Uluslararası Güneş Elektriği Kongre ve Sergisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER