Üniversite

Üniversite-Sanayi İşbirliği Toplantısı -KOSGEB Başkan Yardımcısı Tüysüz: -Üniversitelerde yapılan araştırma geliştirme çalışmalarına, reel sektörün ne kadar katkı yaptığına baktığımızda bu oran OECD ortalamasında yüzde 5 iken


ZONGULDAK (A.A) - KOSGEB Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz, Üniversitelerde yapılan araştırma geliştirme çalışmalarına, reel sektörün ne kadar katkı yaptığına baktığımızda bu oran OECD ülkelerinde yüzde 5, Japonyada yüzde 2, ABD ve İngiltere yüzde 6 ve Kanadada yüzde 11 iken bizim ülkemizde belli oran bile yok dedi.
     Zonguldakta, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörlüğü, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürlüğü koordinasyonunda üniversitenin Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonunda Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Gelişimi için ARGE İnovasyon ve Hibe Destekli Programlar konulu toplantı düzenlendi.
     KOSGEB Başkan Yardımcısı Tüysüz, yaptığı konuşmada, iş dünyasının üniversitelerle işbirliğinin önemli olduğunu, bunun oluşturup bir şeylerin ortay konulması gerektiğini söyledi.
     Dünyada rekabet stratejisinin kazanılmış üstünlüklere yerini bıraktığını ifade eden Tüysüz, şunları kaydetti:
     Kazanılmış üstünlükler inovasyon, ARGE, teknik üretmektir. Özellikle zenginleşmenin temel kaynağında üretim faktörlerinin miktarının ve niteliğini artmasının ötesinde verimliliği artıran teknoloji ve inovasyon kavramının yeni küresel rekabetin bir parametresi olarak ele alınması önemlidir. Değişen rekabet mimarisini doğru algılayıp, doğru hedefler ve stratejiler ortaya koyan işletmelerimizle bir şeyler olacak. Üniversitelerde yapılan araştırma geliştirme çalışmalarına, reel sektörün ne kadar katkı yaptığına baktığımızda bu oran OECD ülkelerinde yüzde 5, Japonyada yüzde 2, ABD ve İngilterede yüzde 6 ve Kanadada yüzde 11 iken bizim ülkemizde belli oran bile yok. Dolayısıyla iş dünyasının bunu finanse etmek istememesinin ya da böyle bir işbirliğinin oluşmamasının arkasındaki temel sıkıntı, iş dünyasının böyle bir ihtiyacının olduğunun farkında bile olmamasıdır. İhtiyaç hissetmiyor ki iş dünyası üniversitelerden talepte bulunmuyor.
    
     -Yeni hedeflere ulaşma-
    
     Tüysüz, işlerinin çok, yollarının uzun ve meşakkatli olduğunu vurgulayarak, Hepimize düşen çok önemli görevler var. Hepimizin gerçek ihtiyacını belirleme ve karşılama adına çok ciddi kafa yormamız lazım. Sayın Başbakanımız 2023ün ardından 2071 hedeflerini telaffuz ediyor. Bunları gerçekleştirme adına bu nesile önemli görevler düşüyor diye konuştu.
     Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, teknolojinin her geçen gün geliştiğini, özellikle bilgisayarın bilgiye ulaşmakta kullanılması gerektiğini belirterek inovasyona intibak etmenin önemine değindi.
     BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Uzun da Türkiyenin 2023 ve 2071 vizyonu olduğuna işaret ederek, Ülkemiz 2023te dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında girmeyi hedefliyor. Sayın Başbakanımızın sıklıkla dillendirdiği doğru bir hedef. Hedef koymak de yeni yeni alıştığımız önemli bir şey. İhtiyacımız olan şey öz güvenimizi biraz daha arttırmaktır ifadelerini kullandı.
     Toplantıda uzmanlar, sunumlar yaparak katılımcılara bilgiler aktardı.
    
     Muhabir: Erdinç Aksoy
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER