UYMSİB Başkanı Çalı:

UYMSİB Başkanı Çalı: -"İlaç kalıntıları konusunda hassas davranmayan birkaç kişinin hatasını tüm yaş meyve ve sebze sektörüne mal etmek yanlıştır"


BURSA (A.A) - Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, "İlaç kalıntıları konusunda hassas davranmayan birkaç kişinin hatasını tüm yaş meyve ve sebze sektörüne mal etmek yanlıştır" ifadelerini kullandı.
     UYMSİBden yapılan yazılı açıklamaya göre, UYMSİB Başkanı Çalı, Almanya Hessen Eyaleti FDP Partisi Milletvekilleri Mario Döweling, Alexander Noll, Frank Sürmann, Helmut Von Zech, FDP Parti Yetkilisi Christian Baumann ve Almanya Federal Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Sabine Sibel Cura Ölçüoğlunu kabul etti.
     Hessen ve Bursa arasında ticari ilişkilerin artmasının her iki kente de önemli katkılar sağlayacağını vurgulayan Çalı, iki şehir arasında yakın ilişkilerin olduğunu, bu sosyal ilişkilerin ticari ilişkilerle taçlandırılması gerektiğini belirtti.
     Yaş meyve sebze ticaretinin de daha iyi noktalara getirilmesi gerektiğini anlatan Çalı, meyve ve sebzelerde ilaç kalıntısı konusuna da değinerek, şunları kaydetti:
     "Türkiye içinde tüketilen ya da ihraç edilen ürünlerde ilaç kalıntısı konusu büyük önem taşıyor ancak bu konuda hassas davranmayan birkaç kişinin hatasını tüm yaş meyve ve sebze sektörüne mal etmek yanlıştır. Önceki yıllarda ilaç kalıntısı konusuyla ilgili sıkıntı yaşandı. Sektörümüzle ilgili yapılan olumsuz bir haber, sektörün tüm ticaretini dibe vurdurabiliyor. İnsan sağlığına zararlı olan bir durum tabii ki kamuoyuyla paylaşılmalı ancak birkaç kişinin yaptığı bir hatanın faturasını tüm sektöre kesmek uygun değildir."
     AB ülkelerine, özellikle Almanyaya ihraç edilen domates ve biberde uygulanan yüzde 10 pestisit analiz şartının kaldırılması gerektiğini vurgulayan Çalı, Türkiyede bu konunun, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, üretici ve ihracatçı tarafından hassasiyetle takip edildiğini aktardı.
     Çalı, konuyla ilgili Bulgaristanda yaşanan sıkıntıların sonlandırılması için heyetteki milletvekillerinden AB parlamentosu ve diğer ilgili kurullarda, kendilerinden yardımcı olmalarını beklediklerini bildirdi.
    
     Muhabir: Cem Şan / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber UYMSİB Başkanı Çalı: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER