Yapay resif uzmanları İzmirde toplanacak

Yapay resif uzmanları İzmirde toplanacak -Küçük ölçekli ticari balıkçılığı desteklemek, cazip dalış noktaları oluşturmak, biyolojik çeşitliliği korumak ve yasa dışı balıkçılığı engellemek gibi amaçlarla kullanılan yapay resiflerle ilgili 4


İZMİR (A.A) - Emre Umurbilir - İzmir, yapay resiflerle ilgili 4 yılda bir düzenlenen ve bu yıl 10uncusu gerçekleştirilecek "Uluslararası Yapay Resif Konferansı"na ev sahipliği yapacak.
     Kongre Düzenleme Komitesi Başkanı ve Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altan Lök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapay resiflerin, koruma ve üretim olmak üzere iki amaç için kullanıldığını söyledi.
     Türkiyede kayıtlı yapay resif uygulamalarının 1991 yılında başladığını, üniversiteler ve yerel yönetimlerin desteğiyle çoğaldığını ifade eden Lök, şöyle konuştu:
     "Yapay resifler, küçük ölçekli ticari balıkçılığı desteklemek, sportif avcılık için yeni alanlar meydana getirmek, sportif dalıcılar için farklı ve cazip dalış noktaları oluşturmak amacıyla kullanılıyor. Ayrıca, deniz çayırı gibi hassas habitatları ve biyolojik çeşitliliği korumak, yasa dışı balıkçılık aktivitelerini engellemek gibi faaliyetlerde de yararlanılıyor. Ülkemizde yapay resif projelerine ilgi, giderek artıyor. Türkiye kıyılarında yaklaşık 50 alanda yapay resif projesi hayata geçirildi."
     Lök, 1974 yılında ilki düzenlenen ve 4 yılda bir yapılan "Uluslararası Yapay Resif Konferansı"nın, bu yıl ilk kez Türkiyenin ev sahipliğinde gerçekleştirileceğini dile getirerek, kongreye, yaklaşık 20 ülkeden bilim insanları, bakanlık yetkilileri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katılacağını kaydetti.
    
     -5 milyon liralık proje-
    
     Altan Lök, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, 2009 yılında, bilimsel ve teknik yanı EÜ Su Ürünleri Fakültesince oluşturulan "Ulusal Yapay Resif Programı" hazırladığına değinerek, bu programın ilk pilot projesinin, 5 milyon liralık yatırımla Kuzey Ege kıyılarında ay önce tamamlandığını belirtti.
     "Konuya ülkemizde ilginin arttığı ve devlet bütçesindene 5 milyon liralık yatırımla Kuzey Ege kıyılarında yapay resif projesinin hayata geçtiği ortamda bu konferansa ev sahipliği yapmak, bizim açımızdan anlamlı" diyen Lök, Edremit Körfezinde Küçükkuyu, Altınoluk ve Güre sahillerini kapsayan yaklaşık 8 kilometrelik alanda gerçekleştirilen projeyle, küçük ölçekli balıkçılığın desteklenmesinin amaçlandığını, projenin ilk sonuçlarının 1-2 yıl içinde alınmaya başlanacağını anlattı.
     Avrupa kıtasında da ikinci kez yapılacak kongre, 23-27 Eylülde düzenlenecek.
    
     Yayıncı: Serdar Yılmaz
<< Önceki Haber Yapay resif uzmanları İzmirde toplanacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER