Vakıf köylüler sit sorunun çözülmesini bekliyor

Vakıf köylüler sit sorunun çözülmesini bekliyor -Denizlide yüzeydeki kalıntılar nedeniyle arazileri sit alanı içerisinde kalan Vakıf köylüler, 23 yıldır hem tarihsel zenginliğin ortaya çıkarılmasını hem de sit nedeniyle toprakları


DENİZLİ (A.A) - Mustafa Dermencioğlu - Tavas ilçesine bağlı Vakıf köylüler, yüzeydeki kalıntılar nedeniyle 23 yıl önce sit alanı ilan edilen arazilerinin kamulaştırılarak, hem toprak atındaki Herakleia Salbace antik kentinin ortaya çıkarılmasını hem de kendilerine yeni yerleşim yeri gösterilmesini talep ediyor.
     Denizli sınırlarında varlığı bilinen 19 antik kentten biri olan Herakleia Salbacenin bulunduğu alanda kurulu Vakıf köyünde, 23 yıl önce alınan sit kararının sıkıntısı yaşanıyor.
     Sit kararının üzerinden yıllar geçmesine rağmen kamulaştırma yapılmaması nedeniyle bir taraftan yer altındaki tarihsel zenginliğin çıkartılmaması, diğer taraftan da arazilerini işleyememe sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Vakıf köylüler, korumayla yaşam arasındaki dengenin sağlanmasını bekliyor.
    
     -Sit ilanına kazı yapılmasına karşı değiliz-
    
     Vakıf Köyü Muhtarı Ramazan Bartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylerinin büyük bir tarihsel zenginliğin üzerinde olduğunu ifade ederek, köyün gözle görülenin ötesinde asıl zenginliğinin toprak altında olduğunu ifade etti.
     Köylülerin bunun bilincinde olduklarını ve ne sit ilanına ne de kazı yapılmasına karşı olduklarını, aksine bir an önce kazı yapılarak bu zenginliklerin gün yüzüne çıkarılmasını beklediklerini dile getiren Bartal, şunları kaydetti:
     Köylümüz tarlasını ekip dikemiyor, sadece bu yönden memnun değil. Sit alanı olan yerler kullanılamadığından dolayı köylü mağdur. Yeni evler yapamıyoruz, eski evlerin tadilatını dahi yapamıyoruz. Vatandaş kendi arazisini kullanamıyor, ağaç dikemiyor, bahçe olarak kullanamıyor. Bunlara yetkililerden bir çare bekliyoruz. Bir an önce bu alanların kamulaştırılarak kazı yapılmasını ve önceden tıp merkezi olan bu yerlerin ortaya çıkarılmasını, bize de yeni yerleşim yeri gösterilmesini istiyoruz.
     Köylülerden Ömer Kızıloğlu da köylerindeki tarihi eserlerin gün yüzüne çıkmasını istediklerini ancak ilgilenen kimsenin olamamasına üzüldüklerini ifade ederek, Gelip gidenimiz yok, bakanımız yok, köylü ekip dikemiyor diye konuştu.
    
     -Kazı heyeti oluşturulması bekleniyor-
    
     Denizli Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz ise Vakıf köyünün içlerinden itibaren yaklaşık 5 kilometre karelik bir alanda, antik dönemde tıp eğitimin verildiği bir merkez de olan Herakleia Salbace antik kentine ait olduğu değerlendirilen çok yoğun yerleşim izleri kalıntıları bulunduğunu söyledi.
     Özellikle gözle görülür surlarla çevrili bölgede anıtsal yapı kalıntılarının temel izlerinin görüldüğünü ifade eden Korkmaz, bölgenin 1989 yılında İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla 1 ve 3. derece arasında arkeolojik sit sınırları belirlenerek koruma altına alındığını kaydetti.
     Korkmaz, Denizlide halen bilinen 19 antik kentten 5inde kazı çalışmalarının devam ettiğini belirterek, Tabii ki bu antik kentimizin de gün yüzüne çıkarılıp turizme kazandırılmasıyla ilgili kazı ekibi oluşturulması gerekiyor ve bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Kazı ekibi oluşturulduğunda konu bakanlığımıza intikal ettirilerek, kazı izni talebinde bulunulacaktır diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Vakıf köylüler sit sorunun çözülmesini bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER