Yavru ceylana dağda tıbbi müdahale

Yavru ceylana dağda tıbbi müdahale -İki gün önce dünyaya gelen ve sıvı kaybı nedeniyle yürüyemeyen yavru ceylana yardım için yola çıkan ekip, 4,5 kilometrelik tırmanışın ardından ceylana ulaştı -Doğal yaşam ortamında serum ve antibiyot


HATAY (A.A) - İki gün önce dünyaya gelen ve sıvı kaybı nedeniyle yürüyemediği belirlenen yavru ceylan için sağlık ekipleri ve çobanlar seferber oldu.
     Kırıkhan ilçesine bağlı İncirli köyündeki dağlık alanda hayvan otlatan çobanlar, yürüyemez halde yavru ceylan buldu. Çobanların yetkililere bilgi vermesi üzerine Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Yaşar Ergün ve İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aliye Sağkan Öztürk hemen harekete geçti.
     Yavru ceylana doğal yaşam ortamından ayırmadan müdahalede bulunmak isteyen Ergün ve Öztürk, Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleriyle yaklaşık 4,5 kilometrelik tırmanışın ardından ceylanın bulunduğu bölgeye ulaştı.
     Ekip, Hatay Dağ Ceylanı olarak bilinen Gazella Gazella cinsi olduğu tespit edilen ceylanın ateşini ölçerek muayenesini yaptı.
     Su kaybı nedeniyle halsiz kaldığı ve iki gün önce dünyaya geldiği belirlenen yavru ceylana öncelikle serum takıldı. Serum şişesi ağaca bağlanarak yaklaşık 2 saat kucakta tutulan ceylana antibiyotik tedavisi yapıldı.
     Yavru ceylan için sağlık ekiplerinin yanı sıra bölgedeki çobanlar da seferber oldu. Annesinin tedavi sırasında uzaktan gözetlediği yavru ceylanı beslemek için çobanlar yeniden 4,5 kilometre uzaklıktaki köye giderek biberon ve keçi sütü getirdi.
     Biberonla keçi sütü verilen ve gözlerini açan ceylan, tedavinin ardından, doğal yaşam ortamından ayrılmaması için Milli Parkla Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.
    
     -"Acemi anne olduğunu düşünüyoruz"-
    
     Ceylanın tedavisi yapan Doç. Dr. Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yavru ceylanın genel sağlık durumunun iyi olduğunu ve birkaç günlük doğal yaşam ortamındaki gözetimin ardından annesinin yanına bırakılacağını söyledi.
     Yaban hayvanlarının bulunduğu doğal yaşam ortamında ilk kez müdahalede bulunduğunu ifade eden Ergün, şunları anlattı:
     "İhbar üzerine çobanlara ceylanı yerinden ayırmadan keçi sütüyle beslemeleri önerisinde bulunduk. Biz gelene kadar çobanlar ceylana çok iyi baktı. Uzun bir yürüyüşün ardından geldiğimiz bölgede yavru ceylana gerekli müdahaleleri yaptık. Ceylanın genel durumu iyi. Büyük ihtimalle annesi normalde bir yaşından sonra hamile kalması gerekirken erken bir gebelik yaşamış. O nedenle acemi bir anne olduğunu düşünüyoruz. Çünkü yavru yeteri kadar beslenememiş, bu nedenle de sıvı alamama nedeniyle halsiz düşmüş."
     Yavru ceylan için dağda adeta sahra hastanesi oluşturduklarını belirten Ergün, şuan ceylanların üreme dönemi olduğunu, bu nedenle vatandaşların çok dikkatli davranması gerektiğini kaydetti.
     Bölgede son yaptıkları sayıma göre 170i dişi yaklaşık 230 Hatay Dağ Ceylanının bulunduğunu bildiren Ergün, bunların doğal yaşam alanlarının korunması ve neslinin devamı için herkese büyük görev düştüğünü vurguladı.
     Yrd. Doç. Dr. Öztürk de yavru ceylanın doğal yaşam ortamında tedavisi için zorlu bir yolu aştıklarını, ancak buna değdiğini ve mutlu olduklarını dile getirdi.
    
     Muhabir: İsmihan Özgüven - Salim Taş
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Yavru ceylana dağda tıbbi müdahale Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER