Yağışlar, üreticinin yüzünü güldürdü

Yağışlar, üreticinin yüzünü güldürdü -Sonbaharla gelen yağışlar, çiftçi ve üreticinin yüzünü güldürdü -Hububat ekimleri için beklenen yağışlar, Karadeniz Bölgesinde verimli bir hasadın habercisi olarak değerlendirildi


ZONGULDAK (A.A) - Sonbaharla gelen yağışlar, çiftçinin ve üreticinin yüzünü güldürdü. Hububat ekimleri için beklenen yağışlar, Karadeniz Bölgesinde verimli bir hasadın habercisi olarak değerlendirildi.
    
     -Zonguldak-
    
     Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Yaşar Erdoğan da son günlerde yaşanan yağışların tarım için olumlu olduğunu vurgulayarak, Şu anda biliyorsunuz hububat ekimleri tamamlanmak üzeredir. Hububat ekimleri için yağış önemlidir. Onun için de bu son yağışlar olumlu etkileyecektir diye konuştu.
     Yağışların bitkilerin çıkışına olumlu katkı yapacağını kaydeden Erdoğan, Ama tabiki sonbahardan sonra bizim için önemli olan nisan-mayıs ayında mısırdaki çapa için yağış önemlidir. O nedenle yağış düzgün olursa bir sorun yaşamayız. Ama önümüzdeki dönem kurak geçerse sıkıntımız tabiki olur ifadesini kullandı.
    
     -Bartın-
    
     Bartın Ziraat Odası Başkanı Rüştü Civak da Son günlerdeki yağışlar, verimli bir hasadın habercisi dedi.
     Civak, yağışsız geçen yaz aylarının ardından etkili olan yağmurun çiftçinin yüzünü güldürdüğünü belirtti.
     Yağışların özellikle buğday ve mısırın yanı sıra açık arazide dikilen her türlü sebzede de verimi artıracağını anlatan Civak, Ayrıca bu yıl ekilen her meyve fidanı da tutacaktır. Bu da ilimizde kiraz, elma, armut gibi meyvecilikle iştigal eden çiftçilerimizin kazancının yanı sıra uygun fiyat açısından da tüketicilerimiz için önemlidir. Son günlerdeki yağışlar verimli bir hasadın habercisi diye konuştu.
    
     -Kastamonu-
    
     Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Nahit İğdirli ise son zamanlarda yağan yağmurların yeterli olmadığını, yağmura ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.
     İğdirli, yağmurun yeterli yağmamasının ekim ve sökümlerde vatandaşları sıkıntıya soktuğunu ifade etti.
     Üreticilerin yağmurun yağmasını beklediğine işaret eden İğdirli, şunları kaydetti:
     Buğday, yağmuru seven bir üründür. Bol su ister. Bu yüzden buğdayı ekmeden önce toprağın yağmura doyması lazım. Suyun doymadığı toprağa buğday ektiğimiz zaman gerektiği kadar yararını göremiyoruz. Bu yüzden vatandaşlarımız buğdayı ekemiyor. İlçelerimizde ufak yağışlar meydana geldi. Ancak merkezimizde istenilen oranda yağış görmedik. Vatandaşlarımızın ekim yapabilmesi için toprağın suya doyması lazım.
     İğdirli, buğdayın dışında vatandaşların önemli geçim kaynaklarından biri olan şeker pancarının sökümünü de etkilediğini belirterek, Pancarların bulunduğu tarlaların gerektiği kadar sulu olmaması, sökümünü de zorlandırıyor. Güzel bir yağmurun yağması her şeyi iyiye çevirecektir diye kaydetti.
    
     -Karabük
    
     Karabük Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Halil Aydın da bu yıl yağışların verim artırımın da faydalı olduğunu kaydederek, İlimizde aşırı yağış yaşanmadı. Bu yıl yaşanan yağışlar tam üreticinin istediği gibi yağışlardı dedi.
     Yağışlar nedeniyle zarar gören çiftçilere her türlü desteği verdiklerini vurgulayan Aydın, Müdürlük olarak çiftçilerimizin sürekli yanındayız. Her geçen yıl verim artırımı yapmak için projeler üretiyoruz. Ürün çeşitliliği çalışmalarımız aralıksız devam ediyor şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Ahmet Özler-Özkan Beyer-Selim Bostancı-Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Yağışlar, üreticinin yüzünü güldürdü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER