UNESCOnun Japon turist piyangosu

UNESCOnun Japon turist piyangosu -Selimiye Camisinin UNESCOnun Dünya Kültür Mirası Listesine girmesinin ardından Edirneye gelen Japon turist sayısında ciddi bir artış yaşandı -Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu:


EDİRNE (A.A) - Salih Baran - Selimiye Camisinin geçen yıl UNESCOnun Dünya Kültür Mirası Listesine girmesinin ardından Edirneye gelen Japon turist sayısında ciddi bir artış yaşandı.
     Turlar aracılığıyla Edirneye gelen Japon turistler, ellerindeki haritalarında ve gezi planlarına işlenen tarihi ve kültürel eserlerin hepsini büyük bir titizlik ve disiplinle gezerek, rehberlerden bilgi alıyor.
     Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deniz, kum, güneş turizmini çok sevmeyen Japon turistlerin Selimiye Camisi ve Külliyesinin UNESCOnun Dünya Kültür Mirası Listesine girmesinin ardından Edirneyi de kültürel gezilerine dahil ettiklerini söyledi.
     Japon turistleri kentte görmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Tanrıkulu, şunları kaydetti:
     Dünya Kültür Listesine girdiğiniz zaman bir katalog var UNESCOnun, her yıl revize ettiği bir katalog bu. Japonlar bu katalogları takip ederek dolaşıyorlar. Biz de bundan çok mutluyuz, gerçekten çok hoşumuza gidiyor. Bu kataloglara bakan, entelektüel ve kültür turizmi yapmak isteyen Japon turistler Edirnemizi tercih etmeye başladı.
     Geçen gün disiplinli bir şekilde, tek sıra halinde Selimiyeye bir Japon grubun gittiğini görünce hoşuma gitti. Onları belediyeye davet ettim. Bir süre kent hakkında bilgi verdim. Japon turistler de Edirnenin önemli bir kent olduğunu ve ziyaret kapsamında geldikleri kentten etkilendiklerini bize bildirdiler. Bunlar duymayı istediğimiz güzel şeyler.
    
     -Japonları UNESCO getirdi, belediye Arap turistlerin peşinde-
    
     Tanrıkulu, Arap ülkelerinden Edirneye turist çekebilmek için de çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, Arap turistler turizm açısından en çok gelir bırakan turist grubu. Biz Arap turistlerin de gezdiği kentler arasında yerimizi almak istiyoruz. Tıpkı UNESCO listesine Selimiye Camisinin girişiyle Japon turist sayısındaki artış gibi, çabalarımızla kentimize gelen Arap turistlerin sayısını da artırmak istiyoruz. Bununla ilgili fuarlara katılıyoruz, Edirnenin tanıtımını yapıyoruz. Bunu daha da artıracağız diye konuştu.
     Edirnenin turizmden hak ettiği payı alamadığından yakınan Tanrıkulu, Edirnenin değerlerini dünyaya tanıtmak için çeşitli girişimlerinin olduğunu anlattı.
     Tanrıkulu, Edirnenin turizme bakış stratejisini değiştirdiğini, daha profesyonel bakış açısıyla bu stratejiyi yönetmeye çalıştığını ifade ederek, şunları söyledi:
     Esnafımıza turizm konusunda eğitimler veriyoruz, turisti kaçırmamalarını istiyoruz, şoförlerimizi eğitime alıyoruz. Kentlimiz bu turistlere sahip çıkmalı. 20 yıl önceye göre ciğerci sayısı 10 kat arttı, bu bir gelir kapısı olduğu için arttı. Ancak yakalanan bu trend kaçırılmamalı. Başta turistin yeniden gelmesi için çaba harcanmalı ki Edirne turizminden hak ettiği payı alsın.
    
     -Selimiye Camisi-
    
     II. Selimin emriyle Kavak Meydanındaki düzlükte yaptırılan cami, medrese, dar-ül hadisten oluşan Selimiye Camisi ve Külliyesi, kesme taştan duvarlarla kaplı bir avlunun ortasında yer alıyor.
     Yüksekliği ve çapının genişliğiyle dikkati çeken caminin kubbesi fil ayağı diye anılan sütunlara oturtulmuş. Büyük kubbesinin etrafında üçer şerefeli dört minare ahengiyle hayran bırakır.
     Edirneye giriş yollarından 4 minarenin 2 minare gibi görünmesi, Mimar Sinanın ustalık eserim övüncünün kaynağını oluşturur.
    
     -Dünya Kültür Mirası Listesi-
    
     1972 tarihli UNESCO Dünya Doğal ve Kültürel Mirasının Korunması Sözleşmesine göre, dünyada evrensel seçkin değer ölçütlerine uyan kültürel ve doğal varlıklar, Dünya Mirası sayılıyor.
     Dünya Mirası Listesi adını taşıyan bu listeye girmeyi başaran yerler, dünya çapında statü, prestij, turistik çekicilik, kaynak ve teknik yardım imkanı elde ediyor.
     Üye ülkeler ise bunun karşılığında söz konusu yerlerin otantikliğini ve bütünselliğini bir yönetim planı çerçevesinde korumak üzere gerekli idari önlemleri alma yükümlülüğünü üstleniyor.
     Sözleşmenin uygulamasının izlenmesinden, 24 ülkeden uluslararası uzmanların seçilerek yer aldığı Dünya Miras Komitesi sorumlu. Listeye girecek yerleri de aynı komite tespit ediyor.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber UNESCOnun Japon turist piyangosu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER