Yazıhanda 53 koyun telef oldu

Yazıhanda 53 koyun telef oldu -Koyunların telef olma nedenleri araştırılıyor -Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Selvi: -Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanlığından konu uzmanı bir ekip görevlendirilmesi ta


MALATYA (A.A) - Yazıhana bağlı Çivril köyünde Çetin Dönmez isimli vatandaşa ait olduğu belirtilen bir işletmede 53 koyunun henüz belirlenemeyen bir nedenle telef olduğu bildirildi.
     Edinilen bilgiye göre, köyde yaşanan hayvan ölümleri sonrası köy muhtarı durumu 12 Şubatta Yazıhan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bildirdi. İhbar üzerine köye giden yetkililer, telef olan koyunlar üzerinde inceleme yaptı. İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı incelemede 5-6 koyunun hasta olduğu ve 2 koyunun da kısa süre önce telef olduğunu tespit etti. Hasta ve ölmek üzere olan koyunla, 2 saat önce ölen diğer hayvana otopsi yapan yetkililer, her 2 koyundan alınan numuneleri Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğüne gönderdi.
     Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Ali Selvi, Yapılan otopsi sonucunda İlçe Müdürlüğünde görevli veteriner hekim tarafından Enterotoksemi hastalığından şüphelenilmiş, işletmede hasta olmayan koyunlara Enterotoksemi aşısı yapılmıştır. Ancak hastalık azalma eğilimine girmemiş, hızlı bir şekilde ölümler devam etmiştir. 15 Şubat 2013 tarihinde Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü ile yapılan görüşmede hastalığın enterotoksemi olmadığı, ancak bir toksikasyondan (zehirlenme) şüphelenildiği ve gönderilen numunelerin teşhis amacıyla Ankara Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderileceği bildirilmiştir. ifadelerini kullandı.
     Yazıhan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmaya göre hastalığın 10 günden bu yana devam ettiğini aktaran Selvi, Çetin Dönmeze ait 86 koyundan bugüne kadar 53 koyunun öldüğü, ölen koyunlardan 20sinin son 3 gün içinde, geriye kalan 33ünün ise İlçe Müdürlüğüne bildirim yapılmadan önce öldüğünün anlaşıldığını kaydetti.
     Selvi, konunun hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması için Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanlığından konu uzmanı bir ekip görevlendirilmesi talebinde bulunulduğunu kaydederek, hastalığın seyrinin ilçe müdürlüğünün kontrolü altında yapıldığını belirtti.
    
     Muhabir: Tuba Karahan
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber Yazıhanda 53 koyun telef oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER