Venüsün geçişi

Venüsün geçişi -Gökyüzü Gözlem Şenliği ile tarihi gök olayına tanıklık ettiler -Burdurun Gölhisar ilçesinde düzenlenen şenlikte vatandaşlar ve TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi yetkilileri, Venüs gezegeninin Güneşin önünden geçişine tanık ol


BURDUR (A.A) - Venüsün güneşin önünden geçişini izlemek için Gölhisar ilçesinde Gökyüzü Gözlem Şenliği düzenlendi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 105.yıl içinde bir daha gerçekleşmeyeceği açıklanan tarihi gök olayına vatandaşlar ve TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi yetkilileri tanık oldular.
     Venüsün, sabaha karşı Güneşin önünden geçmesiyle yaşanan yüzyılın en önemli gök olayı için Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kentinde TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi ve Gölhisar Kaymakamlığının işbirliğiyle Gökyüzü Gözlem Şenliği düzenlendi.
     Sabaha karşı saat 04.30-07.50 saatleri arasında gerçekleşen Venüs gezegeninin Güneşin önünden geçişi, Kibyra Antik Kenti Stadyumunda kurulan teleskoplarla ve dağıtılın özel gözlüklerle izlendi.
     Gökyüzü meraklılarının buluştuğu şenliğe katılanlar, unutulmaz anı fotoğraflamaya çalıştı, ancak çıplak gözle bu an görülemedi. Ayrıca şenliğe Burdur Valisi Süleyman Tapsız da katılarak gök olayını bir süre izledi.
     En son 8 Haziran 2004te Güneşin önünden geçen Venüs gezegeni, bugünkü geçişin ardından ve bir dahaki geçişinin 2117 yılında olacağı belirtildi.
    
     -100 yılın olayına tanıklık ettik-
    
     TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Zeki Eker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok ender yaşanan bir gök olayına şahit olduklarını söyledi.
     Venüsün Güneşin önünden geçişinin ilk gözleminin 1670li yıllarda gerçekleştiğini belirten Eker, Uzun bir sürenin ardından tekrar böyle bir geçişe şahit olmak çok önemli bir gök olayı. Ayrıca böyle bir astronomik olayı yüz yıllarca yıl önce gladyatörlerin savaştığı bir antik kentte izlemek ayrı bir güzellik. Bir dahiki böyle bir geçiş 2117 yılında gerçekleşecek dedi.
     Venüsün Güneşin önünden geçişinin bir şölen içerisinde izlendiğini dile getiren Eker, Böyle bir gök olayı daha önce 2004 yılında gerçekleşmiş, ama bugünün ardından 105 yıl sonra geçiş olacak. Bundan dolayı da 100 yılın olayına tanıklık ettik diye konuştu.
     Burdur Valisi Süleyman Tapsız da 3 bin yıl önce gladyatörlerin savaşlarına tanıklık eden antik kentin bugün Venüsün Güneşin önünden geçişine tanıklık ettiğini kaydetti.
    
     Muhabir: Okan Özer / Volkan Poliçe
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER