Yalovadan kısa kısa

Yalovadan kısa kısa -Yalova İl Sağlık Müdürlüğü eczane dışında ilaç satanları uyardı


YALOVA (A.A) - Yalova İl Sağlık Müdürlüğü, eczanelerin dışında ilaç satılmaması konusunda uyarılarda bulundu.
     İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Daştan yaptığı yazılı açıklamada, ilaçların eczane dışında satışının yasak olmasına rağmen, son günlerde bakkallar, büfeler, benzin istasyonları gibi yerlerde ilaç satıldığına dair şikayetler aldıklarını belirtti.
     Daştan, ilaçların sadece bu konuda akademik eğitim almış olan eczacılar tarafından eczanelerde satılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
     İlaçların eczane dışında satılmaması konusu kanunla belirlenmiştir. Sağlıkla hiçbir ilgisi olmayan bakkal, market benzinlik gibi yerlerden kontrolsüz bir biçimde temin edilen ilaçların, hangi koşullarda, nerede üretildiği ve içerisinde ne olduğunu bilmek mümkün değildir. Merdiven altı üretim diye adlandırılan sahte ilaçlar bir yana, hiçbir ilacın hekim tavsiyesi ve eczacı kontrolü olmadan tüketilmemesi gerekmektedir. İlaçların kontrolsüz sunum ve tüketimi, özellikle gençleri tehdit etmekte, hatta ölüme varan sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Bilinçsiz İlaç tüketiminden kaynaklı vakalar her geçen gün artmakta, bu da bazı acil önlemleri almayı zorunlu kılmaktadır. Bu ilaçların eczanelerdeki satışları bile Müdürlüğümüzce çok sıkı denetleniyor olmasına rağmen bakkal, market gibi yerlerde kontrolsüzce satılıyor olması kabul edilemez göz ardı edilemez bir durumdur.
     Daştan, eczane dışında satış yapan yerlerin tespit edilerek öncelikle uyaracaklarını, ancak uyarıya rağmen halen satışlarına devam etmeleri halinde ise ilaç satışı yapanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.
    
     -Sigara Bırakma Kampanyası devam ediyor
    
     Yalova Halk Sağlığı Müdürlüğü, sigaranın neden olduğu ölüm, hastalık riskleri ve sigara kullanımını azaltmak amacıyla Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü işbirliğiyle Yalovada başlatılan sigara bırakma kampanyasının devam ettiğini bildirdi.
     İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. İbrahim Dedecan, yaptığı yazılı açıklamada, il genelinde başlatılan kampanya çerçevesinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personele yönelik eğitim seminerlerinin planlandığını belirtti.
     Planlanan eğitim seminerinin ilki 8 Martta Yalova İli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Devlet Hastanesinde gerçekleştirileceğini bildiren Dedecan, şunları kaydetti:
     Sigarayı bırakma eğitim programı, 8 Mart-1 Nisan tarihleri arasında devam edecektir. Kampanya kapsamında, sigaranın zararları, bırakma yöntemleri ve bağımlılık konusunda seminerler verilecektir. Seminerden sonra sigarayı bırakmak isteyenlerle anlaşma imzalanacak. Sigarayı bırakmak isteyenlerin tutanağının bir nüshası ile birlikte sigara bırakma polikliniğine yönlendirilecektir. Göğüs hastalıkları uzmanı tarafından sigara bırakma polikliniğine başvuranların gereken muayeneleri yapıldıktan sonra kişilere uygun tedaviye başlanılacak. Hekim tarafından sağlık raporu verilen kişiler, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne yönlendirilerek orada step, aerobik, pilates, masa tenisi, dart, bocce, bisiklet, koşu, yürüme, tenis ve basketbol gibi spor aktivitelerinden ücretsiz olarak yararlanabilecekler.
     Dedecan, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Gününde Hekimin sigarayı bıraktığı kanaatine vardığı kişiler arasında kura çekilerek kişilere ödül verileceğini bildirdi.
    
     Muhabir: İsmail Ersan
     Yayıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber Yalovadan kısa kısa Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER