Uzaya gönderilmesi planlanan Göktürk

Uzaya gönderilmesi planlanan Göktürk-2 uydusu -ÇOMÜ Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Demircan: -Uzay araştırmaları artık adım adım yaşantımıza girecek


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, Çindeki Jiuquan Fırlatma Üssünden uzaya gönderilmesi planlanan Göktürk-2 uydusuyla ilgili, Uzay araştırmaları artık adım adım yaşantımıza girecek dedi.
     Prof. Dr. Demircan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyenin uzay çağına girişin denemelerini yeni yeni yaptığını, Göktürk-2 uydusunun da Türkiyede yeni yapılan ilk birkaç uzay aracından birisi olduğunu söyledi.
     Yeni yapılan uzay araçlarının her birisinde biraz daha ileri adımlar atıldığına işaret eden Demircan, Mesela bu uydunun yüzde 80den fazlası Türkiyede yapıldı. Sadece fırlatma aşamasını henüz daha yapamıyoruz Türkiyede. Uygun roketler gerekiyor. Roket teknolojisi Türkiyede henüz hiç başlamamış bir araştırma alanı. Önce Rusyadan fırlatılması düşünülüyordu. Şimdi Çin ile bir anlaşma yapıldı. Çinden fırlatılacak dedi.
     Demircan, uydunun dünyayı gözleyecek 2 kamerası bulunduğunu ifade ederek, Bu kameralardan birisi de ODTÜden tanıdığım bir ekibin ürettiği kameralar. Özel detektörler takılı. Kameralar merceklerden oluşuyor, o mercekler ilk kez Türkiyede oluşturulan mercekler. Duyarlı görüntüler alınacak. O görüntülerden Türkiyenin doğal kaynakları, madenleri, ormanları, tarım alanları incelenecek. Bu alanlardaki değişimler de kayda geçmiş olacak diye konuştu.
     Zaman içinde Türkiyenin uzay çağına daha fazla girdiğinde bu uydu yapım teknolojisinin de daha da gelişeceğini anlatan Demircan, şunları kaydetti:
     Türkiyenin kaynakları, sadece kaynakları da değil, şehirlerin gelişimi, gecekondulaşmanın, trafiğin ve tarımın durumu, taşkınlar, fırtınalar, aklınıza ne gelirse dünya yüzeyinde oluşan olayların hepsi çok hassas şekilde kayda alınabiliyor uzaydan. Onlar incelenip, aradaki bağlantılar ilişkiler çözümlendiğinde de insanlık ona göre önlemlerini alacak. Uzaydan fotoğrafları alan ve bilen kişiler o ekiplerin içinde olduğunda diyecek ki burası uygun değil, buraya olmamalı bunlar. Uzay araştırmaları artık adım adım yaşantımıza girecek. Göktürk gibi uzay araçları da görevlerini yapacak.
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Uzaya gönderilmesi planlanan Göktürk Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER