Yabancı akademisyenlerin Türkçeye ilgisi artıyor

Yabancı akademisyenlerin Türkçeye ilgisi artıyor -Son yıllarda yabancı öğrencilerin eğitim almak için tercih ettiği Türkiyedeki kurslara, ülkelerindeki üniversitelerde öğretim görevlisi olup doktora yapmak isteyenlerin de ilgi gös


BURSA (A.A) - Halil İbrahim Başer - Son yıllarda yabancı öğrencilerin eğitim almak için tercih ettiği ülkelerin ilk sıralarında yer alan Türkiyedeki kurslara, ülkelerindeki üniversitelerde öğretim görevlisi olup doktora yapmak isteyenlerin de ilgi gösterdiği bildirildi.
     Ankara Üniversitesi (AÜ) bünyesindeki Türkiye Türkçesi Eğitim ve Öğretim Merkezi (TÖMER) Bursa Şubesinde görevli Türkçe Birim Sorumlusu Halil Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1984ten beri yabancılara Türkçe öğretmek için Türkiyenin çeşitli bölgelerinde faaliyette olduklarını söyledi.
     Türkiyenin son yıllarda özellikle doğu ülkelerine açılmasının kendilerine de olumlu yansıdığını belirten Çağlar, Merkezimizde ağırlıklı olarak üniversitelerimizde eğitim görmek için gelen öğrenciler bulunuyor. Bunların arasında Çinden Brezilyaya, Afganistandan Filistine, Avrupa ülkelerine kadar farklı inanç, dil ve kültürlerden öğrenciler bulunuyor dedi.
     Çağlar, son yıllarda kendi ülkelerinde öğretim görevlisi olup doktora yapmak için Türkiyeye gelen kişi sayısında artış olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
     Buna paralel olarak bize Türkçe öğrenmek için başvuran öğretim görevlisi sayısında da bir artış var. Mesela geçen yıl 3 kişi, ondan önceki sene de sadece 1 kişi vardı. Bu yıl ise sayı, 6ya çıktı. Artık sadece üniversite öğrencileri değil, ülkelerindeki üniversitelerde görev yapanlar da Türkiyeyi tercih etmeye başladı. Bu kişiler kursumuzda 1 yıl eğitim alıyor. Ardından da kazandıkları üniversitede doktora eğitimi alıyor. Orayı bitirdikten sonra da yardımcı doçent doktor olarak ülkelerine geri dönüp, akademisyen olarak hizmet vermeye başlıyorlar.
    
     -Somaliden 3 kişi-
    
     Doğu ülkelerinden gelenlerin sayısında da artış olduğuna değinen Çağlar, şu bilgileri verdi:
     Şu an burada Türkçe eğitimi verdiğimiz 6 kişinin 3ü Somalili. Diğer 3ü de Çin, Suriye ve Afganistanlı. Suriyeli, Kocaeli Üniversitesinde polimer bilim ve teknolojisi, Afgan ve Çinli Uludağ Üniversitesi psikoloji, Somalililer de işletme, yönetim bilimi ve muhasebe bölümlerinde doktora yapacaklar. Sonra da unvanlarını alarak, bir de Türkçe bilerek ülkelerine dönecekler ve orada bu bölümlerde hizmet vermeye devam edecekler.
     Somalili öğrencilerden Mohamed Musa Tibnil (34), Türkiyeyi çok sevdiğini ve doktora yapmak için burayı tercih ettiğini için mutlu olduğunu aktararak, Uludağ Üniversitesi işletme bölümünde doktora yapacağım. Ardından da ülkeme döneceğim. Türkçeyi öğrenmek kolay değil ama öğreneceğim. Bunun için çok çalışıyorum dedi.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Yabancı akademisyenlerin Türkçeye ilgisi artıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER