Uzun tutukluluk süresinin kısalmasını sağlayacak

Uzun tutukluluk süresinin kısalmasını sağlayacak -Yapımı süren Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarında Ses ve Görüntü ile Biyoloji İnceleme Şube Müdürlüklerinin de açılması planlanıyor -Bu şubeler sayesinde deliller daha kısa süre


DİYARBAKIR (A.A) - Nurten Aslan - Kolluk Kuvvetlerinin Adli Kapasitesini Güçlendirme Projesi kapsamında yapımı süren Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarında Ses ve Görüntü ile Biyoloji İnceleme Şube Müdürlüklerinin de açılması planlanıyor. Açılması hedeflenen şubeler sayesinde deliller kısa sürede incelenebilecek.
     ABnin desteğiyle hayata geçirilen "Kolluk Kuvvetlerinin Adli Kapasitesini Güçlendirme Projesi" kapsamında Diyarbakırın Kayapınar ilçesinde yapımına başlanan Kriminal Polis Laboratuvarı, eylül ayında hizmete girecek.
     Kapalı alanı 7 bin 500 metrekare olmak üzere toplam 9 bin 426 bin metrekarelik alanda yapılan 5 katlı laboratuvar, 19 milyon avroya mal olacak. ABnin yüzde 75 hibe desteğiyle yapılan laboratuvarda, konferans salonu, kütüphane, toplantı salonları, yemekhane ve uzmanlık alanlarının çalışma bölümleri yer alacak.
     Ses ve Görüntü ile Biyoloji İnceleme Şube Müdürlüklerinin de açılması planlanan laboratuvar, Avrupanın en büyük kriminal laboratuvarlarından biri olacak.
    
     -15 ile hizmet veriyor-
    
     Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürü Dr. Ali Rıza Üzüm AA muhabirine yaptığı açıklamada, eski binada 4 şube müdürlüğü ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki 15 ile hizmet verdiklerini söyledi.
     Laboratuvar bünyesindeki Belge İnceleme Şube Müdürlüğünün sahte para ve pasaport, belgelerin üzerinde oynanıp oynanmadığı konusunda hizmet verdiğini anlatan Üzüm, İz İnceleme Şube Müdürlüğünde ise alet, ayak ve lastik gibi izlerin incelendiğini bildirdi. Üzüm, Kimyasal İncelemeler Şube Müdürlüğünde patlama sonucu meydana gelen kimyasal atıklar, svap ve uyuşturucu maddeler üzerinde incelemeler yapıldığını, Balistik İncelemeler Şube Müdürlüğünde ateşli ve ateşsiz silahlar üzerinde yapılan raporlar üzerine, antika silahlar, ateşli silahlarda hangi silahtan hangi kovanın çıktığı, silahın hangi olayda kullanıldığı gibi çalışmalar yapıldığını kaydetti.
    
     -2 yeni şube-
    
     Yeni bina ile 7 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip olacaklarını ifade eden Üzüm, şöyle konuştu:
     "Yeni hizmet binasında ayrıca, Biyoloji İnceleme Şube Müdürlüğü ile Ses ve Görüntü Şube Müdürlüğünün açılması planlanıyor. Biyoloji İnceleme Şube Müdürlüğünde insanı ilgilendiren deliller inceleniyor. Saç, kıl, tükürük, meni, gaita ve insan sıvısının DNA analizi yapılıyor.
     Bu müdürlük şu anda sadece Ankara ve İstanbulda var. Üçüncüsünün Diyarbakırda açılması planlanıyor. Ses ve Görüntü Şube Müdürlüğü de Türkiyede sadece Ankarada var. İkincisinin Diyarbakırda açılması hedefleniyor. Bu müdürlük, kişinin ses izlerine bakarak, kimin sesi olduğunu dair bir çalışma yapıyor. Kayıtlarda kurgu var mı- Görüntü üzerinde montaj, kurgu var mı- Görüntü ve fotoğrafta kişi tespiti, plaka okuma gibi çalışmalar yapıyor."
     Yeni hizmet binası sayesinde şube sayısının 6ya çıkacağını ve 15 ile hizmet verildiği düşünüldüğünde çok etkili bir laboratuvar olacağını vurgulayan Üzüm, Ses ve Görüntü Şube Müdürlüğünün de Ankaradan sonra Diyarbakırda açılıyor olmasının bölge için büyük bir avantaj olduğuna dikkat çekti.
    
     -Şubeler çok faydalı olacak-
    
     Üzüm, yeni açılacak şubeler sayesinde bir kişinin tutuklu kalma süresinin bile değişeceğine işaret ederek, "Bir kıl örneğinin inceleme için Ankaraya gönderilmesi 15 gün sürüyor. İncelemelerden başladıktan sonra gönderilmesi de zaman alıyor. Tek şube olduğu için inceleme de oldukça zaman alıyor. Suçlu veya suçsuz delilinin incelenmesi ve gönderilmesi yaklaşık 5-6 ay zaman alıyor. Diyarbakırda eğer böyle hizmet verilirse belki 15 gün içerisinde sonuç elde olacak. Belki 1 günde yapılacak" diye konuştu.
     Açılması planlanan Ses ve Görüntü Şube Müdürlüğü sayesinde Ankaradaki şubenin iş yükünü hafifleteceğini, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine hizmet verecekler şubeler sayesinde suçlu suçsuz ayrımının girdiği yolda çok faydalı olacağını aktardı.
     Hizmet binasının ABnin desteğiyle yapıldığını, 19 milyon avroya mal olacağını, yüzde 75inin AB tarafından hibe edildiğini kaydeden Üzüm, fiziksel altyapı eksikliğini giderilmesi için yapıldığını dile getirdi.
     Proje kapsamında laboratuvarların 4 ilde yapıldığını söyleyen Üzüm, konuşmasını şöyle tamamladı:
     "Bunlar İstanbul Jandarma Kriminal Laboratuvarı, Diyarbakır, Adana ve İzmir Kriminal Polis Laboratuvarı yapılıyor. Bunlar Kolluk Kuvvetlerinin Adli Kapasitesini Güçlendirme Projesi kapsamında yer alıyor. 3 ilde yapılan laboratuvarlar Avrupanın en büyük kriminal laboratuvarlarından olacak. Hepsi aynı şekilde yapılıyor. Sadece Diyarbakırda 2 şubenin açılması planlanıyor ve ona göre hazırlık yapılıyor. Diyarbakırda şimdi 120 personel laboratuvarda çalışıyor. Yeni hizmet binasıyla personel sayısı da iş kapasitesi da artacak. Yeni bina eylül ayında hizmete girecek."
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Uzun tutukluluk süresinin kısalmasını sağlayacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER