Yeşil deniz kaplumbağalarına jandarma koruması

Yeşil deniz kaplumbağalarına jandarma koruması -Adana İl Jandarma Komutanlığınca oluşturulan Çevre Koruma Timi Karataş ilçesine bağlı Tuzla beldesindeki Ağyatan ve Akyatan sahilindeki yeşil deniz kaplumbağa yuvalarını dışarı


ADANA (A.A) - Adana İl Jandarma Komutanlığınca oluşturulan Çevre Koruma Timi, Karataş ilçesine bağlı Tuzla beldesindeki Ağyatan ve Akyatan sahilindeki yeşil deniz kaplumbağa yuvalarını dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı koruyor.
     Çevre koruma timi, Tuzla Jandarma Karakol Komutanlığı ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı ekipleri, yeşil kaplumbağaların sahildeki yumurtalarından çıkıp, yaşam alanları olan denize yolculukları sırasında zarar görmelerini önlemek için devriye geziyor.
     Tuzla bölgesindeki Kapı Ormanı, Ağyatan Gölü, Tuzla Gölü ve Akdenizin Tuzla sahilinde sürekli devriye gezen ekiplere, Doğal Yaşamı Koruma Vakfı ekipleri de destek oluyor.
     Ekiptekiler, denize ulaşamayan veya yumurtalarından çeşitli nedenlerle çıkamayan kaplumbağaları toplayarak her gece güvenli bir şekilde sahile bırakıyor.
     Şu ana kadar 26 yuvadan çıkan deniz kaplumbağaları, yaşam alanlarına ulaştırılırken, kalan yuvalardan ise bu ay içerisinde yavru kaplumbağaların çıkması bekleniyor.
     Adana İl Jandarma Komutanlığı Jandarma Genel Komutanlığının talimatları doğrultusunda sorumluluk sahasındaki nesli tükenmekte olan hayvanların korunmasının yanı sıra, su kirliliği, hava kirliliği, katı atık kirliliği ve kaynakları hakkında da araştırma yaparak, araştırma sonucunu rapor halinde, ilgili kurum ve kuruluşlara bildiriyor.
     Doğal Hayatın Koruma Vakfı personeli Doç. Dr. Can Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Deniz Kaplumbağası ve Yumuşak Kabuklu Nil Kaplumbağası Popülasyonlarının Araştırılması ve Korunması Projesi kapsamında 1 Hazirandan bu yana Tuzla beldesindeki Ağyatan ve Akyatan sahilinde çalışmalar yaptıklarını söyledi.
     Can, çalışmaları Adana İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı arasında yapılan işbirliği protokolü kapsamında yürütüldüğünü belirterek, 21 kilometre uzunluğundaki Akyatan kumsalının yeşil deniz kaplumbağaların Akdenizdeki en önemli yuvalama alanı olduğunu bildirdi.
     Yeşil deniz kaplumbağalarının yumurtladıkları alanları tel kafesle çevirerek gelebilecek zararlardan koruduklarını anlatan Can, Çalışmalarımızda jandarma ekipleri de kumsalı sürekli kontrol ediyor. Kumsala yasak girişler olduğunda jandarma ekiplerine bildiriyoruz. Ekipler ise kaplumbağaların korunması amacıyla gerekli tüm önlemleri alıyorlar. Burada jandarma ile koordineli çalışıyoruz dedi.
     Can, yaptıkları çalışmalar kapsamında her yıl 25 bin-30 bin civarında yeşil deniz kaplumbağasının denize ulaştığını da sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Volkan Kaşık / Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Yeşil deniz kaplumbağalarına jandarma koruması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER