Yeni turizm merkezlerinin ilan edilmesi

Yeni turizm merkezlerinin ilan edilmesi -İzmir Kültür ve Turizm İl Müdürü Ediz: -Bu kararla, Şirince köyü ile Efes Antik Kenti bölgesinde sit nedeniyle yaşanan sıkıntılar ile plansız yapılaşma sorunu çözüme kavuşacak -Selçuk


İZMİR (A.A) - Ali Rıza Karasu/Efsun Yılmaz - Tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Şirince Efes çevresinin Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilmesi farklı tepkilere neden oldu.
     İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararının Efes Antik Kenti, Meryem Ana Evi ve Şirince köyündeki belirsizliği ortadan kaldırdığını belirterek Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilen alanda plansız yapılaşma, tarihi ve doğal sit nedeniyle yaşanan sorunların sona ereceğini söyledi.
     Şirince ve Efes Antik Kenti çevresinde planlama açısından sıkıntıların bulunduğuna dikkati çeken Abdülaziz Ediz, Şirincede uzun süredir bir yapılaşma var. Yeni düzenlemeyle bunlara çeki düzen verilecek. Bu sorunları ortadan kaldırmak için bölge turizm koruma alanı ilan edildi. Şirincede mevcut yapı korunarak, gelişmeye uygun yapılaşmayı da dikkate alarak bir plan hazırlanacak dedi.
    
     -Ülger: Burası zaten koruma bölgesiydi-
    
     Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülger ise Resmi Gazetede yayımlanan kararda Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilen alan sınırlarının net olarak belirlenmediğini iddia etti.
     Kararın siyasi olabileceğini savunan Ülger, şunları söyledi:
     Turizm merkezlerine ilişkin kararın arkasında kenti yönetme sevdası görüyorum. Şirince ile ilgili çok olumsuz bir şey söylemek istemiyorum. Ancak Meryem Ana çevresini turizm gelişim bölgesi ilan etmek orayı katletmek demektir. Çünkü belediye orada zaten yerleşimi uygun bulmamıştır. Meryem Ana Evi civarının turizm gelişim bölgesi alanı içinde yer alması doğru olmaz. Burası zaten koruma bölgesiydi, yüzlerce yıldır korunarak bugüne gelmiştir, statüsünün değiştirilmesini çok tehlikeli buluyorum.
     Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülger, kararın Şirince ve Selçuku ilgilendiren bölümünü de detaylı inceleyeceğini, daha sonra konuyla ilgili değerlendirmede bulunacağını söyledi.
    
     -Esnaf umutlu-
    
     Şirince esnafından Sedat Kantaroğlu da köyün yüzlerce yıllık tarihe sahip olduğunu, sit ile ilgili sorunu çözemeyen vatandaşların mülklerinde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan izin almaksızın yenileme yapamadığını hatırlattı.
     Köyün bakımsız kaldığını, tescilli yapıların gelişi güzel plastik malzemelerle örtüldüğünü anlatan Kantaroğlu,Biz yeni kararla köyümüzün gelişeceğine ve değerinin artacağına inanıyoruz. İnsanlar 10 yıl sonra, 100 yıl sonra Safranbolu evleri gibi burayı da gezmeye geleceklerdir. Bu karar sayesinde Şirince turizm cenneti olur diye konuştu.
     Bir başka Şirince esnafı Ufuk Yakut da kararı olumlu karşıladıklarını, tarihin korunacağına, bölgenin doğal güzelliklerinin de ortaya çıkacağına inandığını ifade etti.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Yeni turizm merkezlerinin ilan edilmesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER